• szentkut-heiligenbrunn-kapolna

Szent Ulrik kápolna és forrás – Heiligenbrunn (Szentkút)

Heiligenbrunn (Szentkút) Dél-Burgenland, a Weinidylle, magyarul Boridill Natúrpark egyik különösen értékes települése. Érinti a Mária zarándokút, és kiváló gyalog- és kerékpáros túrautak vezetnek át ide az Őrségből. Szentkút nem csak évszázados pincesoráról, egyedi Uhudler boráról, vagy a védett kockás liliomról nevezetes, hanem szentforrásáról is, mely forrásvízzel a „szegények orvosa” is gyógyított.   

Heiligenbrunn (Szentkút) a nevét az itteni forrásról kapta, és évszázadok óta zarándokhely. A forrás az 1926-ban épített Szent Ulrik (Szent Ulrich) kápolna előtt áll. Ma is látogatják zarándokok, és Szent Ulrik napján ma is tartanak búcsút itt.

A gyógyvizes forrást „Sacrum Fons” néven a 12. században említik, s vélhetően már ekkor állt itt egy kis kápolna. Egy 1757-es feljegyzésben gyógyvízként írják le, betegségben szenvedő emberek gyógyultak vizétől.

A települést 1524-ben II.Lajos adta gróf Batthyány Ferencnek, amely ettől kezdve a Batthyány család birtoka volt. Szentkút forrásvizét Batthyány-Strattmann László is alkalmazta különféle szembetegségek kezelésére.

szentkut-heiligenbrunn-kapolna

Batthyány-Strattmann László (1870-1931) magyar főnemesként, hercegi rangúként polgári foglalkozást, orvosi hivatást választott. A bécsi egyetemen tanult, sebészorvosi, majd szemészorvosi diplomát szerzett. Később magánkórházat nyitott Köpcsényben, kastélyában. (Ma Kittsee, Ausztria, Burgenland.) A szemorvos a 7. Batthyány-Strattmann hercegi címet 1915-ben örökölte meg. Trianon után kénytelen volt elhagyni Köpcsényt, és családjával a körmendi kastélyba költözött, amelynek egy szárnyában szemészeti rendelőt rendezett be.

A hatalmas hitbizomány jövedelmének kétharmadát a betegek gyógyítására fordította. A mélyen vallásos orvos a szegény betegeket ingyen gyógyította, gyógyszert is ingyen adott nekik, így a „szegények orvosaként” vált ismertté. Már életében szentként tisztelték. Batthyány-Strattmann Lászlót II. János Pál pápa 2003. március 23-án avatta boldoggá.

A burgenlandi Németújváron temették el, a Batthyány család kriptájában, az ottani ferences kolostorban. (Ez a második legnagyobb családi kripta Ausztriában a bécsi császári kripta után.)

A Szent Ulrik kápolnát és a forrást egy kis domboldalon találjuk.