• paneuropai-piknik-emlekhely

Páneurópai Piknik Emlékhely

A Sopron közeli Fertőrákoshoz tartozó Piuszpuszta ma ikonikus emlékhely, 1989. augusztus 19-én itt, az ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. 

A Sopron melletti esemény világhírű lett: a Magyar Demokrata Fórum debreceni szervezete és a Soproni Ellenzéki Kerekasztal pártjai 1989. augusztus 19-re Páneurópai Piknik elnevezéssel egy békés találkozót hirdettek, hogy a vasfüggöny lebontását és a határok nélküli közös Európa eszméjét népszerűsítsék. Egy hónappal később, szeptember 11-én hivatalosan is megnyílt a magyar határ a nyugatra távozni szándékozó keletnémet állampolgárok előtt.

A történelmi helyszínen egy emlékpark létesült, és a helyszín megkapta az Európai Bizottság által létrehozott Euró­pai Örökség címet. Ezzel a címmel ismerte el az Európai Unió a Páneuróai Piknik történelemformáló szerepét, azt, hogy Magyarország döntően hozzájárult a vasfüggöny megszüntetéséhez és a volt kommunista országok Európai Uniós integrációjához.

Az esemény huszadik évfordulójára alakítottak ki a területen emlékparkot, közvetlenül a határátkelő előtt. A többnyelvű információs táblák és egy eredeti határőr magasmegfigyelő torony mellett több látnivaló is van itt: a 20. évfordulóra avatták fel Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozícióját, a kinyíló kaput ábrázoló műalkotást pedig Ratatics Ottó kőfaragó mester és csapata készítette, az emlékparkban álló lélekharangot pedig Debrecen város adományozta.

Épült egy látogatóközpont is, hogy minél többen megismerhessék az 1989-es történelmi eseményeket. A látogatóközpont általában tavasztól-őszig van nyitva, naponta 10 és 18 óra között.

Húzódik egy szépen növekedő erdő is itt, geometriai alakzatban ültetett fákkal. Az Akadémiai Emlékerdőt a MTA alapításának 175. évfordulója alkalmából 2000-ben létesítették, és azóta is minden évben elültetnek egy fát a tudomány napján.

Hol találom?

Az emlékpark Sopron közelében, Sopronkőhida és Fertőrákos települések között helyezkedik el, közvetlenül a Fertőrákos – St.Margarethen (Szentmargitbánya) kishatárátkelő előtt. Jó minőségű (de forgalmas) autóút vezet ide, melyen kerékpárral is tudunk közelekedni.

Érdemes a túrát összekötni a Tómalom, a Kecske-hegyi kilátó látogatásával. A közelben találjuk Fertőrákost, ahol a Kőfejtő és Barlangszínház kínál tartalmas időtöltést, illetve innen egy néhány km-es gyalog és kerékpárúton elindulhatunk a Fertő-tó felé, az ausztriai Mörbisch (Fertőmeggyes) településre, ahol hajókikötő van.

Kapcsolódó tartalom

Páneurópai Piknik – amikor még nem volt internet