Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Több régi látványos moziból, például A kőszívű ember fiai című filmből  is ismerhetjük az egykori fertőrákosi püspöki kőbányát, melyhez a különleges díszletet a természet és az ember alkotta hatalmas csarnokok adják. Bár a kőfejtő történetének volt tragikus korszaka is (a II. világháború alatt az elhurcolt munkaszolgálatosok kényszermunkájának színhelye volt), ma ez Sopron környékének egyik legizgalmasabb látnivalója.

A Fertőrákos északi részén található egykori kőfejtő és a barlangszínház a Fertő-táj egyik legnépszerűbb kiránduló célpontja, melyet évente sok százezren keresnek fel.

Fertőrákos a Fertő-Neusiedlersee kultúrtáj egyik legmeghatározóbb települése, közvetlenül a Fertő tó közelében. A kultúrtáj Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszíne, amely 2001-ben került a Világörökség Jegyzékbe. A Fertő a legnyugatibb eurázsiai sztyepptó, emellett pedig Európa legnagyobb sósvizű tava, melyre a kőbánya tetejéről szépen rá is láthatunk.

fertorakos-kofejto-barlangszinhaz
fertorakos-kofejto-barlangszinhaz
fertorakos-kofejto-barlangszinhaz

# A kőbánya

Sok millió évvel ezelőtt a Soproni-hegység környékét, így a fertőrákosi kőfejtő területét is sekély tenger, a Pannon tenger borította. A tenger üledékéből alakult ki az ősmaradványokban gazdag rákosi mészkő, vagy más néven a közeli Lajta-hegységre utaló, úgynevezett lajta mészkő. Kitünő építőanyag volt, ezt bányászták itt a római időktől kezdve.

fertorakos-kofejto-barlangszinhaz

Követ már a múlt század eleje óta nem fejtenek, viszont turisztikai látványosságként a kőfejtőt és a barlangszínházat néhány évvel ezelőtt alaposan megújították, így akár egy élménydús fél napot nyugodtan eltölthetünk megismerésével.

Három látnivalót is felfedezhetünk: bekukkanthatunk a híres barlangszínházba, végig járhatjuk a Sziklai Benge tanösvényt, és egy modern témapark segítségével megismerkedhetünk a barlang belsejében a lajtamészkővel kapcsolatos dolgokkal.

fertorakos-kofejto-barlangszinhaz

# Barlangszínház

A színháztér ma 760 fő befogadására alkalmas, a székek fűthetők, profi színházi fény- és hangtechnikával ellátott színpada van, nyaranta hatalmas az érdeklődés a nívós zenei rendezvények iránt.

1937-ben Kóh Ferenc fedezte fel, hogy az egyiptomi sziklatemplomok világát idéző, már magára hagyott bányában kiváló az akusztika és baráti társaságával többször tartott itt műsoros énekléseket. Ám igazán Dohnányi Ernő zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus látta meg először, hogy ez a helyszín kiválóan alkalmas szabadtéri játékok rendezésére. 1937. júniusában már operarészletek csendültek fel a Kőfejtőben a fáklyák fényénél, színes fényszórókkal, fekete háttérrel, csillagokkal. A Barlangszínház alapítója Várady György, a Győri Kisfaludy Színház igazgatója volt. A már színházzá alakított térben 1970-ben tartották az első előadást, 1985-ben aztán már nagyobb átalakítás következett, a színpadra világítást szereltek, a nézőteret padlófűtéssel, kényelmes székekkel látták el, legújabbkori felújítása pedig néhány évvel ezelőtt történt meg.

fertorakos-kofejto-barlangszinhaz
fertorakos-barlangszinhaz

#Sziklai Benge tanösvény

Az egész kőfejtő bejárható a tanösvényen, melynek névadója egy fokozottan védett cserje: a sziklai vagy kövi benge, mely ekkora telepekben Magyarországon a kőfejtő területén fordul elő. (Egyébként még a Soproni-hegységben és a Balfi-dombvidéken.)

Tanösvény elsősorban a kőfejtő, másodsorban a Fertőmelléki-dombsor és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeit mutatja be. A tematikus bemutatóhelyek segítségével a fontosabb élőhelyeket, az ösvény mellett előforduló védett növény- és állatfajokat, a jelenlegi és a múltbeli tájhasználatot lehet megismerni. A tanösvény itt-ott meglehetősen meredek, de kárpótlásul a több pontján is álló kilátókról belátható az egész kőfejtő-terület és rálátunk a Fertő-tóra is.

fertorakos-barlangszinhaz-es kofejto
fertorakos-kofejto-barlangszinhaz

# Témapark

A Témapark igazi élményforrás vagyis inkább interaktív kaland: az őslénytani bemutató terében álló delfin testrekonstrukciók, őscápa állkapocs, fosszília másolatok, valódi kövületek, gerinces és gerinctelen ősmaradványok fedezhetők fel.

fertorakos-kofejto-barlangszinhaz

Belépő árak:

Felnőtt belépő: 1.800 Ft,

Gyermek, diák (25 év alatt), nyugdíjas (igazolvánnyal) 1.200 Ft

Családi (2 felnőtt, 2 fő 18 év alatti gyermek) 4.000 Ft

Diákcsoport (20 fő felett) 1.000 Ft

6 éves kor alatt díjtalanul látogatható.

Naponta 10-18 óra között van nyitva. Ünnepnapokon is.

A fertőrákosi kőfejtőnek ikertestvére is van: a szomszédos Ausztriában, Burgenlandban található és ide nem messze fekszik a szentmargitbányai (St. Margarethen) kőbánya, mely Európa egyik legnagyszabásúbb szabadtéri színpadának színhelye.

Látnivalók Fertőrákoson és a közelben: