2020. 04.13.

Néhány izgalmas webkamera, karantén-bezártság ellen

Ha már nagyon hiányzik a külvilág, jól jöhetnek a webkamerák. Persze messze nem igazi az élmény, de karanténból nézve mégiscsak jó szórakozás egy-egy webkamerás életkép, főképp, ha olyan pillanatot kapunk el, mikor történik is valami a távoli helyszínen. Még izgalmas is lehet.

Az Időkép jóvoltából tudunk számos helyen körülnézni, mi Sopron Fő terét, a fertőhomoki gólyakamerát és a Büki termálfürdőt választottuk, ezeken a képeken ugyanis zajlik is némi esemény. Kukkolunk Ausztriában is, Burgenlandban, ahol panorámában pásztázzuk a Fertő tavat, rápillantunk egy ruszti kémény gólyafészkére, és megnézzük, áll-e még az Esterházy-kastély Kismartonban.

Sopron, Fő tér

Érdekessége ennek a webkamera képnek, hogy középpontjában éppen egy járványra emlékeztető szobrot látunk, a hazai barokk szobrászat egyik legszebb alkotását. A Szentháromság-oszlop valójában egy fogadalmi szobor, melyet az 1695 és 1701 között dúló pestisjárvány miatt emeltetett egy soproni házaspár 1701-ben, bízva a járványtól való megmenekülésben.

Mivel Sopron Fő terének minden épülete műemlék, békeidőben az élő képen sétáló és nézelődő turistákat, dolgukra igyekvő hivatalnokokat, a Városházára ki-be járó, ügyeket intéző soproniakat láthat az ember.

webkamera-sopron

Erre a linkre kattintva nézhetjük meg, hogy éppen történik-e valami a téren.

Fertőhomok – gólyakamera

Ha a soproni Fő téren még nincs semmi látnivaló, Fertőhomokon biztosan lesz. A Fertő part egyik jellegzetes és takaros települése ez a falu, amely a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba tartozik, s mint ilyen, a Fertő-táj Világörökség része. A homokiak kedvencét egy gólyakamera segítségével lehet állandóan szemmel tartani.

Mi akárhányszor néztünk rá a gólyafészekre, mindig otthon találtuk a lakót.

fertohomok-webkamera

Az élő képekhez erre a linkre kell kattintani.

A burgenlandi Ruszt gólyakamerája

Ki ne ismerné a gólyák városát, Rusztot? Van a Fertő parton egy másik gólyakamera, ha képzeletben átugrunk a Fertő tó osztrák oldalára, Rusztot kell választanunk. A szépséges kisvárosban óriási kultusza van a gólyáknak, helyi civilek, egy régóta működő gólyavédő egyesület gondozza őket, s mivel a burgenlandi település óvárosának szinte minden kéményén gólya fészkel, ezért a gólya Ruszt városának jelképe is.

Élőben gyönyörű látvány, mármint a ruszti házak tetején éldegélő gólyák, a webkamerán, ha győzi türelemmel az ember, közelről figyelhető meg, mivel is foglalatoskodnak éppen a gólyák.

webkamera-storchenkamera-rust

Az élő képhez erre a linkre kell kattintani.

Burgenland, Esterházy-kastély

Ha még Burgenlandra vagyunk kíváncsiak, érdemes rápillantani a kismartoni webkamerára, az Esterházy-kastélyra és a környezetét mutató élő panoráma képre. A kismartoni  kastély a burgenlandi tartományi központ impozáns, ikonikus építménye, nem csoda, ha innen indítják a panorámaképet.

Ha sok minden nem is történik menet közben, a felvétel mégis tökéletesen visszaadja azt a békés, nyugodt hangulatot, mely általában is jellemző burgenlandi városra.

webkamera-eisenstadt-esterhazy-kastely

Az élő képekhez erre a linkre kell kattintani.

Fertő tó

A webkamera a Fertő tavat pásztázza az osztrák oldalon, az induló képsorokon Pátfalu, (Podersdorf am See) strandját látjuk, a háttérben a település ismert jelképével, a világítótoronnyal. Karantén idején itt sem látunk embereket (csak a természetet, a tavat és a háttérben a dombsorokat), azért, mert Burgenlandban húsvét utánig tiltják a Fertő tavi strandokra való kijárást, a sétát és a levegőzést.

webkamera-ferto-to-podersdorf

Az élő adást vagy a körpanoráma képet ezen a linken érjük el.

Bükfürdő

És akkor csináljunk most egy éles kanyart Nyugat-Dunántúl felé, és nézzünk rá az Időkép segítségével a Büki Gyógyfürdőre. Ne fájjon a szívünk, mások sem mártóznak most Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdőjében. Viszont érdekes rápillantani, ha szerencsénk van, láthatjuk, szépen gőzölög a rendkívül magas ásványi anyag tartalommal rendelkező gyógyvíz. Reméljük, marad még belőle karantén utánra is!

webkamera-bukfurdo

Erre a linkre kattintva nézhetjük meg.

Ausztriában beindult a vakcinaturizmus

Sopronba fogászati ellátás céljából érkeztek külföldiek, főképp osztrákok. Aztán jött a világjárvány és az orvosi turizmus megszűnt. Most azonban épp a Covid ad újabb löketet az egészségügyi célból történő utazásoknak, alakul egy új műfaj: a vakcinaturizmus. Ausztriában már indul is.

Instagram