• kecske-hegyi-kilato

Kecske-hegyi kilátó

A Fertőrákostól kőhajításnyira, Soprontól néhány kilométerre északra fekvő Kecske-hegy annyira kedvelt hely, hogy már a harmadik generációs kilátót építették ide. Elődei a háború vagy az idő martalékai lettek. Kerékpárosok vagy gyalogtúrázók számára remek úti cél, ahonnan megcsodálható a Fertő tó, az Alpok panorámája, a Sopronkőhidai-medence, a Virágvölgy és még Sopron városa is. 

Sopron felől érkezve a Tómalmot vegyük célba, innen mintegy 20 perces könnyű sétával (a sárga jelzést kövessük) érünk fel a kilátóhoz. Fertőrákosról is indulhatunk, onnan a kőfejtőtől alig fél órányi gyaloglásra van a dombtető, melyen a 2022-ben újjáépített szép fakilátó áll. 

tomalom-kecske-hegyi-kilato
tomalom-kecske-hegyi-kilato

 A Tómalomnál információs tábla mutatja az utat.

Itt húzódik a Szárhalmi erdő, a kilátó az erdőben a Kecske-hegyen áll 208 méter magason. (A lajtamészkőből képződött dombsor legmagasabb pontja a Pinty-tető 261 méteren). A Fertő-Hanság Nemzeti Park védett, különleges szépségű része ez a 412 hektár kiterjedésű dombos erdő, amely tulajdonképpen a Lajta-hegység nyúlványa, és közel párhuzamosan fut a Fertő tó partjával, nagyjából Balfig. Ez a rész már a vaskorban is lakott volt, de a rómaiak is felfedezték maguknak.

1300 féle virágosnövény faj található meg ezen a kis területen, közülük a leglátványosabbak az orchideák. Vagy 23 féle különböző orchidea is megcsodálható itt, mint például a boldogasszony papucsa, vagy a légybangó. A védett terület különlegessége, hogy élővilága a Keleti Mészkő-Alpok és a Kis-Kárpátok között híd szerepet tölt be.

A fa szerkezetű kilátó pontosan a korábbi – az 1905-ben, majd az 1971-72-ben állított elődök  – helyén épült újjá, s négy darab, egyenként 14,5 méter hosszúságú tartóoszlopon áll. A 11 méter magasan található kilátószintre 56 falépcsőn lehet feljutni, az építmény teljes magassága pedig közel 14 méter.

Csak gyalogosan közelíthető meg, viszonylag meredek, köves úton. A kilátószintről rálátni a Fertő tóra, a kőhidai medencére (a Sopronkőhidai fegyház épületére), a Dudlesz erdő és a Bécsi-domb vonulatára, Sopron felé a Virágvölgyre, az Aranyhegyre, és magára a városra is. A kilátó ezért is különleges, hiszen a tó és a város egyszerre látható jól innen.

Hol találom?

Sopronból kertek és erdő mellett tudunk kerékpárúton a Tómalomig haladni, de akár egy kiadós sétával túrázhatunk is. Amennyiben gépkocsival érkezünk, akkor a Tómalomig kell mennünk, itt ingyenes parkolóban letehetjük az autót.

GPS koordináták: 47° 32′ 35.5″ N 18° 59′ 30″ E

A közelben találjuk Fertőrákost, ahol a Kőfejtő és Barlangszínház látogatható meg. A településen számos vendéglátóhely működik. Érdemes a Fertőrákosról nagyjából 3 km-re található Mithras-szentélyt is felvenni a programba, amely szinte közvetlenül az osztrák-magyar határon fekszik, innen tovább pedig Mörbischre (Fertőmeggyes) tekerhetünk át.

Képek frissítve:2024. február