• eisenstadt-parkolas
Frissítve 2020.02.10.

Hogyan tudunk parkolni Eisenstadtban?

Kismarton, Burgenland tartományi központja ugyan nem túl nagy város, de parkolni itt sem mindig könnyű. Különösen a történelmi városmag környékén érdemes figyelni a parkolási információkra.

A város szélén elhelyezkedő bevásárlóközpontok parkolói ingyenesek. Díjköteles parkolót akkor célszerű keresnünk, ha az Esterházy-kastélyt, a kastély parkját, a történelmi belvárost, a Haydn-házat szeretnénk meglátogatni.

Főszabály, hogy díjköteles a parkolás Eisenstadtban hétfőtől péntekig 8:00 és 16:00 óra, illetve szombati napokon 8:00 és 12:00 óra között.

Ha esti órán érkeznénk a városba és csak egy sétányi időre tennénk le az autót a kastély környékén, figyeljünk arra, hogy a kastély előtti parkoló 18 és 22 óra között is díjköteles, a Nachtticket erre az időre 3 eurót kóstál. 22 óra és reggel 8 között viszont ingyenesen lehet parkolni.

esterhazy-kastely-eisenstadt

A városban vannak úgynevezett rövid távú parkoló zónák – ilyenek a fent említett turisztikai látványosságok környékén lévők – itt 3 órára lehet letenni a gépkocsit. Jelenleg az első félóra 0.60 Euróról indul.

  • Föld alatti parkoló közvetlenül az Esterházy-kastélynál
  • A kastélypark parkolónál hétfő-péntek egész napra 3 Euro vagy 4 órás jegy 2 Euro)
  • A kastély fölött a Gloriettnél (hétfő-péntek: egész napos jegy 1,50 Euro, vagy 4 órás jegy 1 Euro)
eisenstadt-pakolas

Három, különböző színnel jelölt díjzóna van a városban, a térkép ezt jól jelöli. Természetesen vásárolhatunk napi parkolójegyet is.

Elektromos autók számára a parkolás ingyenes és van mód arra is, hogy mobiltelefonnal SMS-ben fizessünk.

eisenstadt-parkolás

Ausztriában beindult a vakcinaturizmus

Sopronba fogászati ellátás céljából érkeztek külföldiek, főképp osztrákok. Aztán jött a világjárvány és az orvosi turizmus megszűnt. Most azonban épp a Covid ad újabb löketet az egészségügyi célból történő utazásoknak, alakul egy új műfaj: a vakcinaturizmus. Ausztriában már indul is.

Instagram