• Sopron

    sopron-templom-utca-8

A soproni Templom utca 8. díszes kapuja

A soproni óváros történelmi palotái közül kissé kilóg ez a Templom utcai szürke homlokzatú épület, melyet gyönyörű kétszárnyú kapu és egy látványos címer díszít. 

Az épület – ellentétben a Templom utcai ódon palotákkal – viszonylag fiatal, az ezerkilencszázas évek elején építtette dr. Medgyesi Schwartz Miklós (1831-1916), az Esterházy-család ügyvédje.

A jogtudor Bécsben tanulta a jogot, majd hazajött Sopronba, és egy idő után ő lett a vidék legkeresettebb és leggazdagabb ügyvédje. Legendás történet, hogy az Esterházy uradalmat képviselve ment Londonba, nulla angol nyelvtudással. Azonban a bíróságon gond nélkül helyt tudott állni, ugyanis latin nyelven kiválóan tárgyalt.

Egykori házának kapuján az ükunokája által 2019-ben felújított családi címert láthatjuk.

sopron-templom-utca-8

A nemesi rangot és a Medgyesi előnevet az ügyvéd Ferenc József császártól kapta, Sopronért tett szolgálatai okán.

Medgyesi Schwartz Miklós 1874-ben megalapította az ügyvédi kamara soproni szervezetét, amelynek három évtizeden át elnöke is volt. Újraszervezte és vezette a Soproni Katolikus Konventet, sokat tett a soproni Kaszinó létrejöttéért és a Tűztorony megmentéséért.

Jogot kapott arra, hogy maga állíthassa össze a címerét: középen a vörös mezőben a tágú stilizált családfa 7 fiát, míg a családfa tövében a két oldalon lévő egy-egy ezüstliliom a két leánygyermekét szimbolizálja.

Az épületet a szocialista időkben államosították, a kilencvenes évek közepétől társasház.

sopron-templom-utca-8

Merre találom?

A Templom utcában, az Evangélikus-templom és a Fő téri Bencés (Kecske) – templom közötti szakaszon. Autóval ide csak engedéllyel lehet behajtani.