• megsebzett szarvas-sopron

2021.07.14.

Újra szép a soproni botanikus kert szarvasa

Ötvenegy év után megújult a legendás Sebzett szarvas szobor, amelyet az idei „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon is bemutatnak majd. A Soproni Egyetem botanikus kertjének kedvelt szobrát, a „tökön lőtt szarvast”, szalonképes nevén Sebzett szarvast 1971-ben állították fel az akkor még Erdészeti és Faipari Egyetem kertjébe, az „E” épület mögötti tisztáson. 

A világkiállítást szervező iroda által finanszírozott restaurálást követően a műtárgyat a szervezők a szeptember 25. és október 14. között rendezett kiállításon is bemutatják, majd ezt követően visszakerül a Soproni Egyetem területére – olvasható a világkiállítás hivatalos honlapján.

megsebzett szarvas-sopron

onewithnature2021.org

Az egyetemi polgárok és a város lakói által csak tökön lőtt szarvasnak hívott életnagyságú szobrot az eltelt fél évszázad, az idő vasfoga igencsak megviselte, látványa az utóbbi években már inkább az elmúlást, mint sem a szépséget sugalta, pedig a szarvas a szépség dicséretét, az élet és az elmúlás összegzését, a létezés lényegét fogalmazta meg – az eredeti alkotói szándék szerint. Az utóbbi években a szarvas agancsai letörtek, az oldala és a feje behorpadt, jobb melső lába térdizületből hiányzott, téglákkal lett kitámasztva, hogy ne dőljön el.

megesebzett-szarvas-soproni-botanikus-kert
megesebzett-szarvas-soproni-botanikus-kert

A szobor az egyetemi botanikus kertben még 2019-ben.

Nos, ráfért a restauráció, s mint azt az egyetem tavaly novemberben hírül adta, a vörösréz lemez borítással készült szobrot Budapestre szállították, hogy Bartos Mihály Tamás fém-szakrestaurátor budapesti műhelyében újuljon meg.

A szarvas-szobor elődje kisplasztikaként született meg 1968-ban, Várady Sándor műhelyében. A már életnagyságú szarvas 1970-ben készült el, majd szerepelt a Mezőgazdasági Múzeum egy kiállításán. Vélhetően akkor került Sopronba, mikor az egyetem Vadgazdálkodási Tanszékének gyűjteménye az 1971-es Vadászati Világkiállítás egyik hivatalos vidéki bemutatóhelye lett, így a szobor a gyűjtemény kialakításának részeként került az egyetem botanikus kertjének egy tisztására.

Magyarországon első ízben 1871-ben rendeztek Országos Vadászati Kiállítást, mely a vadászok számára rendezett szakmai fórum volt. Az első kiállítás százéves jubileumakor, 1971-ben került sor Budapesten a legendásan nagysikerű Vadászati Világkiállításra (Exhibition World of Hunting, Budapest 1971). Az esemény hozadéka volt vélhetően az is, hogy 1969-ben a soproni egyetemen megalapították a vadgazdálkodási tanszéket.

Korábban írtuk: A vadászati világkiállításra megy a soproni tökön lőtt szarvas.