• kisboldogasszony-templom-burgenland

Kisboldogasszony (Kleinfrauenhaid) búcsújáró templom

Kisboldogasszony (Kleinfrauenhaid) búcsújáróhely, de az útikönyvekből valahogy mindig kimarad. Zemenye-Selegd (Zemendorf-Stöttera) községet Burgenland tartományban találjuk, közel Sopronhoz és Kismartonhoz (Eisenstadt). Közigazgatásilag Zemenye-Selegd községhez tartozik Kisboldogasszony.

Soprontól alig 15 percre, Burgenlandban, Zemenye és Selegd (Zemendorf-Stöttera) községek közelében áll a Szűz Mária Mennybemenetele zarándoktemplom, melyet 1261-ben említ először írás.

Esterházy birtokon állt, így a török pusztítás után Esterházy Pál herceg gondoskodott a felújításáról, majd a templom az ide közeli fraknói várból kapott egy czestochowai Fekete Madonna kegyképet.

Soproniaknak különösen sokat mond, hogy a templom mellékoltárait Dorfmaister István olajfestményei díszítik ma is. A templom mellett egy román kori alapokon épült, kora gótikus temetőkápolna is áll.

Kisboldogasszony falut írásos emlékek 1299-ben említik először, ám a búcsújáró templomot már korábban, 1261-ben.

Létezik egy legenda, mely szerint két testvér, Fraknói Konrád és Imre egy vita miatt párbajra készültek egy Fraknó és Kismarton közötti réten. A párbaj kezdetén jobbágyaik Istenhez és Szűz Máriához kezdtek imádkozni, hogy békítse meg őket. Ezt látva a testvérek kardjaikat eldobták és egymást megölelve kibékültek. Így ezen a helyen templomot építettek, melyet írásos forrás 1261-ben említ először.

A templom értékes kegyképe, a czestochowai „Fekete Madonna” másolata a főoltáron áll, hátlapján az szerepel, hogy 1461-ben készült. Ez azonban vélhetően nem valós dátum, inkább 17. századi lehet. A kegykép Esterházy tulajdon volt, s mint említettük, 1694-ben a kegyúr Esterházy Pál nádor Fraknó várából hozathatta a templomba. A templom ezután vált búcsújáró hellyé.

A templom mai formájában 1785-ben épült rokokó stílusban. Búcsúk alkalmával a 19. században három-négyezer hívő is összegyűlt itt.

A templom mellett álló temetőkápolna román alapokon épült, mai megjelenése barokk, melyet egy 1718-as felújítás után nyert el.

Hol találom?

A templom látogatását egy kerékpártúrára is felfűzhetjük, ha Sopronból a burgenlandi Rosalia turisztikai régiót vesszük célba. A határhoz közeli Sopronkertes (Baumgarten) pálos kolostorát érdemes megtekinteni, átmenni Nagymartonba (Mattersburg) és természetesen irány Fraknó vára, amely a régió leglátogatotabb turisztikai látványossága.