• kellerviertel-heiligenbrunn

Heiligenbrunn (Szentkút) pincesora

Heiligenbrunn, azaz Szentkút pincesora első látásra talán egy skanzennek látszik, de nem, ezekből a több száz éves pincékből ma is bort árulnak. 

A nagyjából 150 kis pince közül sok fából és agyagból készült, rozsszalmával borítva, fehérre meszelt falakkal, anno a 17.-18. században építették őket. Szentkút település pincesora Dél-Burgenlandban, az Őrség szomszédságában található, a Naturpark in der Weinidylle, magyarul Boridill Natúrpark része.

Tipp: Szentkúton az Uhudlerrunde gyalogtúraútvonal vezet végig, így bejárhatjuk a teljes pincesort. 

kellerviertel-heiligenbrunn

Heiligenbrunn az Uhudler szülőhazája

A szetkúti pincesor (Kellerviertel Heiligenbrunn) a múlt ma is élő darabkája, egyben a különleges státuszú dél-burgenlandi bor, az Uhudler szülőhazája. Hogy mi az az Uhudler?

Az Uhudler a direkt termő szőlőfajtákból, így Noah-ból, Othellóból, Izabellából, Jacquez-ből, Clintonból, Herbémont-ból Dél-Burgenlandban készített gyümölcsös, leginkább eper és labruska ízű, többnyire cuvée bor. Az elnevezés a legenda szerint onnan ered, hogy a borozgatásból hazatérő, a poharazgatásban kissé megfáradt férjnek azt mondta a felesége, hogy úgy nézel ki, mint az uhu.

Az Uhudler azért különleges, mert készítését csak Dél-Burgenlandban, s ott is mindössze néhány településen, köztük Szentkúton engedélyezték. Egy időben be is tiltották, majd az osztrák bortörvény 1992-es reformjával rehabilitálták. A Szentkút körüli 25 hektárnyi szőlőnek ma mintegy harmada ilyen direkt termő fajta.

Heiligenbrunn pincenegyede nem múzeum, viszont kiváló borkóstolós hely. A pincék fenntartását maguk a gazdák biztosítják, magántulajdonban vannak, s csaknem mindegyik ház és pince borászati vagy, kulcsosházként vendéglátó tevékenységet folytat.

1969-ben a heiligenbrunni pincenegyedet a burgenlandi tartomány tájvédelmi körzetté nyilvánította, és 1983 és 1986 között összesen 108 pince került műemléki védelem alá.

Hol találom?

Érdemes átlépni az Őrségből erre a vidékre közelsége miatt, esetleg meglátogatni a németújvári várat, Güssinget is. Dél-Burgenland, a borrégió és a natúrpark lankás dombvidéke sűrű, jól kiépített kerékpárút hálózattal rendelkezik, a látogatók sokasága kerékpáros turistaként érkezik ide, főképp, ha borkóstolós programon is szívesen vesz részt. Átlagos kondíciójú kerékpárosoknak érdemes e-bike-ot bérelni, hogy könnyebben lehesen felhajtani a dombokra, melyekből errefelé van bőven.

A heiligenbrunni Uhudlerrunde kicsi, de szép gyalogos útvonal (3,5 km hosszan), valójában körút, mely kb. 1 óra alatt megjárható és a pincenegyeden keresztül vezet egy árnyas erdei úton Heiligenbrunn szőlőültetvényeihez.