• fertoszeplak-tajhaz

Települések a Fertő-tónál

Fertőszéplak

Bár a Széchényiek neve Nagycenkkel forrt össze, Fertőszéplak életében is a Széchényi-család volt meghatározó, így számos látnivaló kötődik hozzájuk a településen. Fertőszéplak UNESCO világörökségi terület, a Fertő–Hanság Nemzeti Park része, északra eső szikes rétjein védett növények és állatok élnek. A környék csendes, levegője tiszta, a kiépített Fertő-tó kerülő kerékpárúton sok látogató érkezik ide.

Széplakot (ősi nevén Siplak) a 13-14. században földesúri vámszedő helyként tartották nyilván, melynek legrégebbi birtokosa az Osl nemzetség volt, de az idők során Zsigmond király, az enyingi Török-család, majd a Nádasdyak, az Esterházyak és a Széchényi-család is birtokolta.

Virágzó időszakát azután élte, hogy 1682-ben Széchényi György érsek zálogba vette Esterházy Páltól a kastélyt, a hozzá tartozó földeket és majorokat. Így Széplak a Széchényi-nemzetség lakhelye lett közel egy évszázadon át. Ebben az időben a Fertőmellék legnagyobb és leggazdagabb településének számított. Miután a Széchényi család elköltözött innen, Esterházy visszavette a birtokot, és Eszterházát (ma Fertőd) fejlesztette. Széplak hosszú időre elvesztette régi fényét.

A község négy dombra épült: a Halom-dombra (amely kiváló agyagot kínált, s ez alapozta meg a helybeli téglagyárat) a Lóránt-dombra, a Templom-dombra és az Eresztén-dombra. A Templom-domb alatt a szájhagyomány szerint alagutak húzódnak, de ezt a romantikus feltételezést még nem erősítette meg egyetlen kutatás sem.

Látnivalók Fertőszéplakon

Fertőszéplak látnivalóit szinte egy csokorban találjuk, irányzékul tartsunk a templomtorny felé. A kéttornyú Mindenszentek templom és az azt körülvevő kálváriák a „Széplaki Hármas halom” néven vált ismertté. Pihenőhelyekkel, padokkal kialakított sétaúton járhatjuk körbe.

A temlommal szemben áll a Széchényi-kastély, amely Széchényi Ferencnek, a nemzeti könyvtár és a múzeum meglapítójának, Széchenyi István édesapjának a szülőháza. Ebben található a Fertő-táj új világörökségi látogatóközpontja, a Peisonia Látogatóközpont.

A kastély előtt áll a Széchényiek körtefájaA 130 éves körtefa az Ökotárs Alapítvány által kiírt “Év Fája” verseny döntőse lett 2019-ben, itt 3. helyezést ért el.

A Tájházakban falumúzeum működik, melyben Széplak néprajzi hagyományait, berendezési tárgyait, lakóinak életmódját ismerhetjük meg. Az öt házból álló szép, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének remeke.

A vasúti lámpamúzeumot, 22 ország 251 vasúti lámpát felvonultató gyűjteményét egy a múlt század elején épült tornácos parasztházban találjuk.

Fertőszéplak Hegykő és Fertőd között fekszik, szinte összeépült ez utóbbival, kerékpárral a Fertő tó kerülő kerékpárút (B10) vonalának egyik legszebb állomása. Ha Fertőd felől vagy Sopron irányából érkezünk autóval, akkor a Fertő parton húzódó 8518-as úton közelíthetjük meg.