• Kismarton-Burgenland

    Kismartoni Esterházy-kastély

Kismartoni Esterházy-kastély

A kismartoni kastély többszáz évig volt Magyarország leggazdagabb és legbefolyásosabb családja, az ESTERHÁZY család uradalmi központja.

A kastély évszázadokon keresztül szolgálta a hercegi család reprezentációs céljait, nagyszabású főnemesi ünnepségek helyszíne, egyben illusztris vendégek szálláshelye volt.

esterhazy-kastely-eisenstadt

A 16. században a kastély helyén még egy gótikus vár állt, a Kanizsai család tulajdonában. Miután a birtokot az Esterházy-család szerezte meg, ezt építette át a 17. század közepe táján az egyik leghíresebb Esterházy, Pál herceg (1635-1713).

Az Esterházy-családnak számos kastélya (gondoljunk csak a fertődire), vára (Fraknó vagy Lánzsér), kúriája, városi palotája volt Bécstől Sopronon át, Budáig, a dinasztia igazi központjának azért a kismartoni kastély tekinthető.

A kastély szíve maradt a középkori vár, amelyet körbe ölel a palota, ma is meg van a hajdani vár toronylépcsője, ami a pincétől a padlásig vezet.

esterhazy-kastely-eisenstadt

A kastély többszöri átalakítását követően  Esterházy (II) Miklós (1765-1833) herceg nyúlt erőteljes kézzel az épülethez: klasszicista stílusban építette át a kastély északi részét és északi tornyát, valamint modern angolparkot alkotott a kastély kertjéből.

Súlyos pénzgondok, Kismarton francia megszállása, alapvetően talán a napóleoni háborúk miatt az átalakítás torzóra sikerült és félbe maradt.

kismarton-eisenstadt-schlosspark

Még Esterházy I. Antal idejében, az 1700-as évek végén épült a kastély mai bejáratával szemben elhelyezkedő két szimmetrikus épület, a hercegi istálló- és főőrségi épület.

eisenstadt-esterhazy-kastely
esterhazy-kastely-kismarton

A kastély helyzete amúgy nem volt egyszerű, hiszen a saját jogokkal rendelkező Kismarton szabad királyi város szívében helyezkedett el. Így a bővítés, a vásártartás és sok minden más dolgában rendszeresen egymásnak feszült a hercegi család és a szabad királyi város.

Az Esterházy-család tagjai köztudomásúlag nagy pártolói voltak a tudománynak és művészetnek, főképp a színháznak és a zenének.

A kastély legcsodálatosabb terme még ma is a világ egyik legkülönlegesebb koncertterme. Haydnról kapta a nevét, miután Joseph Haydn négy évtizeden át állt a hercegi család alkalmazásában, s bár szolgálati ideje egy részét Eszterházán (Fertőd) töltötte, a téli hónapokban sokat tartózkodtak a kismartoni kastélyban.

esterhazy-kastely-kismarton

A terem festményei megidézik Ádámot és Évát, a magyar királyokat és a római császárokat, a mennyezeti freskó fő témája pedig Ámor és Psziché legendája.

esterhazy-kastely-kismarton

Az épület déli főhomlokzatán (a főbejáratnál), az alsó és emeleti szint ablaksora között egy 18 alakból álló mellkép sorozatot csodálhatunk meg, melynek 16 alakja a magyar királyság és honfoglalás előtti idők történelmi szereplőit örökíti meg.

kismarton-esterhazy-kastely
esterhazy-kastely-kismarton

A pantheon-tengelyen két fontos Esterházy herceget, Miklós és Pál színezett mészkő mellszobrait láthatjuk.

esterhazy-kastely-kismarton
kismarton-esterhazy-kastely

A II. Világháború után a kastélyban működött Burgenland tartományi kormánya.

Ma az Esterházy-kastély  Burgenland egyik legjelentősebb kulturális központja, számos koncertet és programot rendeznek itt.

Déli homlokzata mögött egy hatalmas, 50 hektáros parkot találunk ma is, melyet érdemes bejárni.