• rathaus-becs-advent
2019.11.27.

Amikor ránk köszönt advent, irány Bécs

Szeretjük az osztrák karácsonyi vásárokat, szinte tradíció, hogy aki teheti, kiugrik Bécsbe. 

Az adventi vásároknak szép kerek marketingje van, nemigen kell ajánlgatni őket, állítólag 3 millió látogató járja karácsony előtti időszakban az osztrák főváros óvárosának, bevásárlóutcáinak vagy kastélyainak vásárait. Bécs városa éppen októberben jelentett idegenforgalmi rekordot, de ettől függetlenül is számíthatunk rá, hogy mindenhol tömegek lesznek.

Idén húsz vásári helyszínen, több mint ezer standnál lehet nézegetni, kóstolgatni, pénzt költeni, karácsonyi illatot szippantani.

schonbrunn-advent

A jól bevált és ismert helyszíneken nyilván nem változtatnak a bécsiek, ha esetleg van kedvenc helyünk, ahol korábban jót ettünk, ittunk és jól éreztük magunkat, ott biztosan találunk adventi vásárt idén is. Nézzük a lehetőségeket.

rathaus-becs-advent

Nem meglepő, hogy a legnagyobb karácsonyi vásár idén is a BÉCSI VÁROSHÁZA előtti CHRISTKINDLMARKT, ahol osztrák és külföldi termelők, kézművesek kínálják termékeiket, finomságaikat, összesen 152 standon.

Mindig itt állítják fel az osztrák főváros karácsonyfáját, amely idén Salzburgból érkezett. A 130 éves fenyőre kétezer ledből álló díszkivilágítást tettek fel. A karácsonyfa közelében található a Jézuska színpad, ahol kórusok éneke és fúvósok zenéje teszi teljessé a karácsonyi hangulatot.

Tradicionálisan a Városháza előtti park, a Rathauspark ad helyet a Bécsi Karácsonyi Álomnak, a Wiener Weihnachtstraumnak, ahol igazi mesevilágba csöppenhetnek a gyerekek körhintával, korcsolyapályával, és rénszarvas-szánnal. Idén is itt kanyarog a 12 kézzel készített betlehemi jászolból álló ösvény, és itt található a látogatók egyik kedvenc fénykép-motívuma, a kétszáz vörös szívvel feldíszített Herzelbaum.

rathaus-becs-advent

A császári Bécs hangulatát a Szépművészeti és Természettudományi múzeumok közötti téren, a MARIA-THERESIEN PLATZON vagy a SCHÖNBRUNNI KASTÉLY díszudvarán felállított karácsonyi vásárok adják, talán itt van a legnagyobb forgalom is.

Megközelítés a kastélyhoz tömegközlekedéssel: az U4-es metróval Schönbrunn megállóig vagy 58-as villamossal a Westbahnhoftól a kastélyig.

A Múzeumi Negyed, a MUSEUMSQUARTIER udvarán a „Téli ébredés” hívószóval várják a népeket. Ez egy lépés a Mária Terézia térről.

A pavilonokban puncsvariációkkal, forralt borral, sült krumplival, mindenféle sült kolbásszal, gesztenyével és más hasonló földi jóval lehet eltelni.  Fényfestés, koncertek, curling, felolvasóestek, DJ-k és stand up-osok  teszik teljessé a programot. Az első adventi hétvégén pedig több mint száz dizájner mutatja be kreációit az itteni karácsonyi vásáron.

Megközelítés tömegközlekedéssel: U2-vel a Museumsquartier-ig vagy a Mariahilferstrasse elejétől sétálva, a Burgring és az Opernring találkozásától 5 percre gyalog. Mélygarázs is található itt!

Szintén a közelben, néhány szomszédos, barokk házacskával körbeölelt utca az óvárosban, ez a SPITTELBERG.

Idén ünnepli 25. születésnapját, és szinte kizárólag fenntartható termelésből származó árukat kínálnak, az étel és italválaszték nagy része pedig bio. Kitelepülnek az utcában található boltok (közte kézműves ékszerész, csokibolt) és vendéglátóhelyek.

Megközelítés tömegközlekedéssel: a Mariahilferstrasséról vagy a MQ/Volkstheatertől  néhány perc gyalog.

schonbrunn-advent-elmenynektek

Tizedik születésnapját ünnepli a STEPHANSPLATZON megrendezett karácsonyi vásár, ahol főképp Ausztriából származó kézműves termékek sorakoznak a standokon.

Megközelítés tömegközlekedéssel: U1 vagyU3 metróval a Stephansplatz-ra, vagy az Operától a Kärtner Strasse-n át gyalog nagyjából 10 perc alatt.

Igényes áruválasztéka mellett, a változatos zenei és gyermekeknek szóló programja miatt népszerű a KARLSPLATZON a karácsonyi vásár, az Art Advent. Ez az egyik legnagyobb bécsi karácsonyi vásár, háttérben a gyönyörű Karlskirché-vel.

Megközelítés: az Operától 5 perc séta vagy az U1/U2/U4 metróval a Karlsplatz megállóig.

Az AM HOF-nál az úgynevezett „nemes giccs” mellett pezsgőbározni is lehet. 1842 óta tartanak a téren karácsonyi ünnepségeket. Ennek megfelelően a hagyomány jellemzi ezt a karácsonyi vásárt, de  a finom ételek sem maradhatnak el, Mint például egy kitelepült hentes sonkái.

Megközelítés: a Stephansdomtól, az Operától és a Kaertnerstrassetól egyaránt alig pár perc sétára.

rathaus-becs-advent

ALTES AKH – kicsit távolabb a belvárostól

Főleg az egyetemisták körében kedvelt találkozóhely a Bécsi Egyetem kampuszán található romantikus karácsonyi falu. A családok is kedvelik, gyermekvasútjával és nosztalgia-körhintájával, jégtekével jó időtöltést kínál.

Megközelítés tömegközlekedéssel: a Schottentor megállótól (a régi egyetemi épület mellett), nagyjából 10 perc gyalogosan.

altes-akh-advent

Egy híján negyven koncerttel ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a PRATERBEN a Riesenradplatzon megrendezett karácsonyi vásár, míg az Arcotel Kaiserwasserben helyet kapó vegán karácsonyi vásárnak Heather Mills, Paul McCartney egykori felesége lesz a sztárvendége.