• brennbergi-szent-borbála-templom

Brennbergi templom

A bányászok védőszentjéről elnevezett SZENT BORBÁLA TEMPLOMOT 1930-ban szentelték fel, közadakozásból építették Brennbergbányán. A sors úgy hozta, hogy a templom alsó részén vendéglátóhely van, ez az ország egyetlen “templomkocsmája”.  

Mesébe illően szép tájon, az Alpokalja erdőségei között meghúzódó Brennbergbányán működött csaknem kétszáz évig Magyarország első szénbányája. A bánya az 1950-es években bezárt, a község ma kedvelt kirándulóhely.

A templom helyén korábban állt már egy épület, benne iskola működött, alagsorában pedig üzlet. Ezt építették át gyűjtések és bánya akkori bérlőjének, az Urikány-Zsilvölgyi Magyar Kőszénbánya Rt.-nak a támogatásából.

A Szent Borbála templomot Füredi Oszkár soproni építész tervezte, aki Németországban gyakornokoskodott, majd az orosz fronton hidakat és tábort épített. A soproni Lőver uszoda modernizálása vonatkozó terve 1934-ben egy brüsszeli kiállításon elismerést kapott, de számos gyönyörű középület köszönhető neki még Sopronban, Bécsben és Horvátországban. Zsidó származása miatt a német megszállás alatt éppen egy brennbergi bányaács, Pénzes Pál bújtatta. Füredi tervezte a brennbergi haranglábat is.

Szent Borbála templom 19 méter magas tornyában egy 138 kilogrammos harangot helyeztek el, melyet Seltenhofer Frigyes soproni harangöntő készített. A templom belseje fából készült, hosszanti irányban több csúcsívben záródó borda tagolja. Ez hangulatában a föld alatti bányavágatokat biztosító ácsszerkezeteket idézi. Mellékoltára a régi brennbergi iskolából származik, felette czestochowai Fekete Madonna-kép látható. 1941 és 44 között kétszáz lengyel dolgozott a bányákban, a madonna az ő ajándékuk.

A templom szélfogója viszont már 1975-ben készült.

A templom alatt kocsma működik. Ezt az országban tényleg egyedülállóan kialakult épületet nevezte el a köznyelv “kocsmatemplomnak”.

A Sopronhoz közeli Brennbergbányára kiváló turistaútvonalak vezetnek, a település jó minőségű autóúton is megközelíthető, sőt gyakori menetrendszerű autóbuszjárat is közlekedik.  Ha már erre túrázunk, feltétlenül lépjünk át Ausztriába és nézzük meg az innen nem messzi egykori Ilona-aknát.