• brennbergi-szent-borbála-templom

Brennbergi templom

A bányászok védőszentjéről elnevezett SZENT BORBÁLA TEMPLOMOT 1930-ban szentelték fel, közadakozásból építették Brennbergbányán. A sors úgy hozta, hogy a templom alsó részén vendéglátóhely van, ez az ország egyetlen „templomkocsmája”.  

Mesébe illően szép tájon, az Alpokalja erdőségei között meghúzódó Brennbergbányán csaknem kétszáz évig működött szénbánya, ez volt az első bánya az országban. A brennbergi bánya az 1950-es években bezárt, a község ma kedvelt kirándulóhely.

A Szent Borbála templom helyén korábban állt már egy épület, amelyben iskola működött, alagsorában pedig üzlet. Ezt építették át gyűjtések és a bánya akkori bérlőjének, az Urikány-Zsilvölgyi Magyar Kőszénbánya Rt.-nak a támogatásából.

A templomot Füredi Oszkár soproni építész tervezte, aki Németországban gyakornokoskodott, majd az orosz fronton hidakat és tábort épített. A soproni Lőver uszoda modernizálása készített terve 1934-ben egy brüsszeli kiállításon elismerést kapott, de számos gyönyörű középület köszönhető neki még Sopronban, Bécsben és Horvátországban. Zsidó származása miatt a német megszállás alatt éppen egy brennbergi bányaács, Pénzes Pál bújtatta. Füredi tervezte a brennbergi haranglábat is.

A templom 19 méter magas tornyában egy 138 kilogrammos harangot helyeztek el, melyet Seltenhofer Frigyes soproni harangöntő készített. A templom belseje fából készült, hosszanti irányban több csúcsívben záródó borda tagolja. Ez hangulatában a föld alatti bányavágatokat biztosító ácsszerkezeteket idézi. Mellékoltára a régi brennbergi iskolából származik, felette czestochowai Fekete Madonna-kép látható. 1941 és 44 között kétszáz lengyel dolgozott a bányákban, a madonna az ő ajándékuk.

A templom szélfogója viszont már 1975-ben készült.

A templom alatt kocsma működik. Ezt az országban tényleg egyedülállóan kialakult épületet nevezte el a köznyelv „kocsmatemplomnak”.

A Sopronhoz közeli Brennbergbányára kiváló turistaútvonalak vezetnek, a település jó minőségű autóúton is megközelíthető, sőt gyakori menetrendszerű autóbuszjárat is közlekedik.  Ha már erre túrázunk, feltétlenül lépjünk át Ausztriába és nézzük meg az innen nem messzi egykori Ilona-aknát.