• szigetkoz

A PaNaTOUR kerékpáros természeti élménytúrákkal Ausztria és Magyarország határtérségében natúr-és nemzeti parkokat járhatunk végig. A Szigetköztől a Balaton-felvidékig kialakított túrautat 7 nap alatt, egyes szakaszait pedig egynapos túrán is bejárhatjuk.

Szigetköztől a Fertő tóig

Az útvonalról: 

Az egy nap alatt is kényelmesen bejárható túraútvonal a Mosoni-Duna körülölelte vadregényes Szigetközből indul, kenutúrával. Ezután már kerékpárral mehetünk tovább, megállunk a határnál Albertkázmérpusztán, majd átkerekezünk Ausztriába, Burgenlandba, a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park területére. Megpihenünk egy Habsburg vadászkastély évszázados parkjában, elidőzünk egy skanzenben, aztán pedig a Fertő tó északi csücske és a Fertő tó – Lajta-hegység Natúrpark felé vehetjük az irányt.

Szigetköz – Mosoni-Duna

A római időkben a Szigetköz vidéke a birodalom északi határát jelentette, limesként védte Pannóniát. Ez a csodálatos vadregényes vízi világ Közép-Európa legnagyobb szigetvilága, ma 800 km vízi utat és több mint 300 szigetet rejt.

Vízitúránk útvonala a Lajta-zsiliptől indul, a Malom-ági Lajtán, a Lajta és Mosoni-Duna folyókon vezet.

A Lajta Bécsújhely közelében két folyócska egyesüléséből keletkezik, majd közel 200 km után torkollik a Mosoni-Dunába Mosonmagyaróváron. Legjobban a folyó mosonmagyaróvári szakasza evezhető, a Lajta-zsiliptől a Malom-ágon a Mosoni Dunáig. Ez az ág adta az óvári várat övező árok vízpótlását és több ágra szakadva Magyaróvár városfalát is körbefolyta.

Vadregényes vízitúra vár itt ránk ártéri erdőben, nádasok között lapátolva, homokpadokon, zátonyokon átkelve, miközben védett madarak látványában is gyönyörködhetünk. Utunk nádasokkal kísért galériaerdő között romantikus útvonalon vezet, hidak alatt az egykori városfal árkában, egészen az árvízi csatorna zsilipjéig, ahol rá lehet evezni a belvárost elkerülő Lajta-csatornára, mely a Mosoni-Dunába visz minket.

A Szigetközből ezután a Fertő táj felé vesszük az irányt, s miután a kenukat kétkerékre cseréljük, megtapasztalhatjuk a legendásan híres burgenlandi kerékpárutakat.

Előtte azonban megállunk Várbalognál, pontosabban az egykor a Vasfüggöny által elzárt településrészen, Albertkázmérpusztánál. A Habsburg főhercegi család által létrehozott, aztán a Vasfüggöny idejében elnéptelenedett uradalmi telepen áll egy csodás templom, amely sokaknak ismerős lehet. És valóban, a templom a bécsi Votivkirche formáját idézi. Megnézzük a Szent Adalbert templomot és tovább tekerünk a közeli Halbturn felé.

Neusiedler See / Fertő tó

Innentől már az UNESCO világörökség Fertő tájon kerekezünk.

Aki hallott már a Fertő tájról, az tudja, hogy ezen a viszonylag kis területen 5 különböző tájjal fog egyszerre találkozni. Mivel az Alpok keleti pereménél és a magyar Alföld nyugati szélén terül el, így történelmi és biológiai szempontból is határtérség. Ez a vidék már a Neusiedler See – Seewinkel (azaz a Fertő-Fertőzug) Nemzeti Park területe, az osztrákok egyetlen sztyeppés nemzeti parkja, a hazai Fertő-Hanság Nemzeti Parkunk szomszédja.

Hatalmas kiterjedésű vizes élőhelyek, legelők, kaszálók, szárazrétek, homokos sztyeppék, valamint szikes területek és a Fertő tó látványa ejt rabul majd minket ezen az útvonalon, közben kulturális látnivaló is akad bőven.

halbturn-kastely-burgenland
halbturn-kastely-park

Mindössze néhány km-re a magyar határtól áll a barokk Halbturni-kastély (Féltorony), a Habsburgok egykori vadászkastélya. Arról is híres, hogy itt halt ki a Habsgburg dinasztia férfi ága, miután III. Károly magyar király (VI. Károly német-római császár) valószínűleg gyilkosgalócát evett egy vadászat után.

A kastély főhomlokzata előtt egy csodálatos barokk park terül el, a kastély mögött pedig egy szabadon látogatható angolpark. Ma is látható formáját több mint száz éve Frigyes főherceg alakíttatta ki, amit nem akárki, a Schönbrunni Kastélypark igazgatója, Anton Umlauft felügyeletével gondoztak.

Mönchhof (Barátudvar) szabadtéri falumúzeuma a Fertő-tó környékének egyik legérdekesebb látnivalója. Útleírások és blogok is a burgenlandi látnivalók legjei közé sorolják.

Egy igazi, teljesen valós falucskát találunk itt, ami a Fertő tájon élő és dolgozó emberek múltszázadi mindennapjait mutatja be épületeiken és használati tárgyaikon keresztül. A skanzenben harmincnál is több építményt, pajtát, korabeli iskolát, tejházat, templomot, tűzoltóságot és érdekes tárgyakat nézhetünk meg.

Mindezek után lassan elérünk a tóhoz, következő megállónk Weiden am See (Védeny) lesz. A már többször is az év madarának választott színes gyurgyalagok nyomát keressük majd, akik homok- és löszfalakban vagy homok-és agyagbányákban, illetve folyók meredek partfalaiban fészkelnek. Védenyben megállunk egy löszfalnál, ahol az egyébként fokozottan védett madarakról és élőhelyükről tudhatunk meg sokat.

Az egynapos túraszakasz végén már hamisítatlan tengerparti hangulat vár ránk, azaz elérjük a Fertő tavat, ahol a tó burgenlandi oldalának fővárosában, Nezsiderben (Neusiedl am See), a tóparton vagy a mólón tudunk megpihenni, hogy aztán innen tovább a Fertő tó – Lajta hegység Natúrparkban gondozott szőlőskerteket, csodálatos gyümölcsösök és hangulatos bortermelő kis települések között vezessen tovább az utunk. A következő napon a Fertő tó nyugati partvonalán haladunk, majdnem egészen a magyar határig.

Tovább a PaNaTOUR túra útvonalán a Dunától a Muráig natúr-és nemzeti parkokon át.

TÚRAVEZETŐK

SZOLGÁLTATÓK

breitenbrunn-burgenland

Nemzeti park

Neusiedler See – Seewinkel