• breitenbrunn-burgenland-hajokikoto

2021.05.16.

Frissítve 2023.05.04.

Kisokos Fertő tavi hajókirándulásokhoz

Kezdjük a legfontosabbal: 2023-ban magyar oldalról továbbra sem lehetséges kihajózni a Fertő tóra. A magyar-osztrák közös tavon hazai oldalon csupán Fertőrákosnál van, pontosabban volt hajókikötő, amely azonban a leállított Fertő Part beruházás miatt ebben az évben sem működik. De idén sincs minden veszve, ettől még lehet hajózni a tavon, osztrák kikötőből.

ferto-tó-hajoutak-morbisch

Tó-térkép a mörbischi hajókikötőben.  

Mivel a Fertő nagyjából háromnegyed része Ausztria oldalára esik, ezért a tó osztrák részén, északi, nyugati és keleti oldalán több hajókikötőt is találunk. (Nyissa ki a térképet.)

ferto-tavi-hajokikotok

Fertő-tavi hajókikötők

A magyar határszélhez legközelebb a Sopronhoz közeli Fertőrákos szomszédságában fekvő Mörbisch am See (Fertőmeggyes) hajókikötője, illetve a Hegykő-Fertőd vonalhoz legközelebb Illmitz (Illmic) hajókikötője kereshető fel.

Fontos információ, hogy a Fertő tó szeszélyes tó, időnként alacsony vízszintje miatt előfordulhat, hogy a járatok nem közlekednek, célszerű indulás előtt mindig tájékozódni.

ferto-to-hajoutak-kerekparral

A Fertő tavi hajóutak nem csak sétahajózás okán, hanem leginkább a tavat megkerülő kerékpárosok örömére praktikusak, ugyanis a tókerülés lerövidíthető a kerékpárszállító kompjáratokkal. Korábban (ezalatt a fertőrákosi kikötő működőképességét értjük) az élményszintű sétahajózás is lehetséges volt, számos járat indult, például a nemzetközi hírű mörbisch-i víziszínpad előadásaira Fertőrákosról. Idővel ez a lehetőség remélhetőleg visszatér.

Hajóutak Mörbisch és Illmitz között oda-vissza

A hajók klasszikus kerékpárszállító kompok, azoknak (is) jó választás, akik az úgynevezett Fertő-tó kerülő kiskört, azaz csak a tó magyar oldalát szeretnék letekerni. (Fertőmeggyesnél (Mörbisch am See) hajóval átkelnek a tavon, kiszállnak Illmitznél és a táv nagy részét magyar oldalon (Lászlómajor-Fertőd- Fertőrákos vagy mindezt fordítva) tekerik le.

mörbisch-hajoallomas-

Mörbisch, hajókikötő

illmitz.hajokikoto

Illmitz, hajókikötő

Információk:

Szezonban (május és szeptember között) mindkét hajóállomásról 30 percenként indítanak járatokat. Ez óránkénti indulásra változik a szeptember 13. és 30. közötti időszakban.

Árak: Egy út a szemközti kikötőbe felnőtteknek 9 euro, oda-vissza 16 euro, gyermekeknek egy út 6, oda-vissza út pedig 10 euro. A kerékpárokat, e-bikekokat ingyen lehet szállítani, illetve ingyen utaznak, akiknek Burgenland kártyájuk van.

Az első járat reggel 9 órakor indul mindkét kikötőből, a legutolsó pedig délután 17,45 órakor. A menetidő nagyjából 20-30 perc. Mörbisch-Illmitz viszonylatban három hajótársaság működik, árban egyformák, indulási időpontokban azonban némileg különböznek.

Ha az osztrák településekről szeretne olvasni:

Hajóutak Rust és Podersdorf között oda-vissza

podersdorf-am-see

Podersdorf (Pátfalu)

Némileg ritkábbak a hajójáratok a Rust (Ruszt) – Podersdorf (Pátfalu) útvonalon. Az itt közlekedő hajók is kerékpárszállító kompok, így megintcsak jó választás azoknak, akik Fertő nagykört rövidítenék Ausztriában. 

Információk:

Az útvonalon két hajótársaság dolgozik. A Schifffahrt Holiday Lines főszezonban (május 9. és október 7. között) naponta indít mindkét hajóállomásról járatot:

Rustról Podersdorfba naponta 10 órakor és 15:45 órakor, illetve szerdán, csütörtökön, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon ezeken felül még 13:30-kor is.

Podersdorfból Rusztra naponta 11:30 órakor és 17:00 órakor, illetve szerdán, csütörtökön, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon ezeken felül még 14:30-kor is.

Árak: Egy út a szemközti kikötőbe felnőtteknek 13,50 euro, oda-vissza 24 euro. Gyermekeknek egy út 8 oda-vissza 13 euro. A kerékpárok, e-bikekok szállítása 2 euro.

A menetidő nagyjából 1 óra.

A Schifffahrt Knoll szintén naponta indít mindkét hajóállomásról járatot a szezonban, de csak bizonyos napokon. A kompok Podersdorból Rustra 10:00 és 15:00 órakor indulnak. Rustról Podersdorfba 11:30 és 16:30 órakor.

Az árak ugyanazok, mint fent, azonban a kerékpárok, e-bikekok szállítása térítésmentes.

A menetrendet itt lehet megnézni.

Ha a burgenlandi településekről szeretne többet megtudni:

Hajóutak Breitenbrunn és Podersdorf között

breitenbrunn-burgenland-hajokikoto
breitenbrunn-hajokikoto

Breitenbrunn 

Ezek a hajók is kerékpárszállító kompok, így ezzel levágható a Fertő északi része a Fertő-tókerülő kerékpárút során.  

Információk:

A Schifffahrt Holiday Lines főszezonban (június 26. és szeptember 5. között) naponta indít mindkét hajóállomásról járatot, napi két alkalommal:

Breitenbrunnból Podersdorfba 10:00 órakor és 16:30 órakor. Podersdorfból Breitenbrunnba 11:00 órakor és 17:15 órakor.

Árak: Egy út a szemközti kikötőbe felnőtteknek 9,50 euro, oda-vissza 17 euro. Gyermekeknek egy út 5,50, oda-vissza 9 euro. A kerékpárok, e-bikekok szállítása 2 euro.

A menetidő nagyjából 1 óra.

Ez az egyetlen hajótársaság, amelyik Neusiedlert (Nezsider) is érinti, és hétvégén és ünnepnapokon indít járatot Breitenbrunn és Neusiedler között, de csak július 17. és augusztus 15. között. 

Breitenbrunnból Neusiedlerbe (Nezsider) 12:30 órai indulással, illetve Neusiedlerből 13:15 órai indulással lehet közlekedni velük.

A településekről itt olvashat:

Ajánljuk még: