• poderdorf-strandbad

Frissítve 2024.05.15.

Strandok Burgenlandban a Fertő tónál

Mivel a Fertő tónál magyar oldalon a fertőrákosi Fertő Part beruházás miatt nincsen strand, a tó osztrák, burgenlandi oldalán viszont nem is egy, érdemes kipróbálni ezeket, ha tóparti környezetre vagy csak egy jó strandra vágyunk.

A Fertő tónál – miközben a vízisportok garmadáját kínálja – a fürdőzési lehetőségek az óriási nádas területek miatt igencsak korlátozottak, ezt tudni kell. Mindemellett a tó sekély (legfeljebb másfél méter mély) így nagyon gyorsan felmelegszik. Nem ritka, hogy tartós forróságban a víz eléri akár a 30 fokos hőmérsékletet is, ezért is célszerű olyan fürdőhelyet választani, ahol medencés strand vagy élményfürdő is van. Ez hűvös időben is jól jöhet, mert a medencék vizét az osztrákok napenergiával melegítik.

Burgenlandban 8 tóparti településen találunk kiépített strandot, a Fertő nyugati: Fertőmeggyes (Mörbisch), Ruszt (Rust), Fertőszeleskút (Breitenbrunn), északi Nyulas (Jois), Nezsider (Neusiedl am See), Védeny (Weiden am See), és keleti partján: Pátfalu (Podersdorf) és Illmic (Illmitz) mellett. (Lentebb térképen is mutatjuk) Édesvízi medence viszont nem mindenhol van. 

Ezeken túl számos településen találunk még klasszikus uszodát, szabadtéri strandot, amelyek elsősorban a megfáradt kerékpárosoknak adhatnak felüdülést.

Ami a belépőket illeti, a teljesárú napijegy nagyjából mindenhol 5-10 euró környékén mozog, természetesen gyerekeknek és fiatalkorúaknak olcsóbb, illetve vannak idősávokhoz kötött kedvezmények.

mörbisch-fertomeggyes-strand

Az osztrákok szerint a 4 legszebb strandfürdő a Fertő tónál az illmici, a ruszti, a nezsideri és a pátfalui. Ehhez csatlakozik még a 2024-ben megnyitott újjáépített breitenbrunni strand.

Seebad Mörbisch am See (Fertőmeggyes)

Mörbisch településről a tóparti strandra egyenes kerékpár-és gyalogút vezet ki. A strand a Fertő természetes vizén kívül napenergiával felmelegített élményfürdőt jelent, amiben csúszda, focipálya, torna- és röplabdapálya, minigolf pálya, babamedence, vízicsúszda, vízijátszótér, kalózhajó, minden földi jó is van.

Sopronból még kerékpárral is áttekerhetünk Mörbischre (Fertőmeggyes), méghozzá egy nagyon szép útvonalon. A Tómalomra vezető kerékpárutat kell megcélozunk, ami egy önálló, jó minőségű kerékpárút, és nincs a közelében autóút. A Tómalomnál Fertőrákos felé kell tovább tekerni, onnan pedig az ismét csak gyalogos-és kerékpárúton tovább, mely elvezet a Fertő táj egyik legrégebbi és legmisztikusabb emléke, a Mithras-szentély mellett. Ha ide elérkezünk, tulajdonképpen már Mörbischen vagyunk, innen nem sok van a strandig. Autóval sem lenne hosszú az út, viszont Sopronból a Fertőrákos-Szentmargitbánya határátkelőt 2023 tavaszától nem lehet használni, marad a Sopron-Klingenbach átkelő.

Mörbischről itt tudhat meg többet.

Seebad Rust-Badeanlage (Ruszt)

Mörbischtől egyenes út vezet a néhány km-re fekvő Rusztig (Rust), ha a strandolást városnézéssel vagy borozással kötnénk össze, akkor mindenképpen a ruszti strand a jó választás.

Nagyon jó kis gyermekbarát medencék vannak a Seebad Rust Badeanlage területén, hatalmas füves területtel, tóparttal, hajókikötővel. A napenergiával fűtött élménymedencében gejzírek, vízi gomba, 37 méter hosszú vízi csúszda, mászóhálós sziget nyújt szórakozást. Egyébként játszótér, mini golfpálya, trambulin, asztalitenisz- és strandröplabda pályák, illetve vitorlás- és szörfiskola is van. A védett ruszti-öbölben ideálisak a feltételek kezdő és tapasztalt evezők számára, és el ne felejtsük: elektromos és vízibiciklik is bérelhetők. A felnőttek 7,50, gyermekek pedig 4 euróért strandolhatnak itt napijeggyel (2024-ben).

A burgenlandi strandok amúgy összességében gyermekbarátok (ami mindenféle vizi-élményelem meglétét jelenti, illetve nagyon sportbarátok, ami pedig sportpályák és vizisport lehetőségek bőséges kínálatát jelenti.

A parkolás automata jegyváltással működik, 1 óra ingyenes.

Ruszt városáról itt tudhat meg többet.

Neuer Strand – Breitenbrunn (Fertőszéleskút)

Breitenbrunn (Fertőszéleskút) már komolyabb erőfeszítést igényelne kerékpárral Sopronból, de akár még ez is megéri, mert a strand egy élménydús modern New Beach, idézőjelben tengerparti jellegű hely, kempinggel, óriási hajókikötővel és szinte minden vízisport lehetőséggel. A strand Natura 2000 természetvédelmi területen, a nádas szélén található, és a fenntarthatóság jegyében működtetik. A strandra ingyenes a belépés.

A strandot ebben a cikkünkben mutattuk be.

ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn-seebad

Seebad Jois (Nyulas)

A nyulasi egy hamisítalan Fertő tavi szabadstrand, ingyenes belépési lehetőséggel, napozóágyak és napernyők bérelhetők, de medence nincsen. Csónakbérlés, SUP kölcsönzés szintén lehetséges, nagy pozitívuma, hogy soha nincsen tömeg.

Seebad Weiden am See (Védeny)

A védenyi fürdőstrand sem túlgondolt, medence nélküli, nagy napozópázsittal, árnyas fákkal rendelkezik, közvetlenül a víz mellett. Nagy játszótére van, és egy kicsi, de biztonságos gyermeköböl, ahol a kisgyerekek is megtalálják a számításukat a tóban. A játszótéren kívül egy röplabdapálya és egy remek edzőpark is található még, illetve itt áll a „das Fritz” étterem, mely a Fertő-tó egyik kulináris kedvenc helye.

nezsider-strand

Strandbad Neusiedler am See (Nezsider)

Nezsider, mondhatni, hogy az osztrák Fertő part fővárosa, legalábbis a bécsieknek, akik rendszeresen járnak le egy hétvégére vitorlázni, vagy csak éppen strandolni ide. A Fertő tavat annak idején a bécsiek tengerének is nevezték.

A nezsideri beltéri medencék élményelemekkel vannak teli, van egy csúszdás édesvizű élménymedence, a strandon hatalmas árnyas napozófelület, strandröplabda-pálya, egy kosárlabdapálya, csónakkölcsönző, vitorlásiskola. Szörfiskola (bérléssel), SUP, sárkányrepülőzés és vitorlázás a lehetséges időtöltés itt. Fenőtteknek 5,70, gyermekeknek 3,60 euro a belépő ára.

Podobeach-Strandbad Podersdorf am See (Pátfalu)

Pátfalut a tó keleti oldalán, jellegzetes, hangulatos, fehér-piros kilátótornyával sokan ismerik. Ide Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, Győr irányából is könnyen eljuthatunk.

A strand egy nagyjából másfél km hosszú, sík, körülbelül 15 hektár füves terület, ezer féle sportolási lehetőséggel. Podersdorf Fertő-partszakasza akadálymentesített, kerekesszékesek számára is használható strand, hajókikötővel.

A strand északi és déli strandra osztódik. A déli strand mellett találjuk a Mini-Max szabadidőparkot, amely egy igazi vízparti vidámpark. 2021-ben 18 ezer négyzetméternyi területen nyitottak egy egyedülálló gyermek élménykalandparkot, melyen óriás, tavirózsát és madarakat formázó mászókák, 57 méter hosszú mászópálya és egy hatalmas homokozó is van. Az északi rész évek óta a kite-szörfösök paradicsoma, egy modern, változatos és jól átgondolt játszótérrel és egy a motorikus képességeket fejlesztő, ún. motorikparkkal szerelték fel.

A starndbelépő ára felnőtteknek 6.90 euro, (az abendkarte 16 órától érvényes és 4,50 euro), gyermekeknek 15 éves korig 4,90 euro (abendkarte 2,50 euro).

Van egy kiváló kemping is itt, saját stranddal, közvetlenül a Fertő partján, lakóautók és sátorozók számára is kialakított helyekkel. Szörf, wakeboard, vitorlázás, kerékpározás, lovaglás, nordic walking, teniszezés, horgászás, szinte minden sportra lehetőség kínálkozik.

podersdorf-am-see

Strandbad Illmitz (Illmic)

Illmitz (Illmic) már a szikes tavak környéke, a nemzeti park egy különösen védett részében. A település központjától alig 5 km-re található Fertő-tavi strand megközelíthető autóval, kerékpárral (a Fertő tó kerülő Radweg B10 kerékpárúton) is, s mivel szinte pont szemben van Mörbisch hajókikötőjével, így onnan menetrendszerű járattal át is lehet Illmitzre hajózni. Egyébként pedig a magyar Fertő parton üdülőkhöz esik közel, a Pomogy-Pamhagen határátkelőnél.

A strandon óriási füves napozórészek vannak, sportpályákkal, étteremmel.

Illmitzről itt írtunk.

illmitz-burgenland-strand

És mindezek a térképen: