• paneuropai-piknik

Páneurópai Piknik a korabeli hírekben

A Sopron közelében több mint 30 évvel ezelőtt rendezett Páneurópai Pikniknek ma könyvtárnyi irodalma van. Szervezők, határőrök, résztvevők és menekülők írták le, mondták el emlékeiket, politikusok garmada méltatta a berlini fal leomlásában és a két Németország egyesítésében fontos szerepet játszó eseményt. Ma már elképzelni sem könnyű, miképpen terjedtek a hírek 1989-ben, mikor még nem dübörgött az online világ, nem volt mobilnet, ahogy facebook, és más közösségi oldalak sem. Csupán újságok, tv és a rádió. Éppen emiatt lehet érdekes kortörténeti dokumentum, hogy milyen belső körös tudósításokat közölt a történtekről a korabeli hírgyár, a Magyar Távirati Iroda. 

Összeállításunkban ezekből válogattunk.

paneuropai-piknik
Képkivágás a Magyar Nemzet 2009. augusztus 9-én megjelent lapszámából.

Hírek csak előfizetőknek

A Magyar Távirati Iroda 2009-ben, a rendszerváltás 20. évfordulójára készülve, megnyitott egy hírarchívumot. Ennek köszönhetően azokat a hírkiadásokat is megismerhette a közvélemény, melyekhez a történelmi változást hozó évben, 1989-ben csak az MTI előfizetői juthattak hozzá. Az archívum nem csak az MTI saját hírkiadásába, hanem a korabeli rádiófigyelő szolgálat, a Szabad Európa Rádió, a BBC, az Amerika Hangja rádiók éterbe sugárzott műsorainak leírt anyagaiba is betekintést enged.

Ezekből, az 1989. augusztus 15. és 21. között kiadott hírekből idézünk fel most néhányat, gondolván, hogy a Páneurópai Piknik évfordulóján – amikor is augusztus 19-én több száz keletnémet állampolgár jutott át Sopronnál a határkerítésen Ausztriába – nem csak az archív fotókban, hanem az archív hírekben való böngészés is érdekes, szokatlan aspektus lehet.

 

Várakozók az NSZK konzulátusa előtt 1989. augusztusában (Rubicon, 2019/7.)

1989. augusztus 20. – Szabad Európa Rádió, München 

 

„… A Süddeutsche Zeitung című nyugatnémet napilap értesülései szerint jelenleg mintegy 200 ezer keletnémet állampolgár tartózkodik hazánkban. 

Kérdés: mennyi tér majd vissza belőlük Erich Honecker munkásparadicsomába? A jelek mindenesetre arra mutatnak, hogy jelentős részük inkább az igazolatlan hiányzást választja, hiszen a bécsi NSZK-követségen naponként százával jelentkeznek beutazó vízumért azok az NDK-s polgárok, akik előző éjszaka – kijátszva a magyar határőrséget – a zöldhatáron keresztül távoztak Magyarországról… „

1989. augusztus 15., kedd  – Szabad Európa Rádió, München (Magyar híradó)

„… Közeledik augusztus 20-ika. Országszerte nagy a készülődés Szent István ünnepére. Szent István napjához kapcsolódik a páneurópai piknik programja is, amelyről Szentkirályi  Zsolt beszél Sopronból: 

 – Napjainkban újra aktuálissá vált a közös európai ház létrehozásának gondolata. Egy békés európai unió megteremtésén kell fáradoznunk, amelyben már nem lesz egyetlen olyan állam sem, ahol a demokrácia és az emberi jogok nem a mindennapi életben, a jogállamiság gyakorlatában, hanem csak programpontokban és a propagandában jelennek meg. S ebben a reménybeli közös európai házban természetesen nincs helyük politikai praktikák által emeltetett szögesdrótoknak, falaknak és lélektani sáncoknak. 

Ezen gondolatok jegyében hívunk minden kedves érdeklődőt egy páneurópai piknikre Sopronba. A rendezvénysorozat augusztus 19-ikén, szombaton 15 órakor kezdődik a Sopronkőhida és Sopronpuszta közötti egykori határsáv helyén… ” 

paneuropai-piknik
Képkivágás a Nyugati Kapu 1999. augusztus 19-én megjelent lapszámából.

1989. augusztus 19. szombat, 17:04 óra – Pach Ferenc, az MTI tudósítója jelenti Bécsből: „Soproni rendezvény – tömeges szökés” 

„…Több mint kétszáz NDK-beli állampolgár rohant át szombaton magyar területről Ausztriába, amikor a Páneurópai Mozgalom és a Magyar Demokrata Fórum határ menti rendezvénye keretében kinyitottak egy, máskor zárva tartott kaput. Az APA osztrák hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a keletnémetek valósággal átgázoltak azokon az osztrákokon, akik az erre az alkalomra kinyitott kapun Sopronba akartak menni az osztrák-magyar közös rendezvényre.

A két rendező szervezet külön kérésére a határ menti ,,Páneurópai Piknik,, résztvevőinek nyitották ki a kaput, hogy a határ nemlétét jelképesen bizonyítandó, ne a hivatalos határátkelőhelyen menjenek át. A határon átrohant keletnémetek úgy nyilatkoztak, hogy röplapokból szereztek tudomást a rendezvényről. Előzőleg már több ízben sikertelen kísérletet tettek arra, hogy Magyarországról Ausztriába szökjenek…”

paneuropai-piknik
Képkivágás a Nyugati Kapu 1999. augusztus 19-én megjelent lapszámából.

1989. augusztus 19., szombat 20:33 – MTI – „Csoportos határsértés – elsodorták a határőröket”

… A BM Határőrség információja szerint a magyar és az osztrák határőrizeti és vámszervek a piknik során Sopronpusztán ideiglenes határátkelőhelyet nyitottak meg, ahol 1945 óta első ízben közösen végezték az ellenőrzést. A magyar-osztrák közeledést és szélesedő együttműködést jelképező rendezvényt azonban a délutáni órákban 40-50 fős csoportokban érkező több mint 150 NDK állampolgár tiltott határátlépési kísérlete zavarta meg. Agresszív fellépésükkel elsodorták a magyar és az osztrák határőröket és vámőröket.

A tiltott határátlépést a határőrök csak fegyverhasználattal akadályozhatták volna meg, de tekintettel az államhatárral kapcsolatos politikai felfogásra és a rendezvény nagy jelentőségére, fegyvert nem használtak és más kényszerítő eszközt sem alkalmaztak. Az ideiglenes határátkelőhely a tervezett időpontban zárta kapuját és a soproni határőrkerület intézkedett az államhatár őrizetének megerősítéséről…”

 

paneuropai-piknik
Képkivágás a Nyugati Kapu 1999. augusztus 19-én megjelent lapszámából.

1989. augusztus 20. vasárnap 11:42 óra – Pach Ferenc, az MTI kiküldött tudósítója jelenti Bécsből:

„…A Sopron melletti tömeges szökés után szombaton éjjel 450 NDK-beli állampolgár indult útnak Bécsből az NSZK-ba. Mintegy 150 személy három különautóbusszal még szombaton késő este, háromszázan pedig vasárnap kora hajnalban különvonaton keltek útra az NSZK giesseni menekülttáborába. A bécsi nyugatnémet nagykövetség, amely szombaton este soron kívül a szükséges papírokkal és pénzügyi segéllyel látta el a keletnémeteket, úgy nyilatkozott, hogy a soproni tömeges szökés mintegy 350 keletnémet érkezett Ausztriába. Az éjszaka útrakeltek között korábban átszököttek is vannak.

Az APA osztrák hírügynökség tudósítójának helyszíni beszámolója szerint a Sankt Margarethen, (Szentmargitbánya) és Sopron közötti régi úton, a páneurópai piknik alkalmából kijelölt átkelőnél a rendezvény osztrák résztvevői keltek volna át éppen, amikor magyar területen emberek nyomultak előre, és szétnyomva a kaput s szétnyomva a kaput átfutottak osztrák területre, elsodorva a várakozó osztrákokat. A magyar határőrök nyilvánvalóan nem számoltak a váratlan akcióval, nem avatkoztak közbe – írta az osztrák hírügynökség. Az APA tudósítója szerint a tömeges szökés után még több kisebb csoport sétált át a nyitott kapun, amíg mintegy másfél óra múlva a magyarok ismét megkezdték az átkelők ellenőrzését, s már a határ felé tartókat is igazoltatták…”

paneuropai piknik
Képkivágás a Nyugati Kapu 1999. augusztus 19-én megjelent lapszámából.

1989. augusztus 21. hétfő, 11:30 – Pach Ferenc, az MTI kiküldött tudósítója jelenti Bécsből  

…Az NDK-beli állampolgárok a Sopron melletti szombati tömeges szökés óta továbbra is nagy számban kelnek át a ,,zöld határon,, Magyarországról Ausztriába.

Dietrich Graf von Brühl, az NSZK bécsi nagykövete az osztrák televízió vasárnap esti híradójában azt közölte, hogy a szombati több mint hatszáz után vasárnap 180 keletnémet jelentkezett nagykövetségükön. Hozzátette, hogy az átszököttek száma ennél nagyobb is lehet, mert vannak olyanok, akik nem is állnak meg Bécsben, hanem egyenesen továbbutaznak az NSZK-ba. Augusztus elseje óta több mint kétezer, a magyar-osztrák határon átszökött keletnémet jelentkezett a bécsi nyugatnémet képviseleten – nyilatkozta a nagykövet…

Hétfőre virradóan csupán Eisenstadt környékén 160 NDK-beli állampolgár kelt át a ,,zöld határon,, – jelentette a határövezetből küldött tudósításában az osztrák hírügynökség. A beszámoló szerint a magyar-osztrák határ más szakaszain is lavinaszerűen megnőtt az Ausztriába érkező keletnémetek száma. Ellátásuk érdekében az osztrák vöröskereszt sátrakat és tábori konyhákat állít fel Burgenland több településén…”

 

paneuropai-piknik
Képkivágás: História, 2009./2. lapszámából
Nyitó képünkön Walburga Habsburg Douglas, a Páneurópai Únió elnöke, a Páneurópai Piknik védnökének leánya, amint képletesen átvágja a szögesdrótot Sopronpusztánál, 1989. augusztus 19-én. (Rubicon 1019/7.), Szövegek forrása: mti.hu, egyes fotók forrása: Arcanum Digitális Tudománytár

Kapcsolódó tartalom: