• over-uszoda-sopron

Lőver Uszoda – Sopron

A soproni Lőver Uszoda szépsége modern építészeti kialakítása mellett az elhelyezkedésében rejlik, hiszen Lőverek gyönyörű területén, a Lővér-körút nagy kanyarjában áll. A nagy múltú uszoda mai változata sportuszoda, 2021-ben nyílt meg, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas. Mellette helyezkedik el a strand.

2019-ben a régi fedett uszodát lebontották, és ennek helyén épült meg az új sportkomplexum. Tervezője nemzetközi díjban részesült – azt jutalmazták, hogy sikerült a csupa üveg épületet megfelelően beilleszteni a Lőverek zöld környezetébe, a lehető legtöbb zöldfelületet hagyva szabadon a strand számára.

A sportlétesítményhez kapcsolódik a szabadtéri strand, fenyvesekkel övezett területen négy medence (ebből kettő fűtött), csúszdák (4 új) és élmény elemek, valamint strandröplabda-pálya segítik a nyári kikapcsolódást. A vendégek térítésmentesen használhatják a napozóágyakat, a strand területén napos és árnyékos területek is vannak.

Ami a sportot illeti: az úszni vágyók egy 50 méter hosszú, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medencét, valamint egy 25 méter hosszú úszómedencét és két tanmedencét találnak itt. Ezek mellett egy lazító medence, illetve egy jacuzzi, továbbá szaunák, gőzkabin és merülő medence is várja a látogatókat. Az uszoda bejáratánál 160 személygépkocsinak és 5 busznak helyet biztosító ingyenes parkoló található, továbbá ingyenes értékmegőrző és büfé áll vendégeink rendelkezésére.

A soproni uszoda nagy múltra tekint vissza: az egykori Lőver fürdő strandja 1908-ban épült, Erdei Forrásfürdő néven. Terméskőből építették a medencéjét, amit a közeli Deák-kúti forrásából töltöttek fel. 1933-ban Füredi Oszkár kapott megbízást az Erdei Forrásfürdő régi medencéjének és öltözőfülkéinek átalakítására. Ekkor készült az úszómedence mellé a gyermekek részére egy új kismedence. Az öltözőket terméskőből építették, és épült egy jellegzetes toronyépület napozóteraszokkal.

Sopron várossá nyilvánításának 700. évfordulóján, 1977. december 16-án adták át a fedett uszodát. Akkori beruházási költsége 75 millió forint volt, amelyhez a város lakói is hozzájárultak munkájukkal. Az uszoda különleges volt, hiszen a medenceteret Graboplast műanyag sátorral fedték le, amelyet a medencetérben kialakított túlnyomás tartott feszesen a magasban. Az 1980-as évek elején ezt megszüntették, és a sátortetőt egy faszerkezetű palatető váltotta fel. A mai modern uszoda ennek teljes elbontása után született.