• liszt-ferenc-zongoraja-doborjan

2020.10.25.

Újra koncertezett Liszt Ferenc 170 éves zongorája Doborjánban

A 2020-as őszi doborjáni Liszt-fesztiválon két koncerten is megszólaltatták Liszt Ferenc nemrégiben restaurált koncertzongoráját. A hangszert 1850-ben az Erard zongorakészítő cég építette, és jelenleg a Liszt Ferenc Egyesület tulajdonában van a burgenlandi Doborjánban (Raiding).

Liszt Ferenc 13 éves korában egy Sebastian Erard által készített zongorán debütált Párizsban, és később gyakran játszotta Beethoven 5. zongoraversenyét Erard-zongorákon.

Liszt 12 éves kora óta baráti kapcsolatot ápolt az Erard családdal. Az ifjú Liszt Sébastien és Jean-Baptiste Erard, a műhelyt alapító testvérpár kiváló hét oktávos hangszerén játszott Párizsban. Ahogy Liszt édesapja, Ádám írta Carl Czernynek, fia bécsi mesterének: „az Erard hangszer játékmodora könnyű, s mégis tónusának (amely igen jó) minden változatot meg lehet adni. Egy ütéssel, anélkül, hogy a kezet fel kellene emelni, annyiszor, ahányszor akarjuk, erősen vagy gyöngén ki lehet hozni az akkordot; igazán csodálatra méltó.” 

Az idei doborjáni Liszt-fesztivált október 16. és 26.között rendezték meg és Beethoven születése 250. évfordulójának szentelték. A Bécsi Akadémiai Zenekar – Martin Haselböck vezényletével –  Gottlieb Wallisch zongoraművész Beethoven 5., esz-dúr zongoraversenyét adta elő azon a hangszeren, amelyen Liszt egykoron a belgiumi Lüttichben játszott 1861-ben.

A hangszert nemrégiben azzal a szándékkal újították fel, hogy Liszt zongorajátékának autentikus hangzását adják vissza. 

liszt-ferenc-zongoraja-doborjan

 A zongoráról 2019-ben készítettük ezt a fotót Liszt Ferenc szülőházában, Doborjánban.

liszt-ferenc-zongoraja-doborjan

A muzeális értékű hangszer egyébként korábban is hallható volt: Eduard Kutrowatz zongoraművész, a Liszt-fesztivál Raiding művészeti vezetője ezen szólaltatta meg Liszt 2. noktürnjét a soproni Berzsenyi gimnázium diákjai előtt egy rögtönzött koncerten, 2019. márciusában.

Liszt Ferenc Szülőházáról itt olvashat.