• bringaut-burgenland

6 TOP bringaút Burgenlandban

A burgenlandi kerékpárutakaton a laza bringázós-kirándulós, de a sportos kerékpárosok is megtalálják a változatosságot. A 2500 km hosszú 6 útvonal valóban minőségi kerékpárút, amin nem érdemes végig száguldani, annyi élmény akad út közben. Színvonalas természeti, kulturális és gasztronómiai élményekre gondolunk, amelyek gyermekes családok és az idősebb korosztály számára is egyaránt élvezetesnek ígérkeznek. 

Ezt a 6 útvonalat mutatjuk meg most nagyon-nagyon vázlatszerűen a térképen, csupán azért, hogy témaötleteket adjunk. Bármelyikre tervezhetünk kedvünkre saját, élményekhez igazított rövidebb szakaszt, a burgenlandiak által javasolt kisebb tematikus útvonalakat is. Számos helyen találunk kerékpárkölcsönzőt, szinte minden útvonal mentén pedig e-bike is beszerezhető a túrára. A kerékpározás kötelező kellékein túl, persze tartsunk magunknál útlevelet vagy személyit és eurót.

Fertő-tó kerülő kerékpárút (B10) – 135 km

ferto-to-kerulo-kerekparut

Természet, kultúra, gasztronómia a Fertő-tó körül.

Ez Ausztria első, a Német Kerékpáros Szövetség (ADFC) által a legmagasabb, 5 csillagos minősítésű kerékpárútja. Kellemes útvonal családdal, a magyar és az osztrák nemzeti parkokon át, végig természetvédelmi területen és UNESCO világörökségi tájon. Sportteljesítményként 1 nap alatt, élvezetes élményekkel tarkítva viszont 3-4 nap alatt tekerhető le. Magyar oldalon egyharmadnyi a táv, 38 km hosszúságú a szakasz.

Érinthető települések: FertőrákosMörbisch am SeeRustPurbach – Wieden am See – Jois – Neusiedl am SeePodersdorf am SeeIllmitzApetlonFertőújlakFertőd – Hegykő – Balf – Fertőrákos

Tipp:

Hajóval rövidíthetjük vagy célirányossá tehetjük az élményt. Magyar oldalról a Sopronhoz közeli fertőrákosi öbölből  jelenleg a kikötőt is érintő rekonstrukció miatt nem lehet hajózni! Az osztrák szakaszt viszont le lehet rövidíteni a tavon, Illmitz (Illmic), Podersdorf (Pátfalu), Mörbisch am See (Fertőmeggyes) kikötőkből. A kerékpárszállító kompok közlekedéséről itt tájékozódhat.

Az útvonal viszonylag sík terepen vezet, a szembeszelet azonban nem szabad lebecsülni. A természeti és kulturális látnivalók mellett pihenőket, éttermeket, zöldvendéglőt, kerékpárszervizt mindenütt találunk és több strandot is érinthetünk.

Lacken kerékpárút (B20) – 48 km

lacken-kerekparut

Kifejezetten természetimádóknak.

Fiatalok és idősebbek számára is könnyűnek számító útvonal természetvédelmi terülten (Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel) át, nedves rétek, legelők és szikes tavak mentén kanyarog. Az út egy része aszfaltozott, más része murvás. Útközben találunk több sós vizű sekély, szikes tavacskát (Lacken), tovább pedig szőlőskerteket. Elektromos kerékpárok is kölcsönözhetők. Útközben számos madármegfigyelő tornyocska áll, ezeknél érdemes megállni.

Tipp:

Feltétlenül pakoljunk távcsövet, néznivaló lesz bőven. A nemzeti park területén úgy összességében 300 féle madárfaj fészkel és költ a nádasokban és a mezőkön, érdemes gyakorta megállni és figyelgetni őket. Érdemes strandolni is: Illmitz, Apetlon, Podersdorf am See strandjait lehet felkeresni útközben.

A Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel nemzeti parkról itt olvashat.

Cseresznyevirág kerékpárút (B12) – 43 km

cseresznyeviragzas-kerekparut

Útvonal több ezer cseresznyefa között.

A Fertő-tájon, a Lajta-hegység telepített szőlői között, részben mezőgazdasági aszfaltozott úton, részben elkülönített kerékpárúton vezet az útvonal, amely rácsatlakozik a Fertő-tó kerülő útvonalra. Kimondottan kemény, emelkedőkben is bővelkedő terep, legalábbis a Fertő-táj viszonylatában. Közepes nehézségűnek minősített, ellenben fantasztikus a kilátás a tóra és rálátni a Kisalföldre.

Az útvonal több ezer cseresznyefa között vezet, aki olyan szerencsés, hogy április közepe-vége felé erre tud bringázni, csodálatos, virágzó fák környezetében kerekezhet. Aki lekésett erről, annak kárpótlásul ott lehet május és június között a cseresznye, ráadásul a gyümölcsből készített lekvárt vagy virágmézet bárhol lehet vásárolni.

Részletesebben, látnivalókkal itt írtunk az útvonalról.

burgenlandi-kerekparutak

Tipp:

Ezen az útvonalon számos pihenőhely van, tele gasztronómiai különlegességgel, érdemes elidőzni a történelmi borospincéknél, de strandolni is lehet, itt: Breitenbrunn, Purbach, 

Fesztivál kerékpárút – 65 km

fesztival-kerekparut

Kastély, kisváros, bor.

Amint az elnevezése is utal erre a tematikus szakaszra, ennek a könnyűnek minősített kerékpárútnak a kulturális és fesztivál helyszínek érintése a célja, a bringázást gasztro és boros élményekkel spékelve meg. Az útvonal a Fertő-tó nyugati partján halad. Érinti a barokk házairól ismert idilli kis városkát Rusztot, a nyári szabadtéri operafesztiváljáról híres St. Margarethen-t és a víziszínpadáról ismert Mörbischt, valamint Eisenstadtot (Kismartont), ahol az Esterházy-kastélyt vagy a Haydn emlékhelyeket látogathatjuk meg.

kismarton

Tipp:

Legkönnyebben Sopronból, a fertőrákosi határátkelő érintésével érhető el. Az útvonal természetesen tovább szakaszolható, kedvünk és érdeklődésünk szerint kisebb körökre is bontható, mivel akár Ruszton, akár Eisenstadtban találunk annyi programot vagy látnivalót, amivel egy egész napos túra tartalmasan megtölthető.

Rosalia kerékpárút (B32) – 58 km

Irány Fraknó vára

A Rosalia B32 kerékpárút elég kemény (közepes nehézségűnek minősített) útvonalnak számít, nagyon változatos, szép tájképpel, helyenként meredek kaptatókkal. A Rosalia régió dombjai között vezető úton eperföldeket találunk, más szakaszon pedig a Rohrbach-i tóvidék természetvédelmi területeit, melyeken botanikai különlegességek is elcsíphetők.

rosalia-kerekparut

Tipp:

A bringaút legfőbb látványossága az Esterházyak ősi vára, Fraknó. A várhoz szintén jó erős kaptató vezet felfelé, viszont a teljesítmény végül pazar kilátással kárpótolja az embert.

A kerékpárútra Sopronból is rá lehet csatlakozni, a városközpontból Ágfalva felé, Schattendorf határátkelőn át (B30 jelzésű úton).

Érdemes megállni az öreg kolostornál Baumgartenben (Sopronkertes), megnézni a Viaduktot Nagymartonban, eltekerni a forrásvízésről, rózsakertjéről és parkjáról híres Bad Sauerbrunnig, onnan pedig fel Fraknó fölé egy fantasztikus panorámáért, ahol a Rozália kápolna elől nézhetünk le a tájra.

Paradicsom kerékpárút – 260 km

paradicsom-kerekparut

E-bike kedvelőknek.

E-bike-paradicsom, bőséges gasztronómiai kínálattal, számos csodás látnivalóval, családoknak is kifejezetten ajánlott kerékpárút Dél-Burgenlandban.

Az útvonal hosszától nem kell megijedni, itt az is megtalálja a számítását, aki nem akarja halálra fárasztani magát, a terep jobbára sík és számos helyen lehet elektromos kerékpárt (e-bike) kölcsönözni.

Tipp:

A nevét is onnan kapta a túraút, hogy „egy darabka földi paradicsomot” (ez egy minősített védjegy) találunk itt, s ha termelők, gazdák által készített helyi specialitásokat kóstolnánk a kifejezetten könnyed terepen való kerekezés pihenőhelyein, akkor jól választottunk.