• ferto-to-breitenbrunn-seebad
2019.07.20.

Menő Fertő-tavi strand, óriáskikötővel az osztrák oldalon

Fertőszéleskút (Breitenbrunn am Neusiedler See) Fertő partja kissé olyan, mintha tengerparti kikötőben járna az ember. Maga a település középkori hangulatú, a Fertő tó nyugati oldalán fekszik, és mint a környékbeli helyek általában, leginkább évszázados borkultúrájáról, minőségi boráról nevezetes. Különösen értékessé teszi a turista számára, hogy kijárata van a tóhoz, a kijárat végén strand, hajókikötő, kemping és minden, a természetet és vizet szerető embernek járó földi jó. Egy “Eldorádó a vitorlázóknak és szörfösöknek” – írják szlogenükben, és amikor körbenéz Breitenbrunn tópartján az ember, hát nem tudja azt mondani, hogy ez a megközelítés sántít. 

ferto-to-breitenbrunn-seebad

Breitenbrunn környékét keresztbe-kasba bejárhatjuk kerékpárutakon (B10-B12), a településnek hajókikötője is van, kétkerekűt is szállító kompjárattal, sőt, vonattal is jól megközelíthető, a vasútállomása is igen jó helyen fekszik. A tókerülő kerékpárútról (B10) itt lehet letérni a B12-es jelű Cseresznyevirágzás nevű bringaútra, amelyen a szomszédos településeket (Donnerskirchen-Purbach-Wieden-Jois) érintve a szőlőkkel és – a főképp virágzáskor gyönyörű – cseresznyefákkal tűzdelt környéket tekerhetjük körbe.

Breitenbrunn és a strand között nagyjából félúton pedig áll egy kilátó, ahonnan tökéletes a panoráma minden irányba. Csak le kell szállni a nyeregből és nem csak a tavat láthatjuk, hanem a Lajta hegység szelíd dombjait is, a tó irányába pedig sok-sok madarat és nádast, valójában a nemzeti parki védelem alatt álló világörökségi Fertő tájat.

ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn-seebad

Breitenbrunnból autóval, kerékpárral és gyalogosan is ki lehet menni a tóhoz, egy nagyjából 4 km hosszúságú földnyelven. A Seestraße nádasok övezte autóút, mellette pedig kiépítettek egy párhuzamosan futó aszfaltozott kerékpár-és gyalogutat is, aminek mindenki, de a kisgyermekkel kirándulók örülhetnek leginkább.

ferto-to-breitenbrunn-seebad

Állítólag ritka jó Fertő tavi szelek járnak errefelé, részben ennek köszönheti a Seebad Breitenbrunn, hogy igen jelentős vitorlás-, szörf- és hajóparadicsom. Az igen jelentős alatt azt kell érteni, hogy ez itt Ausztria legnagyobb belvízi hajókikötője, nagyjából ezer hajóállással.

Impozáns látvány, és ami a látogatónak mindjárt szembetűnik, a kikötőt nemrégiben újították fel. Van itt hajódaru, működik vitorlás-, szörf- és kite szörfiskola, nagy múltú yachtklub és persze van minden infrastruktúra, ami kiszolgálja a pihenését a tavon töltő vendéget.

ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn-seebad

Magyar oldalról a fertőrákosi kikötőből lehet kihajózni a tóra, a magyar turista Rusztra, Mörbischbe (Fertőmeggyes) és Podersdorfba jár át leggyakrabban, de jó tudni, hogy Podersdorfból átjuthatunk Breitenbrunnba is, így a kerékpárt is át tudjuk hozni a tavon. Az itteni hajós cég ezen kívül még Neusiedlerből (Nezsider), a Mole Westről hoz menetrendszerű járattal utasokat ide.

ferto-to-breitenbrunn-seebad

No és a strand. Jó nagy, hosszú, homokos, kavicsos, sokan elférnek rajta.

A stradszezon májustól szeptember végéig tart, nyitva pedig reggel 8 és este 6 óra között van. Viszont este 6 után is ki lehet menni nézelődni, ahogy mi is tettük. Az árak egyébként barátiak, 6 éves kor alatt ingyenes, a felnőtt napijegy pedig 3,50 euro.

ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn
ferto-to-breitenbrunn