• torok-torony-breitenbrunn-am-neusiedlersee

Török-torony – Breitenbrunn (Fertőszéleskút)

BREITENBRUNN am NEUSIEDLER SEE, azaz FERTŐSZÉLESKÚT a Fertő tó nyugati oldalán álló Árpád-kori eredetű falu. Első lakói egy tiszta vizű forrás körré építették házaikat, innen eredhet a település elnevezése.

A mai Fertőszéleskút leginkább a 2024-ben átadott modern tóparti strandjáról ismert. A település a 17. századtól az Esterházy-család birtokához tartozott, így az itteni tópart és a strand ma is az Esterházy birtoktest része, az Esterházy alapítvány kezelésében van.

Ami Fertőszéleskút történetét illeti, ahogyan a szomszéd Fertő-parti falvak, úgy Fertőszéleskút is zaklatott életet élt a török időkben, és amikor a Bécset ostromló sereg erre járt, 1683-ban ezt a falut is földig lerombolta. A kis tóparti falu leghíresebb építménye a Török-torony.

Források szerint ebben a lenyűgöző méretű toronyban őrizték egy éjszakán át a Szent Koronát.

torok-torony-breitenbrunn-am-neusiedlersee

A később mezővárosi rangot kiérdemelt Breitenbrunn képét máig meghatározó, több mint 20 méter magas, hatszintes, hatszögű sisakos kőtorony a 16. században épülhetett, feltehetően a környék megfigyelése, a veszély jelzése érdekében.

Egyetlen éjszakán át itt őrizték a Szent Koronát, vélhetően akkor, mikor Pozsonyból Sopronba szállították. 

I. Lipót császár feleségét, Pfalz-Neuburgi Eleonóra Magdolnát 1681-ben koronázták magyar királynévá Sopronban, az akkor vagy fél évig húzódó országgyűlésen. (Magyar királynét ugyanis csak országgyűlésen koronázhattak.)

Mivel a Szent Koronát 1608-tól többnyire Pozsonyban őrizték, a koronázásra Sopronba kellett szállítani. Feljegyzésekből tudjuk, hogy a díszesen felékesített koronaszállító kocsit több száz, díszruhás fegyveres katona, az ország első három főméltósága: a nádor, a horvát bán és az országbíró, a magyar koronaőrök és császári testőrök követték.

Az útvonalat természetesen mindenütt erősen biztosították és a jól őrizhető Török-torony biztonságos megállóként szolgált a kétnapos úton.

A tornyon kisméretű, négyszögletes, festett keretezésű ablakok vannak, legfelső szintjén pedig körüljárható erkély. Itt található Burgenland legrégebbi toronyórája. Az építmény földszintjén egy időben börtönt működtettek, a torony mellett pedig kaloda, pellengér állt, melynek stilizált változata ma is látható a Török-torony előtt.

1969 óta múzeum, a Turmmuseum működik itt.

Breitenbrunn híres kiváló boráról, érdemes felkeresni a földbe vájt pincékből álló pincenegyedet, de a strandot is, amely a Fertő tó körüli strandok közül az egyik legnagyobb és legmodernebb.

Merre találom?

Nem nehéz rálelni, mivel a településen átvezet a forgalmas 50-es jelzésű főút, a Török-torony pedig szinte Breitenbrunn település közepén áll. Parkolni egy közvetlenül mellette nyíló valamelyik kis utcácskában lehet.