• Fertőszéplak

    szechenyiek-kortefaja-fertoszeplak

Széchényiek körtefája

A „Széchényiek körtefája” Fertőszéplakon, a Széchényi család egykori birtokának központjában, közvetlenül a kastély tövében, a barokk Mindenszentek templom és kálvária együttes szomszédságában áll. Mivel szinte a kastély előtt vezet el a Fertő-táj kerékpárút, évről évre több ezer látogató halad el mellette, ám talán kevesen ismerik – a széplakiak szerint 130 éves – öreg körtefa legendáját.

A széplaki Széchényi-kastély az 1700-as években élte virágkorát, itt született Széchényi Ferenc, a Nemzeti Múzeum és Nemzeti könyvtár alapítója, Széchenyi István édesapja. A család innen helyezte át később az uradalmi központját Cenkre.

A legenda szerint a körtefát Széchenyi István ültette ősei emlékére, a család régi kastélyának bejáratához.

Legalábbis így tudni a széplakiak által az 2019-es Év fája versenybe beadott pályázatból. A széplakiak az ősi kastély őrzőjének tartják a körtefát. A település legöregebb lakói is öreg faként emlékeznek rá, és csodák-csodájára, a fa a mai napig minden évben roskadozik a gyümölcstől, annak ellenére, hogy „emberemlékezet” óta vihartól félig kidőlve éli életét és megdőlve dacol a Fertő-táji folyamatos szelekkel.

Gyümölcséből a szomszédos iskola diákjai évről évre csemegéznek.  Lehullott termését hasznosítják is, a belőle készített párlat méltó kísérője a széplaki szilveszteri tűzijátéknak. Hagyomány, hogy az a diák, aki reggel átöleli a körtefát, aznap nem felel.

A fertőszéplakiak úgy tartják, az öreg fát talán a sok ölelés tarja életben.

Kapcsolódó tartalom: