• Burgenland

    bringaut-burgenland

6 TOP bringaút Burgenlandban

A burgenlandi kerékpárutakaton akár a sportos, akár laza bringázós-kirándulós kerékpárosok is megtalálják a változatosságot. A 2500 km hosszúságú, 6 útvonal valóban minőségi kerékpárút, amin talán nem is érdemes végig száguldani, annyi élmény akad út közben. Színvonalas természeti, kulturális és gasztronómiai élményekre gondolunk, amelyek gyermekes családok és az idősebb korosztály számára is egyaránt élvezetesnek ígérkeznek. 

Ezt a 6 útvonalat mutatjuk meg most ránézésre térképen. Bármelyikre tervezhetünk kedvünkre saját, élményekhez igazított rövidebb szakaszt, a burgenlandiak által javasolt kisebb tematikus útvonalakat is. Számos helyen találunk kerékpárkölcsönzőt, szinte minden útvonal mentén pedig e-bike is beszerezhető a túrára. A kerékpározás kötelező kellékein túl, persze tartsunk magunknál útlevelet vagy személyit és eurót.

Fertő-tó kerülő kerékpárút (B10) – 135 km

ferto-to-kerulo-kerekparut

Jelemzők:

Természet, kultúra, gasztronómia a Fertő-tó körül. Magyar oldalon egyharmadnyi a táv, 38 km hosszúságú a szakasz. Egyébként Ausztria első, a Német Kerékpáros Szövetség (ADFC) által a legmagasabb, 5 csillagos minősítésű kerékpárútja. Kellemes útvonal családdal, a magyar és az osztrák nemzeti parkokon át, végig természetvédelmi területen és UNESCO világörökségi tájon. Sportteljesítményként 1 nap alatt, élvezetes élményekkel tarkítva viszont 3-4 nap alatt tekerhető le.

Érinthető települések: Fertőrákos – Mörbisch am SeeRustPurbach – Wieden am See – Jois – Neusiedl am See – Podersdorf am See – Illmitz – Apetlon – Fertőújlak – Fertőd – Hegykő – Balf – Fertőrákos

Tipp:

Hajóval rövidíthetjük vagy célirányossá tehetjük az élményt. Magyar oldalról a Sopronhoz közeli fertőrákosi öbölből (Fertőrákos érintésével) lehet menetrendszerűen közlekedő, kerékpárt is szállító hajójárattal átjutni a szemközti, burgenlandi kikötőkbe. Az osztrák szakaszt is le lehet rövidíteni a tavon, Illmitz (Illmic), Podersdorf (Pátfalu), Mörbisch am See (Fertőmeggyes) kikötőkből.

Az útvonal viszonylag sík terepen vezet, a szembeszelet azonban nem szabad lebecsülni. A természeti és kulturális látnivalók mellett pihenőket, éttermeket, zöldvendéglőt, kerékpárszervizt mindenütt találunk és több strandot is érinthetünk.

Lacken kerékpárút (B20) – 48 km

lacken-kerekparut

Jellemzők:

Kifejezetten természetimádóknak való. A fiatalok és idősebbek számára is könnyűnek számító útvonal természetvédelmi terülten (Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel) át, nedves rétek, legelők és szikes tavak mentén kanyarog. Az út egy része aszfaltozott, más része murvás. Útközben találunk vagy 80 sós vizű sekély, szikes tavacskát (Lacken), tovább pedig szőlőskerteket. Elektromos kerékpárok is kölcsönözhetők.

Tipp:

Feltétlenül pakoljunk távcsövet, néznivaló lesz bőven. A nemzeti park területén úgy összességében 300 féle madárfaj fészkel és költ a nádasokban és a mezőkön, érdemes gyakorta megállni és figyelgetni őket. Érdemes strandolni is: Illmitz, Apetlon, Podersdorf am See strandjait lehet felkeseni útközben.

Cseresznyevirág kerékpárút (B12) – 43 km

cseresznyeviragzas-kerekparut

Jellemzők:

Szintén a Fertő-tájon, a Lajta-hegység telepített szőlői között, részben mezőgazdasági aszfaltozott úton, részben elkülönített kerékpárúton vezet az útvonal, amely rácsatlakozik a Fertő-tó kerülő útvonalra. Kimondottan kemény, emelkedőkben is bővelkedő terep, legalábbis a Fertő-táj viszonylatában. Közepes nehézségűnek minősített, ellenben fantasztikus a kilátás a tóra és rálátni a Kisalföldre.

Az útvonal több ezer cseresznyefa között vezet, aki olyan szerencsés, hogy április közepe-vége felé erre tud bringázni, csodálatos, virágzó fák környezetében kerekezhet. Aki lekésett erről, annak kárpótlásul ott lehet május és június között a cseresznye, ráadásul a gyümölcsből készített lekvárt vagy virágmézet bárhol lehet vásárolni.

Tipp:

Ezen az útvonalon számos pihenőhely van, tele gasztronómiai különlegességgel, érdemes elidőzni a történelmi borospincéknél, de strandolni is lehet.

Fesztivál kerékpárút – 65 km

fesztival-kerekparut

Jellemzők:

Amint az elnevezése is utal erre a tematikus szakaszra, ennek a könnyűnek minősített kerékpárútnak a kulturális és fesztivál helyszínek érintése a célja, a bringázást gasztro és boros élményekkel spékelve meg. Az útvonal a Fertő-tó nyugati partján halad. Érinti a barokk házairól ismert idilli kis városkát Rusztot, a nyári szabadtéri fesztiváljáról híres St. Margarethen-t és a víziszínpadáról ismert Mörbischt, valamint Eisenstadtot (Kismartont), ahol az Esterházy-kastélyt vagy a Haydn emlékhelyeket látogathatjuk meg.

Tipp:

Legkönnyebben Sopronból, a fertőrákosi határátkelő érintésével érhető el. Az útvonal természetesen tovább szakaszolható, kedvünk és érdeklődésünk szerint kisebb körökre is bontható, mivel akár Ruszton, akár Eisenstadtban találunk annyi programot vagy látnivalót, amivel egy egész napos túra tartalmasan megtölthető.

Rosalia kerékpárút (R32) – 58 km

rosalia-kerekparut

Jellemzők:

Az R32 elég kemény (közepes nehézségűnek minősített) útvonalnak számít, változatos, szép tájképpel, helyenként meredek kaptatókkal.

Tipp:

A Rosalia régió dombjai között vezető úton eperföldeket találunk, más szakaszon pedig a Rohrbach-i tóvidék természetvédelmi területeit, melyeken botanikai különlegességek is elcsíphetők. A bringaút legfőbb látványossága az Esterházyak ősi vára, Fraknó. A várhoz szintén jó erős kaptató vezet felfelé, viszont a teljesítmény végül pazar kilátással kárpótolja az embert.

A kerékpárútra Sopronból is rá lehet csatlakozni, a városközpontból Ágfalva felé, Schattendorf határátkelőn át. (B30)

Paradicsom kerékpárút – 260 km

paradicsom-kerekparut

Jellemzők:

E-bike-paradicsom, bőséges gasztronómiai kínálattal, számos csodás látnivalóval, családoknak is kifejezetten ajánlott kerékpárút Dél-Burgenlandban.

Az útvonal hosszától nem kell megijedni, itt az is megtalálja a számítását, aki nem akarja halálra fárasztani magát, a terep jobbára sík és számos helyen lehet elektromos kerékpárt (e-bike) kölcsönözni.

Tipp:

A nevét is onnan kapta a túraút, hogy „egy darabka földi paradicsomot” (ez egy minősített védjegy) találunk itt, s ha termelők, gazdák által készített helyi specialitásokat kóstolnánk a kifejezetten könnyed terepen való kerekezés pihenőhelyein, akkor jól választottunk.