• paneuropai-piknik-emlekhely

Páneurópai Piknik Emlékhely

A Sopron közeli Fertőrákoshoz tartozó Piuszpuszta ma egy ikonikus emlékhely Fertőrákos és a burgenlandi Mörbisch (Fertőmeggyes) között. 1989. augusztus 19-én itt, a Páneurópai Piknik nevű rendezvényen törte át a magyar-osztrák határt több száz keletnémet állampolgár. 

Az esemény világhírű lett: a Magyar Demokrata Fórum debreceni szervezete és a Soproni Ellenzéki Kerekasztal pártjai 1989. augusztus 19-re Páneurópai Piknik elnevezéssel egy békés találkozót hirdettek, hogy a vasfüggöny lebontását és a határok nélküli közös Európa eszméjét népszerűsítsék. Ezen a rendezvényen törték át az osztrák-magyar államhatárt a keletnémet állampolgárok, hogy átjussanak Ausztriában és onnan tovább utazhassanak az NSZK-ba.

Az esemény huszadik évfordulójára alakítottak ki a területen emlékparkot, közvetlenül a határátkelő előtt. 2009. augusztus 19-én, a 20. évfordulóra avatták fel Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozícióját, a kinyíló kaput ábrázoló műalkotást Ratatics Ottó kőfaragó mester és csapata készítette, az emlékparkban álló lélekharangot pedig Debrecen város adományozta.

Épült egy látogatóközpont is, hogy minél többen megismerhessék az 1989-es történelmi eseményeket. Az emlékpark 2015 óta az Európai Bizottság által létrehozott Euró­pai Örökség címet viseli.

Húzódik itt egy szépen növekedő erdő is, geometriai alakzatban ültetett fákkal. Az Akadémiai Emlékerdőt a MTA alapításának 175. évfordulója alkalmából 2000-ben létesítették, és azóta is minden évben elültetnek egy fát a tudomány napján.

Hol találom?

Sopron közelében, Sopronkőhida és Fertőrákos települések között helyezkedik el az emlékpark. Célszerű a Fertőrákos-St.Margarethen (Szentmargitbánya) kishatárátkelőt keresnünk.  Jó minőségű autóút vezet ide, melyen kerékpárral is tudunk közelekedni.

Kapcsolódó tartalom

Páneurópai Piknik – amikor még nem volt internet

Merkel és Orbán Sopronba jön