• ferto-to-breitenbrunn-seebad

Menő Fertő-tavi strand, óriáskikötővel az osztrák oldalon

Breitenbrunn (Fertőszéleskút) – Neuer Strand

Fertőszéleskút (Breitenbrunn am Neusiedler See) Fertő partja kissé olyan, mintha tengerparti kikötőben járna az ember. Maga a település középkori hangulatú, a Fertő tó nyugati oldalán fekszik, és mint a környékbeli helyek általában, leginkább évszázados borkultúrájáról, minőségi boráról nevezetes. Különösen értékessé teszi a turista számára, hogy kijárata van a tóhoz, a kijárat végén modern strand, hajókikötő, kemping és minden, a természetet és vizet szerető embernek járó földi jó. 

breitenbrunn-neuer-strand
breitenbrunn-neuer-strand

Breitenbrunn környékét keresztbe-kasba bejárhatjuk kerékpárutakon (B10-B12), a településnek hajókikötője is van, kétkerekűt is szállító kompjárattal, sőt, vonattal is jól megközelíthető, a vasútállomása is igen jó helyen fekszik. A tókerülő kerékpárútról (B10) itt lehet letérni a B12-es jelű Cseresznyevirágzás nevű bringaútra, amelyen a szomszédos településeket (Donnerskirchen-Purbach-Wieden-Jois) érintve a szőlőkkel és – a főképp virágzáskor gyönyörű – cseresznyefákkal tűzdelt környéket tekerhetjük körbe.

Breitenbrunn és a strand között nagyjából félúton pedig áll egy kilátó, ahonnan tökéletes a panoráma minden irányba. Csak le kell szállni a nyeregből és nem csak a tavat láthatjuk, hanem a Lajta hegység szelíd dombjait is, a tó irányába pedig sok-sok madarat és nádast, valójában a világörökségi Fertő tájat.

ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn-seebad

A településről autóval, kerékpárral és gyalogosan is ki lehet menni a tóhoz, egy nagyjából 4 km hosszúságú földnyelven. A Seestraße nádasok övezte autóút, mellette pedig kiépítettek egy párhuzamosan futó aszfaltozott kerékpár-és gyalogutat is, aminek mindenki, de a kisgyermekkel kirándulók örülhetnek leginkább.

ferto-to-breitenbrunn-seebad

Állítólag ritka jó Fertő tavi szelek járnak errefelé, részben ennek köszönheti a Seebad Breitenbrunn, hogy igen jelentős vitorlás-, szörf- és hajóparadicsom. Az igen jelentős alatt azt kell érteni, hogy ez itt Ausztria legnagyobb belvízi hajókikötője, nagyjából ezer hajóállással.

Impozáns látvány, és ami a látogatónak mindjárt szembetűnik, a kikötőt 2024-ben újították fel. A Neuer Strandon van étterem, hajódaru, működik vitorlás-, szörf- és kite szörfiskola, nagy múltú yachtklub és persze van minden infrastruktúra, ami kiszolgálja a pihenését a tavon töltő vendéget.

ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn-seebad

A Seebad Breitenbrunn az Esterházy Magánalapítvány tulajdona, 2019 óta ők is működtetik.

ferto-to-breitenbrunn-seebad

No és a strand. Jó nagy, hosszú, homokos, kavicsos, sokan elférnek rajta, a fürdőzők számára lekerített résszel.

A stradszezon májustól szeptember végéig tart, nyitva pedig reggel 8 és este 6 óra között van. Viszont este 6 után is ki lehet menni nézelődni, ahogy mi is tettük. Az árak egyébként barátiak, 6 éves kor alatt ingyenes, 6-14 éves kor között 1,70, a felnőtt napijegy pedig 3,90 euro. (2022-es árak). Parkolásért néhány eurót kell fizetnünk.

ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn-seebad
ferto-to-breitenbrunn
ferto-to-breitenbrunn