• nagycenk-szechenyi-szobor

Látnivalók a Fertő-tájon

Széchenyi István szobra – Nagycenk

Az egyik leghitelesebb köztéri Széchenyi-szobornak tartják a Nagycenken, a település központi terén álló alkotást. A nagycenkiek sokat tettek érte: gyűjtést szerveztek és támogatókat kerestek, hogy a legnagyobb magyar születésének századik évfordulója alkalmából szobrot állíthassanak emlékére Széchenyi falujában.

nagycenk-szechenyi-szobor

Széchenyi István szobrát 1897. szeptember 12-én avatták fel. Ebben az időszakban már lehetett Széchenyire emlékezni és így tárgyi emlékeket állítani. A bronzszobor költségeit országos gyűjtésből befolyt összegből, a község, a vármegye és Széchenyi István Béla fia által felajánlott összegből fedezték.

A feljegyzések szerint 1891. február 14-én – a helyi körjegyző, Kántor Aladár vetette fel, hogy Nagycenk emeljen szobrot a legnagyobb magyar emlékére. Ezután Tolnay Gábor plébános vezetésével bizottság alakult, ők szervezték a gyűjtést.

A szobor talapzatát a soproni Hild Károly kőfaragómester készítette, a Széchenyi-család címere díszíti, alatta Széchenyi híres mondása: „Magyarország nem volt, hanem lesz”. 

1996 őszén egy vihar kidöntött egy évszázados fenyőt, amely a szobrot kibillentette a helyéből. Községi összefogással restaurálták, és a következő évben, szeptember 21-én megtörtént az újraavatás.

A szobor Strobl Alajos alkotása. Strobl 1876–80 között a bécsi képzőművészeti akadémián tanult. Negyven éven át a legfoglalkoztatottabb emlékműszobrász volt. Olyan jelentős műveket köszönhetünk neki, mint Szent István budavári lovas szobra, Arany János szobra a Nemzeti Múzeum előtt, vagy a budavári Mátyás-kút, hogy csak néhányat említsünk. Életművének jelentős részét a Magyar Nemzeti Galéria őrzi. A hagyatékában maradt portrék egy részét gróf Klebelsberg Kuno miniszter intézkedésére 1929-ben vásárolta meg az állam.  

Hol találom?

Nagycenk központi terén a Széchenyi téren. A térnél autóval is parkolhatunk, itt áll a Szent István templom, a trianoni népszavazásnak emléket állító Hűségkút, és a térről tudunk felkanyarodni a település temetőjéhez, ahol a nagycenki Széchényi Mauzóleum áll.