• weinidylle-naturpark

Weinidylle (Boridill) Natúrpark

A Naturpark in der Weinidylle, magyarul Boridill Natúrpark valójában Burgenland legkisebb szőlőtermő területe, gyümölcsösökkel, szőlőkkel, borászatokkal, különböző túraútvonalakkal teli táj. Az idilli dél-burgenlandi borrégió 7270 hektáron, Natura 2000 védettségű területen fekszik.

Az 1978-ban létrehozott kicsi, de nagyon hangulatos natúrpark-borvidéket változatos, mozaikszerű táj jellemzi, a dombvidék átmenetet képez a Pinka és a Strem alsó völgyén át a Pannon-síkság felé.

A határközeli natúrparkot Bildein, Deutsch Schützen, Eberau, Güssing, Heiligenbrunn, Moschendorf, Strem, Kohfidisch települések alkotják.

Számos nagyon különleges élőhely található itt, amely otthont ad sok, ritka és veszélyeztetett fajnak is. Rengeteg szőlőskert, ezen kívül gyümölcsösök, száraz gyepek, hordalékos erdők és nedves rétek jellemzőek a területre. Tölgyfaligetek, kockásliliomrétek, nyugati kékperjerétek vannak még itt, a madarak közül a búbos banka, a nagy őrgébics és a fehér gólya fordulnak elő a leggyakrabban.

A natúrpark cégére a bor, legismertebb nevezetessége pedig a 250 éves heiligenbrunni (Szentkút) borpince sokasága. Ezekből egész pontosan 106 van, legtöbbjük műemlékvédelem alatt áll. Sokukon még mindig látható az eredeti zsupfedél.

A térség különleges bora az Uhudler, a helyben termő szőlőfajtákból készített, savas, ízében erdei szamócára vagy fekete ribizlire hasonlító, többnyire cuvée bor. Számtalan romantikus pinceborozó és kimérés található az egész natúrpark területén. Hasonló pincenegyedek kísérik a Pinka folyót is
Eisenbergtől Moschendorfig.

Az aktív nyaralók sem unatkozhatnak Eisenberg környékén, számos gyalogos és kerékpáros túra lehetősége adott. Itt van a Weinblick kilátó, ami Eisenberg déli lejtőjén, egy szőlőültetvény közepén található, ide is érdemes akár elgyalogolni. A kilátó különlegessége, hogy üvegfalakkal tervezték, így rendkívül légiesnek tűnik, és persze mesés panorámát tár elénk.

A natúrpark legyik egnépszerűbb turisztikai látványossága a vulkáni csúcson magasodó vár, a Batthyány-család egykor székhelye, Güssing (Németújvár) vára.

Fotók: natúrpark oldala