• breitenbrunn-burgenland-hajokikoto

2021.05.16 – Frissítve: 2022.05.23.

Kisokos Fertő tavi hajókirándulásokhoz

Kezdjük a legfontosabbal: 2022-ben magyar oldalról nem lehetséges kihajózni a Fertő tóra. A magyar-osztrák közös tavon hazai oldalon csupán Fertőrákosnál van, pontosabban volt hajókikötő, amely azonban a Fertő Part beruházás miatt ebben az évben sem működik. A területen jelenleg egy több tízmilliárdos megaberuházás zajlik, melynek része egy új sétahajó kikötő építése is. De idén sincs minden veszve, ettől még lehet hajózni a tavon, csak osztrák oldalon.

ferto-tó-hajoutak-morbisch

Tó-térkép a mörbischi hajókikötőben.  

Mivel a Fertő nagyjából háromnegyed része Ausztria oldalára esik, ezért a tó osztrák részén, északi, nyugati és keleti oldalán több hajókikötőt is találunk. (Nyissa ki a térképet.)

ferto-tavi-hajokikotok

Fertő-tavi hajókikötők

A Fertő tavi hajóutak nem csak sétahajózás okán, hanem leginkább a tavat megkerülő kerékpárosok örömére praktikusak, ugyanis a tókerülés lerövidíthető a kerékpárszállító kompjáratokkal. Békeidőben (ezalatt a Covid előtti időket és a fertőrákosi kikötő működőképességét értjük) az élményszintű sétahajózás is lehetséges volt, számos járat indult, például a nemzetközi hírű mörbisch-i víziszínpad előadásaira Fertőrákosról. Idővel ezek a lehetőségek remélhetőleg visszatérnek.

Most azonban kerékpáros szemmel is megnézzük a hajózási információkat.

Hajóutak Mörbisch és Illmitz között

Ez a hajójárat elsősorban azoknak érdekes, akik Sopronból vagy a Fertő-tájról indulnak kirándulni, vagy kerékpártúrát terveznek. A hajók itt klasszikus kerékpárszállító kompok, azoknak (is) jó választás, akik az úgynevezett Fertő-tó kerülő kiskört, azaz csak a tó magyar oldalát szeretnék letekerni. (Átkerekeznek Mörbischnél, hajóval átkelnek a tavon Illmitznél és a táv nagy részét magyar oldalon (Lászlómajor-Fertőd- Fertőrákos vagy mindezt fordítva) útvonalon teszik meg.

mörbisch-hajoallomas-

Mörbisch, hajókikötő

illmitz.hajokikoto

Illmitz, hajókikötő

Információk:

Szezonban (május és szeptember között) mindkét hajóállomásról 30 percenként indítanak járatokat. Ez óránkénti indulásra változik a szeptember 13. és 30. közötti időszakban.

Árak: Egy út a szemközti kikötőbe felnőtteknek 8 euro, oda-vissza 14 euro. Gyermekeknek egy út 5, oda-vissza 8 euro. A kerékpárokat, e-bikekokat ingyen lehet szállítani.

Tervezzük úgy, hogy legkorábban reggel 9 órakor indul az első járat mindkét kikötőből, az utolsó pedig délután 17,45 órakor. A menetidő nagyjából 20-30 perc. Mörbisch-Illmitz viszonylatban két hajótársaság működik, árban egyformák, indulási időpontokban azonban némileg különböznek.

Ha az osztrák településekről szeretne olvasni:

Mörbischről (Fertőmeggyes)

Illmitzről (Illmic)

Hajóutak Rust és Podersdorf között

podersdorf-am-see

Podersdorf (Pátfalu)

Ritkábbak a hajójáratok a Rust-Podersdorf útvonalon. Az itt közlekedő hajók is kerékpárszállító kompok, így megintcsak jó választás azoknak, akik Fertő klasszikus tókerülő kerékpárutat rövidítenék Ausztriában. 

Információk:

Az útvonalon két hajótársaság dolgozik. A Schifffahrt Holiday Lines főszezonban (május 9. és október 7. között) naponta indít mindkét hajóállomásról járatot:

Rustról Podersdorfba naponta 10 órakor és 15:45 órakor, illetve szerdán, csütörtökön, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon ezeken felül még 13:30-kor is.

Podersdorfból Rusztra naponta 11:30 órakor és 17:00 órakor, illetve szerdán, csütörtökön, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon ezeken felül még 14:30-kor is.

Árak: Egy út a szemközti kikötőbe felnőtteknek 9,50 euro, oda-vissza 17 euro. Gyermekeknek egy út 5,50, oda-vissza 9 euro. A kerékpárok, e-bikekok szállítása 2 euro.

A menetidő nagyjából 1 óra.

A Schifffahrt Knoll szintén naponta indít mindkét hajóállomásról járatot a szezonban, de csak bizonyos napokon. A kompok Podersdorból Rustra 10:00 és 15:00 órakor indulnak. Rustról Podersdorfba 11:30 és 16:30 órakor.

Az árak ugyanazok, mint fent, azonban a kerékpárok, e-bikekok szállítása térítésmentes.

Ha a burgenlandi településekről szeretne többet megtudni:

 Rust

  Podersdorf

Hajóutak Breitenbrunn és Podersdorf között

breitenbrunn-burgenland-hajokikoto
breitenbrunn-hajokikoto

Breitenbrunn 

Ezek a hajók is kerékpárszállító kompok, így ezzel levágható a Fertő északi része a Fertő-tókerülő kerékpárút során.  

Információk:

A Schifffahrt Holiday Lines főszezonban (június 26. és szeptember 5. között) naponta indít mindkét hajóállomásról járatot, napi két alkalommal:

Breitenbrunnból Podersdorfba 10:00 órakor és 16:30 órakor. Podersdorfból Breitenbrunnba 11:00 órakor és 17:15 órakor.

Árak: Egy út a szemközti kikötőbe felnőtteknek 9,50 euro, oda-vissza 17 euro. Gyermekeknek egy út 5,50, oda-vissza 9 euro. A kerékpárok, e-bikekok szállítása 2 euro.

A menetidő nagyjából 1 óra.

Ez az egyetlen hajótársaság, amelyik Neusiedlert (Nezsider) is érinti, és hétvégén és ünnepnapokon indít járatot Breitenbrunn és Neusiedler között, de csak július 17. és augusztus 15. között. 

Breitenbrunnból Neusiedlerbe (Nezsider) 12:30 órai indulással, illetve Neusiedlerből 13:15 órai indulással lehet közlekedni velük.

A településekről itt olvashat:

  Breitenbrunn

  Podersdorf am See

További tervekhez: a részletes 2022. évi menetrend ezen a linken található.