• schattendorf-somfalva-burgenland

Schattendorf (Somfalva)

A Sopron közelségében fekvő Somfalva közvetlenül szomszédos Ágfalvával, 2023 tavaszáig nyitott kishatárátkelővel, melyen 2011 óta nem csak kerékpáros közlekedés, hanem autóforgalom is zajlott. Ma is áthalad rajta a nemzetközi Vasfüggöny kerékpáros útvonal (Euro Velo 13), illetve kiindulója a burgenlandi Rosalia kerékpárútnak, azonban az egykori évszázados összekötő út már nem használható autós forgalom számára.

Somfalva ősi település, melyet régészeti leletek bizonyítanak. A somfalvi határban zajló Győr–Sopron–Ebenfurti vasútvonal építésekor egy vaskardot és egy vas lándzsahegyet találtak, melyek a latén-korból származnak. Somfalva volt a Nagymartoni grófok,  majd a fraknói váruradalom birtoka, mindenesetre a 15. és 16. században a falu két részből állt. A kisebbik rész a Német- a nagyobbik rész a Magyar- jelzőt kapta. Ez a középkori kettéosztottság vélhetően arra vezethető vissza, hogy két uradalomhoz tartozott. 1626-ban a falu a fraknói uradalommal együtt Esterházy Miklós tulajdona lett. Bécs elleni hadjárata során elpusztította a török, majd jöttek Bethlen kurucai, pusztította pestis és kolera és tűzvész is.

A monarchia felbomlásáig Magyarországhoz, Sopron vármegyéhez tartozott, majd 1921-ben a trianoni szerződés értelmében Ausztria része lett, míg a szomszédos Ágfalva magyar maradhatott.

Somfalva Ausztria 1955-ig tartó szovjet megszállását követően gyors fejlődésnek indult, teljes csatornahálózatot, új iskolát építettek, majd egy sport és szabadidő központot és egy szabadtéri uszodát, ahová soproniak ma is szívesen járnak át strandolni.

Hol találom?

Sopronból és Ágfalváról kerékpárral vagy gyalogos túrával érdemes átmenni a Somfalván átvezető burgenlandi Rosalia régióba. Sopronból kiépített, az autósforgalomtól távol eső kerékpárúton jutunk át Ágfalvára, innen alig 2 km Somfalva. Úticélunk lehet a közeli baumgarteni (Sopronkertes) kolostora, Fraknó vára, Nagymarton látnivalói.