• Haydn-templom

    Burgenland – Eisenstadt (Kismarton)

    kismarton-eisenstadt-kalvaria-hegy

Kálvária hegy – Haydn templom – Bergkirche

A világ legnagyobb zarándoktemplomának szánta ezt a templomot az építtető, Esterházy I. Pál Felsőkismartonhegyen. Végül ennyi, csupán a szentély épült meg. De így is Burgenland talán legkülönösebb építménye ez.

Elég összetett élmény vár itt ránk: a Kálvária-hegy, a Haydn templom és a Haydn Mauzóleum.

A kálvária hegyet a herceg tervei alapján kezdték építeni 1715-ben, de Esterházyt közben elvitte a pestis. Egy sziklákból hordott mesterséges dombról van szó, melynek belsejébe építették meg a kálváriát a stációkkal. Az első stáció a kápolnából indul, a passióút a domb belsejében, barlangszerű úton kanyarog végig. Ha a 24 látványos stáción végig haladunk, jutunk el a domb tetejére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Eisenstadtra.

A kálvária túloldalán van a Haydn-templom (“Szűz Mária látogatása templom”), melynek orgonáján maga Haydn is játszott.

Itt van eltemetve a nagy zeneszerző, Joseph Haydn, akit először 1820-ban helyeztek örök nyugalomba. A történet innentől elég bizarr, ugyanis Haydnt ekkor fej nélkül temették el. Haydn fejét ugyanis különválasztották a testtől, egyes források szerint abból a célból, hogy bécsi orvosok vizsgálják meg, vajon a “Papa” zsenialitása az agyban mutat-e valamiféle egyedi jellegzetességet. A test és a fej egyesítésére, itt, az eisenstadti Bergkirchében került sor 1954-ben.

    

  • 7000 Eisenstadt, Joseph Haydn-Platz 1.

  • www.haydnkirche.at

  • Március végétől október végéig, naponta 9:00-17:00

  • pfarre@haydnkirche.at


Instagram