A PaNaTOUR kerékpáros természeti élménytúrákkal Ausztria és Magyarország határtérségében natúr-és nemzeti parkokat járhatunk végig. A Szigetköztől a Balaton-felvidékig kialakított túrautat 7 nap alatt, egyes szakaszait pedig egynapos túrán is bejárhatjuk.

Kisvasúton és kerékpáron az Őrségből a Mura völgyéig

Az Őrségi Nemzeti Park központjában, Őriszentpéteren egy új kiállításon ismerkedünk az őrségi táj természeti csodáival, majd kerékpáron Lentibe tartunk. A csömödéri kisvasúttal utazunk, aztán ismét bringára ülünk és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkig kerekezünk, közben pedig beiktatunk egy megállót és megcsodáljuk a szécsiszigeti egykori malmot.

Az Őrségben se szeri, se száma a kultúrkincseknek, a természettel és a tájjal való ismerkedést azonban az őriszentpéteri Natura 2000 Fogadó-és Látogatóközpontban kell kezdeni.  Tartalmas és modern kiállításon, könnyen megérthető információkat találunk a Natura 2000 területek természeti értékeiről, az itt élő fajokról és ezek élőhelyeiről.

Az őrségi az ország tizedik nemzeti parkja, amely teljes egészében védelem alatt álló Natura 2000–es terület. Ide tartozik az Őrség, a Vendvidék, de a Rába folyó szabályozatlan völgye (a Belső-Őrség), Szentgyörgyvölgy környéke is.

Amikor az Őrség útjain kerekezünk, az erdők és a rétek uralják a tájat, nem is gondoljuk, hogy 111 védett növényfaj él meg itt. Sőt, létezik itt már vadon is, ahol betelepített európai bölények élnek. A bölényeket a nemzeti parkban olyan, nagy kiterjedésű, összetett, több élőhelyeken, gyepet, erdőt magába foglaló részeken tartják, ahol egyáltalán nincs emberi beavatkozás.

Az őriszentpéteri látogatóközpont kiállításán minden megtudható az élőlények és a környezet összetett kapcsolatrendszeréről, az erdők, a gyepek és a vizes élőhelyek értékeiről.

orsegi-nemzeti-park
orsegi-nemzeti-park
orsegi-nemzeti-park

Őriszentpéterről kerékpárral indulunk tovább Bajánsenye érintésével Lentibe.

Lentiben aztán a kerékpárokat megpihentetjük egy kicsit, és mielőtt felszállnánk, felpakoljuk őket az erdei vasútra. Ugyanis innentől kisvasúttal megyünk tovább.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút alapvetően faanyagot szállít a lenti és a csömödéri fafeldolgozó üzemekbe, de áprilistól szeptember végéig személyszállító szerelvények is közlekednek a vasúton. Szuper lehetőség a kerékpáros kirándulóknak!

A göcseji dombokat átszelő erdei vasútvonalhoz számos kerékpáros és bakancsos turistaútvonal csatlakozik, miután az erdei vasút Lenti és Kistolmács között (39 km) kirándulókat is visz. Kistolmácson halad át a Dél-dunántúli Kéktúra útvonala, és van itt egy csodálatos mesterséges tó is, ahol meg lehet mártózni.

A vonalhálózat érinti a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet az erdőkben, elérhető például a Vétyemi Ősbükkös és a Budafai Arborétum.

A legnagyobb élmény a nosztalgia-szerelvénnyel utazni, amelyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt gőzmozdony húz. A mozdonyt 1955-ben gyártották és Tamási Áron regényhőséről kapta a nevét, hiszen a mozdony is az erdélyi erdőket rótta, mielőtt Magyarországra került. Azóta persze áttesett már egy nagyfelújításon.

A csömödéri állomáson újra kerékpárra szállunk és elindulunk Szécsisziget felé. 

A szécsiszigeti Kerka Vízimalom egyike Magyarország kiemelt ipari műemlékeinek, amely a sok viszontagság ellenére átvészelte az évszázadok múlását. A vízimalom a török hódoltság alatt élte virágkorát, de az épület a mai is látható, barokk korra jellemző formáját az 1700-as években nyerte el. Az 1952-es államosításig szépen üzemelt, még fejlesztették is, bevezetésre került a villanyvilágítás és elektromos turbinákat is kapott, de miután a Kerka vizét mesterségesen elterelték, 1963 után leállították a malomkerekeket. Az enyészetnek indult épületet aztán nemrégiben helyreállították, ma egy gyönyörű múzeum és egy ritka értékes program.

Innen tovább Kerkaszentkirályra tartunk, hogy a Mura menti Tájvédelmi körzettel ismerkedünk meg, amely már a Balaton Felvidéki Nemzeti Park területén van.

Nyugat-Pannónia régió keleti peremére értünk el, az országhatár és a Zalai-dombvidék délnyugati pereme között elhelyezkedő terület a Mura mente. A Mura folyó Ausztriában, a Hohe Tauern hegységben ered, és a magyar-horvát határon a folyó egy szakasza több mint 50 km hosszan szinte érintetlen maradt. A trianoni békeszerződés után az országhatár ketté szelte a vidéket, majd a vasfüggöny tette a korábban művelt területeket gazdátlanná. Az elhagyott vidék szépen lassan elvadult és természetes úton erdősülni kezdett. Ebben a zöld sávban találjuk a nemzeti park fennhatósága alá tartozó Mura-menti Tájvédelmi Körzetet, ami egyben az UNESCO több országra kiterjedő Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum része.

Egynapos természeti élménytúrák a Szigetköztől a Balaton-felvidékig:

TÚRAVEZETŐK

SZOLGÁLTATÓK

Nemzeti parkok

orsegi-nemzeti-park

Őrségi Nemzeti Park