• Fertőszéplak

    fertoszeplak-szechenyi-kastely

Széchényi-kastély, Fertőszéplak

Ebben a kastélyban született Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója,  Széchenyi István édesapja 1754-ben.   

A széplaki uradalmat a Széchényi család vagyonának és hírnevének megalapozója, Széchényi I. György (1605-1695) kalocsai, később esztergomi érsek 1682-ben szerezte meg zálogbirtokként Esterházy Pál nádortól.

Széplak főúri birtokközpont lett Eszterháza (Fertőd) közvetlen szomszédságában, középpontjában az eredetileg négyszög alaprajzú kastélyépülettel, amelyet a Nádasdyak építettek még az 1550-es években.

A kastélyt és uradalmat a Széchényi család közel 90 évig birtokolta, akik az épület 29 helyiségét díszes rezidenciává építtették át.

A Széchényi család Széplakot ez idő alatt gazdasági és vallási központtá fejlesztette. Amikor azonban Esterházy „Fényes” Miklós 1771-ben a kastélyt visszaváltotta, Széplak is elveszítette jelentőségét, a kastélyépület állaga pedig folyamatosan romlott. 1800 körül magtárrá alakították át, később pedig két épületszárnyát le is bontották.

A régi kastélyépület térfala, késő reneszánsz kapuja a Széchényiek által építtetett Mindenszentek-templomra, és a kálváriákra néz, velük együtt képez a 18. században egyedülálló épületegyüttest.

A kastély udvarán a II. világháborúig Széchényi Ferenc szobra állt,  de ez eltűnt. A település fennmaradását végül az Eszterháza (Fertőd) – Sopron közötti út megépítésének köszönhette a 18. század elején, az út ugyanis Széplakon át vezetett, s így van ez ma is.

A kastély régóta várt rekonstrukciója jelenleg zajlik.