• poderdorf-strandbad

Frissítve: 2022.06.27.

Fertő-tavi strandok Burgenlandban

Mivel a Fertő tónál magyar oldalon a fertőrákosi Fertő Part beruházás miatt átmenetileg nincsen strand, a tó burgenlandi oldalán viszont nem is egy, érdemes kipróbálni ezeket, ha tóparti környezetre vágyunk.

A Fertő tónál – miközben a vízisportok garmadáját kínálja – a fürdőzési lehetőségek az óriási nádas területek miatt igencsak korlátozottak. Mindemellett a tó igen sekély (legfeljebb másfél méter mély) így nagyon gyorsan felmelegszik. Miután nem ritka, hogy tartós forróságban a víz eléri akár a 30 fokos hőmérsékletet is, ezért célszerű olyan fürdőhelyet választani, ahol medencés strand vagy élményfürdő van. Ez hűvös időben is jól jöhet, mert a medencék vizét az osztrákok napenergiával melegítik.

Burgenlandban 8 településen találunk kiépített strandot, és nem mindenhol van édesvízi medence. A tó nyugati: Fertőmeggyes (Mörbisch), Ruszt (Rust), Fertőszeleskút (Breitenbrunn), északi Nyulas (Jois), Nezsider (Neusiedl am See), Védeny (Weiden am See), és keleti partján: Pátfalu (Podersdorf) és Illmic (Illmitz) mellett.

Ami a belépőket illeti, a teljesárú napijegy nagyjából mindenhol 5-6-7 euró környékén mozog, természetesen gyerekeknek és fiatalkorúaknak olcsóbb, illetve vannak idősávokhoz kötött kedvezmények.

seebad-morbisch

Fertőmeggyes – Seebad Mörbisch am See

Sopronból még kerékpárral is áttekerhetünk Mörbischre (Fertőmeggyes), méghozzá egy nagyon szép útvonalon. A Tómalomra vezető kerékpárutat kell megcélozunk, ami egy önálló, jó minőségű kerékpárút, és nincs a közelében autóút. A Tómalomnál Fertőrákos felé kell tovább tekerni, onnan pedig az ismét csak gyalogos-és kerékpárúton tovább, mely elvezet a Fertő táj egyik legrégebbi és legmisztikusabb emléke, a Mithras-szentély mellett. Ha ide elérkezünk, tulajdonképpen már Mörbischen vagyunk, innen nem sok van a strandig. Autóval sem hosszú az út, Sopronból a Fertőrákos-Szentmargitbánya határátkelőt érdemes használni.

Mörbischről a tóparti strandra egyenes kerékpár-és gyalogút vezet. A strand a Fertő természetes vizén kívül napenergiával felmelegített élményfürdőt jelent, amiben csúszda, focipálya, torna- és röplabdapálya, minigolf pálya, babamedence, vízicsúszda, vízijátszótér, kalózhajó, minden földi jó is van.

Mörbischről itt tudhat meg többet.

Ruszt – Seebad Rust

Mörbischtől egyenes út vezet a néhány km-re fekvő Rusztig (Rust), ha a strandolást városnézéssel vagy borozással kötnénk össze, akkor mindenképpen a ruszti strand a jó választás.

Nagyon jó kis gyermekbarát medencék vannak itt, hatalmas füves területtel, tóparttal, hajókikötővel. A napenergiával fűtött élménymedencében gejzírek, vízi gomba, 37 méter hosszú vízi csúszda, mászóhálós sziget nyújt szórakozást. Egyébként játszótér, mini golfpálya, trambulin, asztalitenisz- és strandröplabda pályák, illetve vitorlás- és szörfiskola is van. A védett ruszti-öbölben ideálisak a feltételek kezdő és tapasztalt evezők számára, és el ne felejtsük: elektromos és vízibiciklik is bérelhetők. A felnőttek 6, gyermekek pedig 3,50 euróért strandolhatnak itt.

A burgenlandi strandok amúgy összességében gyermekbarátok (ami mindenféle vizi-élményelem meglétét jelenti, illetve nagyon sportbarátok, ami pedig sportpályák és vizisport lehetőségek bőséges kínálatát jelenti.

Ruszt városáról itt tudhat meg többet.

Fertőszéleskút – Seebad Breitenbrunn

Breitenbrunn (Fertőszéleskút) már komolyabb erőfeszítést igényelne kerékpárral Sopronból, de akár még ez is megéri, mert a strand egy élménydús modern, idézőjelben tengerparti jellegű hely, kempinggel, óriási hajókikötővel.

A strandot ebben a cikkünkben mutattuk be.

ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn-seebad

Nyulas – Seebad Jois

A nyulasi egy hamisítalan Fertő tavi szabadstrand, ingyenes belépési lehetőséggel, napozóágyak és napernyők bérelhetők, de medence nincsen. Csónakbérlés, SUP kölcsönzés szintén lehetséges, nagy pozitívuma, hogy soha nincsen tömeg.

Védeny – Seebad Weiden am See

A védenyi fürdőstrand sem túlgondolt, medence nélküli, nagy napozópázsittal, árnyas fákkal rendelkezik, közvetlenül a víz mellett. Nagy játszótére van, és egy kicsi, de biztonságos gyermeköböl, ahol a kisgyerekek is megtalálják a számításukat a tóban. A játszótéren kívül egy röplabdapálya és egy remek edzőpark is található még, illetve itt áll a “das Fritz” étterem, mely a Fertő-tó egyik kulináris kedvenc helye.

Nezsider – Seebad Neusiedler am See

Nezsider, mondhatni, hogy az osztrák Fertő part fővárosa, legalábbis a bécsieknek, akik rendszeresen járnak le egy hétvégére vitorlázni, vagy csak éppen strandolni ide. A Fertő tavat annak idején a bécsiek tengerének is nevezték.

A nezsideri beltéri medencék élményelemekkel vannak teli, van egy csúszdás édesvizű élménymedence, a strandon hatalmas árnyas napozófelület, strandröplabda-pálya, egy kosárlabdapálya, csónakkölcsönző, vitorlásiskola. Szörfiskola (bérléssel), SUP, sárkányrepülőzés és vitorlázás a lehetséges időtöltés itt. Fenőtteknek 5,70, gyermekeknek 3,60 euro a belépő ára.

Pátfalu – Strandbad Podersdorf am See

Pátfalut a tó keleti oldalán, jellegzetes, hangulatos, fehér-piros kilátótornyával sokan ismerik. Ide Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, Győr irányából is könnyen eljuthatunk.

A strand egy nagyjából másfél km hosszú, sík, körülbelül 15 hektár füves terület, ezer féle sportolási lehetőséggel. Podersdorf Fertő-partszakasza akadálymentesített, kerekesszékesek számára is használható strand, hajókikötővel.

podersdorf-am-see
podersdorf-ferto-to

Illmic – Strandbad Illmitz

Illmitz (Illmic) már a szikes tavak környéke, a nemzeti park egy különösen védett részében. A település központjától alig 5 km-re található Fertő-tavi strand megközelíthető autóval, kerékpárral (a Fertő tó kerülő Radweg B10 kerékpárúton) is, s mivel szinte pont szemben van Mörbisch hajókikötőjével, így onnan menetrendszerű járattal át is lehet Illmitzre hajózni. Egyébként pedig a magyar Fertő parton üdülőkhöz esik közel, a Pomogy-Pamhagen határátkelőnél.

A strandon óriási füves napozórészek vannak, sportpályákkal, étteremmel.

Illmitzről itt írtunk.

illmitz-burgenland-strand
illmitz-burgenland-strand

És mindezek a térképen: