• kismarton-esterhazy-kastely

Kismartoni Esterházy-kastély (Eisenstadt)

A kismartoni kastély Burgenland tartomány látnivalóinak zászlóshajója. Többszáz évig volt Magyarország leggazdagabb és legbefolyásosabb családja, az ESTERHÁZY család rezidenciája és uradalmi központja. A kastély nem csak Burgenland egyik leghíresebb látványossága, hanem kulturális központ is, ahol számos rangos kulturális eseményt és komolyzenei koncertet tartanak. Ma az Esterházy Magánalapítvány tulajdonában van, tartalmas kiállítások látogathatók benne, magyar nyelvű vezetésekkel is.  

esterhazy-kastely-kismarton

Az Esterházy-családnak számos kastélya (gondoljunk csak a fertődire), vagy a kevésbé ismert lakompaki (Lackenbach) kastélyra, vára (Fraknó vagy Lánzsér), kúriája, városi palotája volt Bécstől Sopronon át, Budáig, de a dinasztia igazi központjának azért a kismartoni kastély tekinthető.

A 16. században a kastély helyén még egy gótikus vízivár állt, a Kanizsai család tulajdonában. A birtokot 1622-ben Esterházy Miklós szerezte meg, majd a 17. század közepe táján az egyik leghíresebb Esterházy, (I.) Pál herceg (1635-1713) építtete át a kastélyt.

A kastély szíve maradt a középkori vár, amelyet körbe ölel a kastély, ma is meg van a hajdani vár toronylépcsője, ami a pincétől a padlásig vezet.

kismarton-esterhazy-kastely
esterhazy-kastely-kismarton
kismarton-esterhazy-kastely
esterhazy-kastely-kismarton

A kastély többszöri átalakítását követően  Esterházy (II.) Miklós (1765-1833) herceg nyúlt erőteljes kézzel az épülethez: klasszicista stílusban építette át a kastély északi részét és északi tornyát, valamint modern angolparkot alkotott a kastély kertjéből.

Súlyos pénzgondok, Kismarton francia megszállása, alapvetően talán a napóleoni háborúk miatt azonban az átalakítás torzóra sikerült és félbe maradt.

kismarton-eisenstadt-schlosspark

A kastély a park irányából.

Még Esterházy I. Antal idejében, az 1700-as évek végén épült a kastély mai bejáratával szemben elhelyezkedő két szimmetrikus épület, a hercegi istálló- és főőrségi épület.

kismarton-esterhazy-kastely
kismarton-esterhazy-kastely

A kastély helyzete amúgy nem volt egyszerű, hiszen a saját jogokkal rendelkező Kismarton szabad királyi város szívében helyezkedett el. Így a bővítés, a vásártartás és sok minden más dolgában rendszeresen egymásnak feszült a hercegi család és a szabad királyi város.

Az Esterházy-család tagjai köztudomásúlag nagy pártolói voltak a tudománynak és művészetnek, főképp a színháznak és a zenének.

A kastély legcsodálatosabb terme még ma is a világ egyik legkülönlegesebb koncertterme. Haydnról kapta a nevét, miután Joseph Haydn négy évtizeden át állt a hercegi család alkalmazásában, s bár szolgálati ideje egy részét Eszterházán (Fertőd) töltötte, a téli hónapokban sokat tartózkodtak a kismartoni kastélyban.

esterhazy-kastely-kismarton

A terem festményei megidézik Ádámot és Évát, a magyar királyokat és a római császárokat, a mennyezeti freskó fő témája pedig Ámor és Psziché legendája. A Haydn terem 12 méter magas, 30 méter hosszú, 15 méter széles.

esterhazy-kastely-kismarton

Az épület déli főhomlokzatán (a főbejáratnál), az alsó és emeleti szint ablaksora között egy 18 alakból álló mellkép sorozatot csodálhatunk meg, melynek 16 alakja a magyar királyság és honfoglalás előtti idők történelmi szereplőit örökíti meg.

kismarton-esterhazy-kastely
esterhazy-kastely-kismarton

A pantheon-tengelyen két fontos Esterházy herceget, Miklós és Pál színezett mészkő mellszobrait láthatjuk. Ide, a kastély déli homlokzatára még I. Pál herceg helyeztette el a honfoglalás kori magyar hadvezérek alakjait.

esterhazy-kastely-kismarton
kismarton-esterhazy-kastely

A II. Világháború után a kastélyban működött Burgenland tartományi kormánya.

Ma az Esterházy-kastély  Burgenland egyik legjelentősebb kulturális központja, számos koncertet és programot rendeznek itt.

Déli homlokzata mögött egy hatalmas, 50 hektáros parkot találunk ma is, melyet érdemes bejárni. 

Kiállítások:

Az Esterházy-kastély fénypontjai elnevezésű kiállítás a kastély 300 éves építészeti történetét, műremekeket, az Esterházy hercegek élettörténetét mutatja be, közben a híres Haydn Terem is megtekinthető.

Az Esterházy Melinda kiállítás során az utolsó hercegné, Esterházy (született Ottrubay Melinda) életútjával lehet ismerkedni.

Haydn explozív. A forradalmi idők zenéje kiállításon a kastély Salla Terrena termében Joseph Haydn udvari karmester és zeneszerző történetével ismerkedhetünk, interaktív eszközök segítségével.

Az Esterházy-kastély pincéjében található Bormúzeumban több mint 700 műtárgy, köztük Burgenland legrégebbi szőlőprése látható.

Magyar nyelvű vezetések nyári időszakban minden nap 11 és 15 órakor indulnak, de használható a saját mobiltelefonunk audio guideként.

Fotók frissítve: 2022.11.18.


Látnivalók Kismartonban – Cikkeink