• kismarton-esterhazy-kastely

Eisenstadt (Kismarton)

Tippek városlátogatóknak

Eisenstadt, azaz Kismarton Ausztria Burgenland tartományának székhelye, ennek ellenére nem túl nagy város, alig 16 ezren lakják és mindössze egy toronyháza van. Itt a turizmust két hívószóval élénkítik: Esterházy és Haydn. Joseph Haydn olyan Kismartonnak, mint Mozart Salzburgnak. Szóval: HAYDN STADT EISENSTADT.

Egyetlen mondatban összefoglalva: a Soprontól északra található Kismarton legfontosabb nevezetessége a város nagyjából középpontjában álló Esterházy-kastély és annak parkja, illetve a Haydnhoz kapcsolódó emlékhelyek.

Ezeket, a város legfontosabb látnivalóit fogjuk felkeresni most. 

Illendőségből kezdjük a sétát a kismartoni Városházánál, melyet a kastély közelében, ennek bejáratától jobbra nyíló hangulatos sétálóutcában találunk, ahol amúgy is érdemes nézelődni. A történelmi belváros egy része műemlékvédelem alatt áll.

Városháza

Az épületet 1560-ban emelték, miután Kismarton szabad királyi város lett. Amit érdemes megnézni, azok homlokzatának freskói, melyek a korai reneszánsz korból származnak. A szögletes erkélyen Kismarton címerét vehetjük szemügyre, felette pedig egy napóra mutatja az időt.

eisenstadt-rathaus

Ami a Lajta-hegység lábánál húzódó Kismarton kialakulását illeti, nem véletlen, hogy nincsenek itt toronyházak. Közigazgatási szempontból nézve több település összevonásával hozták létre, a kicsit elszórtan egymás mellett fekvő Alsókismartonhegy (Eisenstadt-Unterberg) és négy kisközség: Kishöflány (Kleinhöflein), Felsőkismartonhegy (Eisenstadt-Oberberg),  Kismartonváralja (Eisenstadt-Schlossgrund) valamint Lajtaszentgyörgy (Sankt Georgen am Leithagebirge) településrészekből. Híres bortermelő helyek ezek, számtalan kis családi pincészettel, borkiméréssel.

De haladjunk tovább, és nézzük meg végre Kismarton legfontosabb látnivalóját, ikonikus műemlékét, az Esterházy-kastélyt.

Esterházy-kastély

1622-ben Esterházy Miklós nádor a munkácsi uradalomért kapta cserébe Kismartont és az ide nem messze fekvő Fraknó várát. Innentől az Esterházy-család és Kismarton története több évszázadra összeforrt. A kastély a saját jogokkal rendelkező Kismarton szabad királyi város szívében helyezkedett el. Így a park bővítése vagy a vásártartás kapcsán sokszor volt konfliktus a hercegi család és a szabad királyi város között.

A kastély, melyet ma az Esterházy Magánalapítvány kezel, természetesen gyönyörű, termeiben számos kiállítás nézhető meg, színvonalas koncerteknek és kulturális rendezvényeknek ad otthont.

kismarton-esterhazy-kastely

Ki ne tudná, hogy Joseph Haydn, a klasszikus szimfónia és a vonósnégyes atyja az Esterházy hercegség udvari zenekararának vezetője volt és negyven évig állt a hercegség szolgálatában. Kismartonban számos emlékhely, sőt egy ezekre épülő tematikus Haydn-út is van. Ezeket is látni kell.

Haydn-ház

Míg Esterházy Miklós Kismartonban tartózkodott, Haydn vásárolt magának a kastély közelében egy lakóházat, s ebben a barokk épületben lakott 12 évig a feleségével. Mikor Esterházy átvitte udvartartását a frissen megépített Eszterházára (Fertőd), akkor Haydn eladta a házat.

A kismartoni Haydn-ház ma színvonalas múzeum, egy rövid sétával a kastély bejáratától jobbra nyíló, róla elnevezett utcácskában (Joseph Haydn Gasse) nézhetjük meg.

haydn-haz-kismarton

Joseph Haydn-fűszerkertje

És akkor jöjjön most egy titkos látnivaló, Haydn és feleségének apró kis konyha-, vagyis inkább fűszerkertje. Ezt a Haydn-emlékhelyet a nagyközönség előtt csak időnként nyitják meg, mi egy alkalommal kaptunk meghívást ide. Amikor a növények tele vannak élettel és illatélményt is adnak, megnyitják az érdeklődők előtt a kis kertet. A lehetőségről a Haydn-házban, múzeumban érdemes érdeklődni. A képre kattintva körülnézhetnek itt.

eisenstadt-haydn-kert

Kastélypark

Masinaház és Gépháztó

A kismartoni Esterházy-kastélynak hatalmas gyönyörű parkja van, melyben talán a legérdekesebb egy kis tóparti épület, a Masinaház. Egy időben a park a Habsburg birodalom legjelentősebb tájkertjének számított. Erre az épületre azért hívjuk fel a figyelmet, mert itt működött a Habsburg birodalom első Watt-féle gőzgépe, a park öntözésére használták. Ez már nincs meg, de érdemes kívülről rápillantani az épületre.

A parkban persze számos szépség és látnivaló van, a szabályok betartása mellett ingyen látogatható.

PÁLMAHÁZ (ORANGERIE)

A kastélypark egyik legszebb dísze a terület közepén álló Pálmaház, az Orangerie, sétáljunk fel ide.

II. Miklós herceg, Fényes Miklós unokája 1797-ben adott megbízást kertészének, Mathhias Pöltnek, hogy alakítson ki egy angolkertet és a varázsoljon csodálatos üvegházakat, ezekbe pedig vásároljanak egzotikus növényeket. Kívülről lehet a parkséta során megtekinteni, itt ugyanis reprezentatív eseményhelyszínt alakítottak ki, például esküvőket tartanak.

kismarton-eisenstadt-kastelypark-palmahaz-orangerie

Liszt szobor

Ha megnéztük a kastélyt, bejártuk a parkot, a kastély előtt, az új Hotel Galántha előtti kis téren észrevehetjük Liszt Ferenc szobrát. A Liszt-kultusz nagyon erős Burgenlandban, hiszen a mester itt született a tartományhoz tartozó Raidingban, az egykor magyarországi Doborján faluban.

kismarton-eisenstadt-liszt-szobor

Kálvária-hegy – Haydn-templom

És akkor kanyarodjunk is vissza Haydnhoz, akinek mauzóleuma itt van Kismartonban. Különös történet Haydn „halála utáni élete”, mindenesetre a Kálvária-hegy, Bergkirche, Haydn-templom néven ismert hely tényleg kihagyhatatlan látnivaló Kismartonban.

kismarton-eisenstadt-kalvaria-hegy-templom

Hogyan tudunk parkolni Eisenstadtban?

Amennyiben autóval látogatunk Eisenstadtba parkolót kell keresnünk, ha az Esterházy-kastélyt, a parkot, a történelmi belvárost, a Haydn-házat szeretnénk meglátogatni. A hasznos tudnivalókat mutatjuk az alábbi cikkben.

eisenstadt-parkolas