• halbturn-feltorony-burgenland

Halbturn (Féltorony)

Halbturn (Féltorony) Mosonmagyaróvártól 20 kilométerre fekszik. Itt található a Habsburg család egykori gyönyörű barokk vadászkastélya és nyári rezidenciája.  

Halbturn a burgenlandi és Fertő tó körüli kirándulások kihagyhatatlan látnivalója. A burgenlandi kerékpárutak közül a Kulturradweg, a Hansagradweg halad át rajta. A Fertő-táj elnevezésű vonattal Sopronból is elérhető.

A kastély körül egy gyönyörű barokk park fekszik, aminek ma is látható formáját több mint száz éve Frigyes főherceg alakíttatta ki. Akkoriban a Schönbrunni Kastélypark igazgatója, Anton Umlauft gondozta ezt a parkot is. A kastélypark ma ingyenesen látogatható. A kastély egyébként magántulajdonban van, az egyik leszármazott, a Waldbott-Bassenheim bárói család tulajdonaként.

A kastélyról részletesen itt olvashat.

A halbturni kastélyban rendszeresek a klasszikus koncertek, különböző kulturális rendezvények, képzőművészeti kiállítások és gyönyörű a karácsonyi vásár. Az épületben szálloda és étterem is működik, de itt van Burgenland egyik legrangosabb szőlészetének, a Weingut Schloss Halbturn-nak is a központja. A gasztronómiai kínálat elsősorban a helyi termékekre és a régió kitűnő borra épül. A kastély előtt található Kaiserberg szelíd lankáin termő szőlőből néhány halbturni borász nemzetközileg is elismert borokat készít.

A település híres szülötte Grősz József kalocsai érsek (1887-1961).