• Burgenland – Eisenstadt (Kismarton)

    kismarton-eisenstadt-kalvaria-hegy

Kálvária hegy – Haydn templom – Bergkirche

A világ legnagyobb zarándoktemplomának szánta ezt a templomot az építtető, Esterházy I. Pál herceg Felsőkismartonhegyen. Végül ennyi, csupán a szentély épült meg. De így is Burgenland talán legkülönösebb építménye ez a mai Eisenstadtban.

Elég összetett élmény vár itt ránk: a Kálvária-hegy, a Haydn templom és a Haydn Mauzóleum.

A Kálvária hegyet Felix Niering ferences barát tervezte és építette a lanzendorfi kálvária alapján 1701 és 1707 között. Szorosan illeszkedik a Haydn-templomhoz.

A kövekből megépített hegyre lépcsőn, sötét benyílók, barlangok és kis kápolnák érintésével juthatunk fel, amelyek Krisztus szenvedéseit jelenetekben mutatják be. Az első stáció a kápolnából indul, a passióút a domb belsejében, barlangszerű úton kanyarog végig. Ha a 24 látványos stáción végig haladunk, jutunk el a domb tetejére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Eisenstadtra.

A kálvária túloldalán van a Haydn-templom (Szűz Mária látogatása templom), melynek orgonáján maga Haydn is játszott.

A zarándoktemplom 1715 és 1803 között épült I. Esterházy Pál herceg tervei alapján. A herceg az alapkőletételt sem érhette meg, 1713-ban pestisben meghalt. A világ egyik legnagyobb templomának szánt építményből így csak a presbitérium készült el.

A karzaton található a híres Haydn-orgona is 1797-ből. Haydn több miséjét mutatták be itt először.

A mauzóleum is itt található, itt van eltemetve a nagy zeneszerző, Joseph Haydn, akit először 1820-ban helyeztek örök nyugalomba. A történet innentől elég bizarr, ugyanis Haydnt ekkor fej nélkül temették el. Haydn fejét ugyanis különválasztották a testtől, egyes források szerint abból a célból, hogy bécsi orvosok vizsgálják meg, vajon a “Papa” zsenialitása az agyban mutat-e valamiféle egyedi jellegzetességet. A test és a fej egyesítésére 1954-ben került sor.   

  • 7000 Eisenstadt, Joseph Haydn-Platz 1.

  • www.haydnkirche.at

  • Március végétől október végéig, naponta 9:00-17:00

  • pfarre@haydnkirche.at


Instagram