• szechenyi-kastely-fertoszeplak

A Széchényiek körtefája – Fertőszéplak

A „Széchényiek körtefája” Fertőszéplakon a Széchényi család egykori birtokának központjában, közvetlenül a kastély tövében, a barokk Mindenszentek templom és kálvária-együttes szomszédságában áll.

Sok a látogató errefelé, s mivel szinte a kastély előtt vezet el a Fertő-táj kerékpárút, érdemes egy pillanatra megállni itt és megismerni az öreg körtefa legendáját.

A széplaki Széchényi-kastély az 1700-as években élte virágkorát, itt született Széchényi Ferenc, a Nemzeti Múzeum és Nemzeti könyvtár alapítója, Széchenyi István édesapja. A család innen helyezte át később az uradalmi központját Cenkre.

szechenyi-kastely-fertoszeplak

A helyiek emlékezete szerint a körtefát még Széchenyi István ültette ősei emlékére, a család régi kastélyának bejáratához.

Hogy mi igaz mindebből, nem tudni, ami bizonyos, hogy a széplakiak ma is az ősi kastély őrzőjének tartják a körtefát. A település legöregebb lakói is öreg faként emlékeznek rá, és csodák-csodájára, a fa a mai napig minden évben roskadozik a gyümölcstől, annak ellenére, hogy „emberemlékezet” óta vihartól félig kidőlve éli életét, és megdőlve dacol a Fertő-táji folyamatos szelekkel.

A „Széchényiek körtefája” ikonikus jelentőséggel bír a múlt és a jelen összekötésében. A fa öreg kora és megdőlt állapota mellett is erőt sugároz, léte méltó tisztelgés a történelem viharait átélt öreg fák és az ősi gyümölcsfajták előtt is.

Gyümölcséből a szomszédos iskola diákjai évről évre csemegéznek. Hagyomány, hogy az a diák, aki reggel átöleli a körtefát, aznap nem felel. A fertőszéplakiak úgy tartják, az öreg fát talán a sok ölelés tarja életben – legalábbis így tudni a helyiek által az 2019-es Év fája versenybe beadott pályázatukból.

szechenyi-kastely-fertoszeplak

A körtefa virágzáskor 2021. április 28-án, Széchényi Ferenc születésnapján

fertoszeplak-kortefa

Gyümölcsök az öreg körtefán 2023. júniusában.