• szechenyi-odon-szobor-nagycenk

Széchenyi Ödön szobra Nagycenken

Gróf Széchenyi Ödönt, Széchenyi István kisebbik fiát, a Tűzpasát, elsősorban a magyar és török tűzoltóság alapítójaként tartjuk számon. Mellszobra Nagycenken, a Vámház téren áll.

Széchenyi mindkét gyermeke, Béla és Ödön is igyekezett a közügyeket szolgáló életet élni.

Széchenyi Ödön (1839-1922) testvérével a nagycenki birtokon töltötte gyermekéveit, apja halála után, 21 éves korában került Pestre. Rendkívűl mozgalmas életet élt. A londoni világkiállítás olyan nagy befolyást tett rá, hogy a katasztrófavédelem felé fordult és 1863-ban a londoni Fire Brigade mintájára létrehozta a pesti önkéntes tűzoltóságot. Neki köszönhető, hogy 1870-ben a szervezet már hivatásos tűzoltókból állt, fizetéssel és profikhoz illő fegyelemmel.

Nem véletlen, hogy később Abdul-Aziz török szultán Széchenyit bízta meg az isztambuli tűzoltóság megszervezésével. Munkája okán a gróf Isztambulban ragadt, itt telepedett le a családjával, majd a török hadsereg egyik legbefolyásosabb tábornoka lett, elnyerve a pasai méltóságot. Ismereteink szerint ő volt addig az egyetlen keresztény, aki a pasa címet megkapta anélkül, hogy hitét elhagyva a muzulmán vallásra kellett volna áttérnie. Az isztambuli Tűzoltó Múzeum Széchenyi Ödön nevét viseli ma is.

Széchenyi Ödönnek számos fejlesztési terve volt idehaza is. Ő volt a Budavári Sikló és a Fogaskerekű Vasút építésének egyik kezdeményezője, a Budapesti Hajósegylet, a Kereskedelmi és Iparegylet, a Budai Népszínház és még számos gazdasági és kulturális intézmény alapítója és tervei voltak a Gellért-hegy rendezésére is.

Széchényi Ödön 82 éves korában hunyt el Isztambulban, mellszobrát 2020-ban állították fel Nagycenken.