• szechenyi-mauzoleum-nagycenk

Széchényi Mauzóleum – Nagycenk

A nagycenki köztemető a Széchényi-család őseinek hamvait őrző kettős kereszt alakú sírkert. A temető szakrális középpontjában áll a Széchényi Mauzóleum, ahol a legnagyobb magyar, Széchenyi István is nyugszik.

A Széchényi Mauzóleum a Nemzeti Sírkert része. 

nagycenk-szechenyi-mauzoleum
szechenyi-mauzoleum-nagycenk

A cenki temető területét Széchényi Antal felesége, Barkóczy Zsuzsanna adományozta a híveknek az 1700-as évek közepén. A házaspár idejében lett Cenk gyönyörű uradalmi központ, ők telepítették a kastély közelében álló híres hársfasort is. A birtokot Széchényi Antal unokaöccse, Széchényi Ferenc (az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Múzeum gyűjteményének megalapozója) örökölte. Ő határozta el a családi sírbolt építését a temetői kis kápolna alatt.

Ekkor, az 1800-as évek első évtizedeiben Széchényi Ferenc a temetőben álló barokk kápolnát egy klasszicista előcsarnokkal egészítette ki. Valójában ebben a formájában láthatjuk ma is.

Széchényi Ferenc megszabta a kápolna alatti sírboltba történő temetkezési rendet: férfiágon mindenki, a leányok közül azonban csak az, aki élete végéig a Széchényi nevet viselte, tehát vagy nem ment férjhez vagy pedig beházasodott a családba.

A mauzóleum két részből áll; a barokk kápolna alatti ovális, boltozott térből és az előcsarnok alatt húzódó kereszt alakú sírboltból.

Az orgonakarzaton soproni orgonakészítő által készített orgona áll, különlegessége, hogy ezen egykor Liszt Ferenc is játszott. Az oltártól balra a sekrestye ajtaja, jobb oldalon pedig a családi sírbolt lejárata nyílik. A sírboltba vezető lépcső felett a „Voltunk mint ti, lesztek mint mi: por és hamu”  felirat olvasható. A kripta bejárata felett pedig a Széchényi-család címeréből a hármas halmon álló kettős kereszt mező látható, alatta pedig a család jelmondata olvasható: „Si Deus pro nobis quis contra nos”.

A nemzeti szalaggal borított síremlék Széchenyi Istváné, az alatt lévő pedig felesége hamvait őrzi. Egy vasládikóban Széchenyi pisztolygolyó által kiszakított koponyacsont darabja tekinthető meg, de itt helyezték el üvegkoporsóban Széchényi Pál kalocsai érsek mumifikálódott testét is. Itt vannak Széchényi Ferenc és felesége hamvai is. 


Fotók frissítve: 2022. szeptember

Látnivalók Nagycenken