• purbach-am-neusiedler-see

Amit a burgenlandi borokról tudni érdemes

Burgenland Ausztria második legnagyobb és egyben legkeletibb borvidéke, ahol évente közel 700 000 hektoliter bort készít mintegy tízezer borosgazda, egy nagyjából 16 000 hektáros szőlőterületről.

Burgenlandba érdemes akár csak bortúrára is kiugrani, egy klasszikus buschenschank fílingért, a szőlősgazdák ugyanis nagyon értenek a vendéglátáshoz, a bor valójában turistamágnes a tartományban.

Burgenlandban, főképp a Fertő környékén, már tavasszal számos borfesztivált rendeznek, a nyár hétvégéit is megpakolják kulináris eseményekkel, és mindezek koronája november 11-én következik el, amikor is a tartomány védőszentje, Szt. Martin (Szent Márton) napja van. Ekkor a Martiniloben során egyik pincéről a másikra vándorolnak a népek, hogy kóstolják, elbírálják és elnevezzék a fiatal borokat.

Egyszóval van bortavasz, bornyár és borősz, borfesztiválok, Buschenschank és Heuriger, forralt boros adventi vásárok, és úgy általában szinte minden sarkon áll egy igényes vinotéka. S mindezek tetejébe Ausztria egyik legfontosabb borakadémiája működik Ruszton.

Ezek után nyilvánvaló, hogy Burgenland borválasztéka igen gazdag, a száraz fehérboroktól, az aszúsodott boron, a jégboron át, valamint a könnyedebb vörösektől a nehezebb, komolyabb tételekig minden megtalálható. Biztosak vagyunk abban, hogy még a bor világában kevéssé jártasak is hallottak már a Fertő parti Ruszt világhíres aszúboráról és a dél-burgenlandiak borkülönlegességéről, az Uhudlerről.

burgenlandi-borok-esterhazy

Esterházy borok egy kiállításon Bécsben. A hercegi család borászatának története 1758-ig vezethető vissza, náluk van Ausztria legnagyobb bormúzeuma is.

Ha egy kicsit kotorászunk a borvidék múltjában, muszáj megemlíteni, hogy a bortermelés kezdetei a rómaikhoz nyúlnak vissza, ez tehát egy ősi borrégió. A filoxéria itt is elpusztított mindent, majd 1984-ben az osztrák és a burgenlandi bortörténelem legsúlyosabb történése, a borhamisítási botrány következett, ami után nagyon nehéz volt visszaszerezni a fogyasztók bizalmát. Mindenestre ezt követően a világ egyik legszigorúbb bortörvényét alkotta meg Ausztria, s az osztrák borok azóta egy többlépcsős, körültekintő vizsgálaton esnek át, mielőtt piacra kerülnek. Ma minőségi nedűk, innovatív borkultúra, neves borakadémiák és színvonalas borszaküzletek jellemzik a tartományt.

A burgenlandi borrégióról

Burgenlandban valamivel több vörösbor születik, de a fehéret is nagyon kedvelik errefelé, csakúgy, mint szinte az összes többi osztrák borvidéken. Több mint 2700 hektáros termőterületet elfoglaló Grüner Veltiner (zöldveltelini) a legnépszerűbb, mellette a Welschriesling, Pinot Blanc, Bouvier, Muskat-Ottonel, Sauvignon Blanc, Traminer, Morillon és Neuburger fehérszőlőfajtákat termesztik.

A vörös fajtákat a kékfrankos uralja, mintegy ca. 2500 hektáros termőterülettel, ezt követik St Laurent, a Blauer Zweigelt, a Pinot Noir, a Merlot és a Cabernet Sauvignon szőlőfajták.

Földrajzi szempontból a burgenlandi borvidék négy területre, és több úgynevezett DAC besorolásra oszlik.

Ugyanis a borokat a DAC betűkkel jelölik meg, mely jelentése: Districtus Austriae Controllatus, azaz ellenőrzött osztrák terület. Ez amolyan fontos eredet- és minőségigazolás. Az osztrák bortörvény szigorú, így biztosak lehetünk abban, hogy a híres Ausbruch csak Ruszton készülhet.

Ami a földrajzi besorolást illeti, a Neusiedler See (Fertő tó), a Neusiedler See-Hügelland (Fertőmelléki dombság), Mittelburgenland (Közép-Burgenland), Südburgenland, (azaz Dél-Burgenland) területeket különböztetik meg. Ez a négy terület domborzati szempontból is jelentősen eltér egymástól, északon például Bordeaux-hoz hasonló sík területek találhatók, a Fertő-tó körül pedig inkább a dombos területek dominálnak. A borvidéken belül a Fertő körüli termőterület a legnagyobb.

Neusiedler See (Fertő tó)

gols-burgenland

 Gols (Gálos) Ried Ungerberg / © Austrian Wine / WSNA

A burgenlandi borrégió északi területe a Neusiedler See (Fertő tó), ahol a mai napig jelentős a növénytermesztés, a gyümölcs- és szőlőtermesztés is kiemelkedő. Ezek a borok a Fertő keleti és északi oldalán, Andau (Mosontarcsa), Gols (Gálos), Pamhagen (Pomogy), Illmitz (Ilmic), Frauenkirchen (Boldogasszony), Podersdorf (Pátfalu), Mönchhof-ból (Barátudvar) vagy éppen Neusiedl-ből (Nezsider) települések szölőtőkéiről születnek.

A Fertő tóból és a tavat körülvevő szikes tavacskákból felszálló pára ideális körülményeket teremt az aszúsodáshoz, a kontinentális klíma pedig a tó hőmérséklet-kiegyenlítő hatásával párosul. A kis borvidék legfontosabb szőlőfajtái az olaszrizling, pinot blanc, tramini, zweigelt, kékfrankos és a St. Laurent, azaz Szent Lőrinc, amely a Klosterneuburgi Kutatóintézet pinot noir alapú nemesítése.

Neusiedler See–Hügelland

Borospince Breitenbrunnban. (Fertőszéleskút)

Neusiedler See–Hügelland (azaz a Fertőmelléki dombság) a Fertő nyugati oldalán húzódik, ez az egykori Sopron vármegye Ruszt környéki területe. Elsősorban a fehér fajták, különösen a chardonnay, zöldveltelini és a Neuburger a meghatározók itt. A borokra jellemző az ásványosság, ha valaki az erős, friss gyümölcsös borokat szereti, ezeket a borokat keresse. Kiemelkedik a borvidék borai közül a ruszti borkülönlegesség, a Ruster Ausbruch, amely a világ egyik legfinomabb és legkeresettebb aszú bora.

Ruszt mellett még ezek a települések tartoznak a borvidékhez: Mörbisch (Fertőmeggyes), Schützen am Gebirge (Sérc), Lajtaszentgyörgy (Sankt Georgen am Leithagebirge), Donnerskirchen (Fertőfehéregyháza), Oggau (Oka), Purbach (Feketeváros), Winden (Sásony), Breitenbrunn (Fertőszéleskút), Jois (Nyulas). Eisenstadt (Kismarton) és településrészei, Kleinhöflein (Kishöflány), Großhöflein (Nagyhöflány).

Kékfrankos ország (Mittelburgenland)

burgenlandi-borok

Stefan Lassl borász. 2023-ban elégedett a terméssel./ ORF

„Kékfrankos ország” (Blaufränkischland) Közép-Burgenland (Mittelburgenland), a burgenlandi borrégió közepén terül el, ahol a kékszőlő az uralkodó. Ez a terület valójában a Soproni borvidék folytatása, szinte minden tekintetben ugyanazok az adottságok jellemzik. Kiemelkedő bora a széles körben ismert kékfrankos (Blaufränkisch), amely a Kárpát-medence egyik legmeghatározóbb fajtája. Ezen kívűl még a zweigelt domináns.

A borok a határ közeli Deustchkreutz (Sopronkeresztúr), Lackenbach (Lakompak), Raiding (Doborján), Lutzmannsburg (Locsmánd) szőlőskertjeiben születnek.

Említettük, hogy a DAC besorolás szempontjából több borrégiót tartanak számon az osztrák szakemberek, nos itt egy következő, a Rosalia DAC régió, amely egyébként szintén Közép-Burgenlandban van, a fenti településektől kissé északra. Nos itt a régió különlegessége a rozé, amely az egyetlen DAC minősítésű rozé az osztrák borok között. Aki osztrák rozét szeretne fogyasztani, ezt vegye, amely jellemzően kékfrankosból álló ital, friss, ropogós, intenzíven gyümölcsös bor. Köszönhető ez a jelentős hőmérsékletkülönbségnek, amely ezen a tájon uralkodik, forrók a nappalok és hűvösek az éjszakák, hiszen a kis borvidék nagyon közel van az Alpok lábához, azaz Schneeberghez, Hohe Wandhoz és Raxhoz.

A Rosalia borvidék központja Mattersburg város (Nagymarton), emellett Pöttelsdorf  (Petőfalva), Zemendorf, Stöttera (Selegd), Marz (Márcfalva), a közvetlenül a határ mentén álló, a hazai Ágfalva kistelepülés szomszédja,  Schattendorf (Somfalva), a gyógy-és fürdőváros Bad Sauerbrunn (Savanyúkút) és Forchtenstein (Fraknó).

Südburgenland (Dél-Burgenland)

kellerviertel-heiligenbrunn

Borospince Heiligenbrunnban (Szentkút), az Uhudler otthona.

Ez a „Weinidylle Südburgenland”, magyar néven „Boridill” régió, amely a burgenlandi borvidék legkisebb területe, jórészt natúrparki területen, csupán 600 hektáron terül el, és Rohonctól Jennersdorfig terjed. Itt minden az ásványi vörösborokról, no és a híres Uhudler-ről szól. Érdemes felkeresni az Őrség közelségében található heiligenbrunni (Szentkút) pincesort, ha ezt szeretnénk kóstolni.

A fehér szőlőtfajtákat főleg északon, Rechnitz (Rohonc) környékén, délen pedig Moschendorf környékén termesztik. Elegáns és gyümölcsös karakter jellemzi őket. Deutsch-Schützen és Eisenberg környékén viszont a kékfrankos (Blaufränkisch) az uralkodó. Ezek a borok erőteljesek és fűszeresek, elegáns textúrával rendelkeznek – mondják a szakemberek.

Az itteni talajösszetétel magas vastartalma miatt kiváló talaj a kékfrankos számára. A vidék egyik érdekes itala – a már többször emlegetett – Uhudler néven forgalmazott borkülönlegesség, amelyet un. direkttermő, azaz nem nemes szőlőkből készítenek, és gyümölcsös, aromás, nagyon intenzív illat jellemzi. De ez a bor egy külön fejezetet Burgenland bortörténetében.

Címlap: Purbach (Feketeváros) pincesor

Források: A világ első digitális borászatlasza

austrianwine.com, weinfreunde.de, burgenland.info, weinidylle.at