• liszt-ferenc-szobor-kismarton

Liszt Ferenc-szobor Kismartonban (Eisenstadt)

Nem is igazán szobor, inkább emlékmű ez a Liszt Ferenc előtt tisztelgő, életnagyságúnál méretesebb alkotás a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély közelében álló apró kis téren. 

A szobrot 1936-ban állították, Liszt születésének 125. évfordulója alkalmából.

kismarton-eisenstadt-liszt-szobor

Bár Kismarton (Eisenstadt) egy másik zenei óriás, Joseph Haydn városa (aki az Esterházy hercegség alkalmazásában állva évekig dolgozott itt, Kismartonban is van eltemetve), Liszt Ferenc szülőfaluja, a ma szintén Burgenland tartományhoz tartozó Doborján (Raiding) ide nem messze található.

Az idős Liszt Ferencet papi reverendában ábrázoló, fehér márványból készült emlékmű a temesvári születésű Járay Sándor (1870-1943) alkotása. 

Járay a bécsi akadémián tanult. Berlinben 1899. ösztöndíjat nyert Alvajáró nő című szobrával, majd ezután Rómába ment. 1901-ben Berlinben telepedett le. Szoborcsoportokkal és főleg arckép szobrokkal szerepelt a berlini nagy kiállításokon és a müncheni Glaspalast kiállításain. Márvány, bronz vagy fából készült arcképszobrai között a legismertebbek: Schiller, Liszt, Mascagni. Ő készítette Bécs számára Josef Kainz emlékszobrát – írja róla a Magyar Zsidó Lexikon.

liszt-ferenc-szobor-kismarton

Hol találom?

Az Esterházyplatzon, az Esterházy-kastély közvetlen szomszédságában, a Hotel Galántha előtti kis téren.

Fotók frissítve: 2022.11.18.


Látnivalók Kismartonban – Cikkeink