• kismarton-eisenstadt-kalvaria-hegy

Kálvária hegy – Haydn templom – Bergkirche

Hatalmas zarándoktemplomnak szánta ezt a templomot az építtető, Esterházy I. Pál herceg Felsőkismartonhegyen. Végül ennyi, csupán a szentély épült meg. De így is Burgenland talán legkülönösebb építménye ez a mai Eisenstadtban.

Elég összetett élmény vár itt ránk: a Kálvária-hegy, a Haydn templom és a Haydn Mauzóleum.

A Kálvária hegyet Felix Niering ferences barát tervezte és építette a lanzendorfi kálvária alapján 1701 és 1707 között. Mesterséges dombra épült, az Esterházy-család korábbi kápolnájának helyén.

A kövekből megépített dombra lépcsőn, sötét benyílók, barlangok és kis kápolnák érintésével juthatunk fel, amelyek Krisztus szenvedéseit jelenetekben mutatják be. Az első stáció a kápolnából indul, a passióút a domb belsejében, barlangszerű úton kanyarog végig. Ha a 24 látványos stáción végig haladunk, jutunk el a domb tetejére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Eisenstadtra.

A kálvária túloldalán van a Haydn-templom (Szűz Mária látogatása templom), melynek orgonáján maga Joseph Haydn is játszott.

A zarándoktemplom 1715 és 1803 között épült I. Esterházy Pál herceg tervei alapján. Ám a herceg az alapkőletételt sem érhette meg, 1713-ban pestisben meghalt. A világ egyik legnagyobb templomának szánt építményből így csak a presbitérium készült el.

A karzaton található a híres Haydn-orgona is 1797-ből. Haydn több miséjét mutatták be itt első alkalommal.

A Haydn mauzóleum is itt található, ezt 1923-ban alakították ki, Joseph Haydn földi maradványait őrzi. A zeneszerzőt Bécsben érte a halál, itt is temették el, de hamvait később Kismartonba hozták és először 1820-ban helyeztek örök nyugalomba. A történet elég bizarr, ugyanis Haydnt ekkor fej nélkül temették el. (Haydn koponyáját halála után különválasztották a testtől, abból a célból, hogy bécsi orvosok vizsgálják meg, vajon a “Papa” zsenialitása az agyban mutat-e valamiféle egyedi jellegzetességet.) Hosszú nyomozás után azonban sikerült pontot tenni a bűncselekmény végére, így a test és a koponya egyesítésére végül 1954-ben sor kerülhetett.   

  • 7000 Eisenstadt, Joseph Haydn-Platz 1.

  • Március végétől október végéig, naponta 9:00-17:00