• Breitenbrunn – Burgenland

    torok-torony-breitenbrunn-am-neusiedlersee

A Török-torony

Breitenbrunn am Neusiedler See, azaz FERTŐSZÉLESKÚT a Fertő-tó burgenlandi oldalán álló Árpád-kori eredetű falu, első lakói a névadó, tiszta vizű forrás körré építették házaikat. A 17. századtól az Esterházy-család birtokához tartozott. Ahogyan a szomszéd Fertő-parti települések, úgy Fertőszéleskút is zaklatott életet élt a török időkben, és amikor a Bécset ostromló sereg erre járt, 1683-ban ezt a falut is földig lerombolta.

Ebben a lenyűgöző méretű toronyban őrizték a Szent Koronát

torok-torony-breitenbrunn-am-neusiedlersee

A később mezővárosi rangot kiérdemelt település képét máig meghatározó, több mint 20 méter magas, hatszintes, hatszögű sisakos kőtorony a 16. században épülhetett, feltehetően a környék megfigyelése, a veszély jelzése érdekében. Nagyon jó szolgálatot tett, ugyanis egy ideig itt őrizték a Szent Koronát, amikor 1681-ben Pozsonyból Bécsbe szállították. 

A tornyon kisméretű, négyszögletes, festett keretezésű ablakok vannak, legfelső szintjén pedig körüljárható erkély. A toronyban látható Burgenland legrégebbi toronyórája. Az építmény földszintjén egy időben börtönt működtettek, a torony mellett pedig pellengér állt. 1969 óta múzeum, a Turmmuseum működik itt, a pellengér pedig ma is látható.

Breitenbrunn híres kiváló boráról, érdemes felkeresni a földbe vájt pincékből álló pincenegyedet, de a strandot is, ugyanis a Fertő burgenlandi oldalán a hét strandból ez az egyik.

Instagram