• husegzaszlo-sopron

Hűségzászló

Sopronban számos emlékét találjuk az 1921-es népszavazásnak, az egyik ilyen a Hűségzászló, mely a Széchenyi téren áll 1932 óta. 

husegzaszlo-szechenyi-ter-sopron

Sopron történelmének sorsfordító dátuma volt az 1921-es év. Az első világháborút lezáró, 1919. szeptember 10-én Saint Germain-ben Ausztriával, illetve az 1920. június 4-én Trianonban Magyarországgal megkötött békeszerződések Ausztriához csatolták Magyarország nyugati területének három (Moson, Sopron és Vas) megyéjéből 50 nagyközséget és 270 kisközséget, valamint Sopron városát. A diplomáciai alkú eredményeképpen Sopron és környékének 8 települése, összesen 257 km2 hovatartozásáról népszavazást tartottak.

Ennek eredményeképpen Sopron és a 8 település magyar maradt.

Sopron és környéke hűségét több köztéri emlékmű is őrzi, melyek jelként hordozzák a történelmet és a tetteket.

1931. december 14-én, a népszavazás 10. évfordulóján adta tudtul Thurner Mihály polgármester a soproniaknak, hogy Sopron és a vármegye Hűségzászlót állít fel a Széchenyi téren, amely 1932 április 30-ra készült el.

Az elveszett magyar területek miatt sokáig volt félárbocra engedve. 1956 után és a szocializmus időszakában lekerült róla a turulmadár és csak a zászlórúd meredezett az ég felé, a tetején ötágú csillaggal. A turult 1997 decemberében helyezték vissza az oszlopra, ma is így láthatjuk. A Hűségzászló előtt ma városi ünnepségeket tartanak.

Hol találom?

A soproni belvárosában a Széchenyi téren, a Domonkos-templom előtt, a téren Széchenyi István szobrával átellenben.

Látnivalók a közelben

Széchenyi István szobra

Domonkos-templom