• rathaus-becs-advent

Amikor ránk köszönt advent, irány Bécs

Szeretjük az osztrák karácsonyi vásárokat, szinte tradíció, hogy aki teheti, kiugrik Bécsbe. 

Az adventi vásároknak szép kerek marketingje van, nemigen kell ajánlgatni őket, állítólag 3 millió látogató járja karácsony előtti időszakban az osztrák főváros óvárosának, bevásárlóutcáinak vagy kastélyainak vásárait. Bécs városa éppen októberben jelentett idegenforgalmi rekordot, de ettől függetlenül is számíthatunk rá, hogy mindenhol tömegek lesznek.

Idén húsz vásári helyszínen, több mint ezer standnál lehet nézegetni, kóstolgatni, pénzt költeni, karácsonyi illatot szippantani.

A jól bevált és ismert helyszíneken nyilván nem változtatnak a bécsiek, ha esetleg van kedvenc helyünk, ahol korábban jót ettünk, ittunk és jól éreztük magunkat, ott biztosan találunk adventi vásárt idén is. Nézzük a lehetőségeket.

A legnagyobb karácsonyi vásár idén is a BÉCSI VÁROSHÁZA előtti CHRISTKINDLMARKT, ahol idén egyharmaddal kevesebb standot állítottak fel, így némileg több hely marad nézelődni és kisebb lesz a tömeg.

Újdonság, hogy a gasztronómiai standok vagy teljeskörű bio-minősítéssel rendelkeznek, vagy legalább a kínálatuk több mint 30 százaléka biológiai gazdálkodásból származik. Mindig itt állítják fel az osztrák főváros karácsonyfáját, 2021-ben ez Burgenlandból érkezett, idén 1650 energiatakarékos led égó világít rajta.

Tradicionálisan a Városháza előtti park, a Rathauspark ad helyet a Bécsi Karácsonyi Álomnak, a Wiener Weihnachtstraumnak, ahol igazi mesevilágba csöppenhetnek a gyerekek körhintával, korcsolyapályával, és rénszarvas-szánnal. Idén is itt kanyarog a 12 kézzel készített betlehemi jászolból álló ösvény, és itt található a látogatók egyik kedvenc fénykép-motívuma, a kétszáz vörös szívvel feldíszített Herzelbaum.

Időpont: 2022. november 19. és 2022. december 26. között, naponta 10 órától 21.30 óráig, december 24. és 26. között 10 órától 18.30 óráig. 

rathaus-becs-advent
rathaus-becs-advent
rathaus-becs-advent

A császári Bécs hangulatát a Szépművészeti és Természettudományi múzeumok közötti téren, a MARIA-THERESIEN PLATZON, a SCHÖNBRUNNI KASTÉLY díszudvarán és a BELVEDERE KASTÉLYNÁL felállított karácsonyi vásárok adják, talán itt van a legnagyobb forgalom is.

Megközelítés a kastélyhoz tömegközlekedéssel: az U4-es metróval Schönbrunn megállóig vagy 58-as villamossal a Westbahnhoftól a kastélyig.

Megközelítés tömegközlekedéssel: U2-vel a Museumsquartier-ig vagy a Mariahilferstrasse elejétől sétálva, a Burgring és az Opernring találkozásától 5 percre gyalog. Mélygarázs is található itt!

Belvedere-kastély előtti karácsonyi falu:

Időpont: 2022. november 18. és december 26. között, hétfőtől péntekig 11 órától 21 óráig, szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon 10 órától 21 óráig. December 24-én 11 órától 16 óráig
25-én és 26-án 11 órától 19 óráig.

schonbrunn-advent-elmenynektek

Schönbrunni kastély előtti kulturális és karácsonyi vásár császárvárosi hangulatú díszleteivel varázsolja el látogatókat, karácsony után pedig újévi vásárrá alakul át. A hangulatos piacon hagyományos kézműves termékeket, kézi készítésű karácsonyi díszeket, karácsonyi koncerteket találhatunk, a gyermekeket pedig gazdag gyermekprogram várja.

Időpont: 2022. november 19. és 2022. december 26. között, minden nap 10 órától 21 óráig.
December 24-én 10 órától 16 óráig, 25-én és 26-án 10 órától 18 óráig.

Tizedik születésnapját ünnepli a STEPHANSPLATZON megrendezett karácsonyi vásár, ahol főképp Ausztriából származó kézműves termékek sorakoznak a standokon.

Megközelítés tömegközlekedéssel: U1 vagyU3 metróval a Stephansplatz-ra, vagy az Operától a Kärtner Strasse-n át gyalog nagyjából 10 perc alatt.

Igényes áruválasztéka mellett, a változatos zenei és gyermekeknek szóló programja miatt népszerű a KARLSPLATZON a karácsonyi vásár, az Art Advent. Ez az egyik legnagyobb bécsi karácsonyi vásár, háttérben a gyönyörű Karlskirché-vel.

Megközelítés: az Operától 5 perc séta vagy az U1/U2/U4 metróval a Karlsplatz megállóig.

Az AM HOF-nál az úgynevezett „nemes giccs” mellett pezsgőbározni is lehet. 1842 óta tartanak a téren karácsonyi ünnepségeket. Ennek megfelelően a hagyomány jellemzi ezt a karácsonyi vásárt, de  a finom ételek sem maradhatnak el, Mint például egy kitelepült hentes sonkái.

Megközelítés: a Stephansdomtól, az Operától és a Kaertnerstrassetól egyaránt alig pár perc sétára.

altes-akh-advent

ALTES AKH – kicsit távolabb a belvárostól

Főleg az egyetemisták körében kedvelt találkozóhely a Bécsi Egyetem kampuszán található romantikus karácsonyi falu. A családok is kedvelik, gyermekvasútjával és nosztalgia-körhintájával, jégtekével jó időtöltést kínál.

Megközelítés tömegközlekedéssel: a Schottentor megállótól (ez közel van a bécsi Városházához, az UniWien régi egyetemi épület mellett), nagyjából 10 perc gyalogosan.

Időpontok: 2022. november 11. és december 23. között
Hétfő-szerda 14 órától 22 óráig, csütörtök-péntek 14 órától 23 óráig, szombat 11 órától 23 óráig, vasárnap 11 órától 20 óráig.
Cím: Alserstraße/Spitalgasse, Hof 1, 1090 Bécs

A Práterben az óriáskerék előtti téren rendezett téli vásár a Rock a Práterban mottó égisze alatt kínál szórakozást. Itt január 8-ig élményutazásokat rendeznek a gyermekek számára, élőzenét hallgathatunk – a gospeltől és a soultól a popzenéig – és vidám showműsorokat élvezhetünk. A Messe Wien előtti Almadvent alpesi adventi vásár vidéki hangulatot áraszt. Ebben a karácsonyi faluban a szabadtéri területen kívül számos rusztikus, kulináris élvezeteket kínáló kisvendéglő, valamint egy kézműves kiállítás és egy gyerekeknek szóló barkácsműhely is található.