• panatour-turák

A PaNaTOUR kerékpáros természeti élménytúrákkal Ausztria és Magyarország határtérségében natúr-és nemzeti parkokat járhatunk végig. A Szigetköztől a Balaton-felvidékig kialakított túrautat 7 nap alatt, egyes szakaszait pedig egynapos túrán is bejárhatjuk.

Kerékpárral Fraknó várától a Lánzséri hegyeken át az Írottkőig

Az egynapos élménytúrán feltekerünk Fraknó váráig, közben a Rosalia-Kogelberg Natúrparkkal ismerkedünk. Innen a Lanseer Berge (Lánzséri–hegyek) Natúrparkon át az Írottkő–Geschriebenstein Natúrparkba tartunk, elérjük Kőszeget és Bozsokig megyünk.

Rosalia-Kogelberg Natúrpark

A vidéket a Soproni- és a Rozália-hegység, valamint a Vulka-folyó völgye tagolja, ahol képeskönyvbe kívánkozik a cserjések és a szórványgyümölcsösök, eperföldek, nedves rétek, a szőlőültetvények és a gesztenyeligetek látványa. Ez a burgenlandiak által „édes régiónak” nevezett vidék, ahol a bor mellett a gyümölcsösök termése és a gesztenye a cégér.

A túraszakasz bizonyos részeken húzós, hasznos lehet az e-bike, különösen Fraknó vára és a Rozália-kápolna közötti szakaszon, hiszen erősen felfelé tartunk.

Fraknó vára (Burg Forchtenstein) ősi Esterházy birtok, nem csak a Rosalia turisztikai régió, hanem szinte egész Burgenland jelképe. Itt látható Európa egyik legnagyobb, magánkézben lévő fegyvergyűjteménye és Közép-Európa egyetlen eredeti helyén megőrzött „művészeti és csodakamrája”, azaz az Esterházy hercegek érintetlen kincseskamrája.

A várból még feljebb vesszük az irányt, hogy felkeressük a Rozália-hegység legmagasabb pontján álló Szent Rozália-kápolnát, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a tájra, a Fertő tó vidékére és Fraknó várára. A kápolna zarándokhely, az 1700-as évek óta zarándokolnak ide a soproniak (még ma is), imádkoznak és kérik Szent Rozáliát, hogy óvja meg őket a ragályos betegségektől.

A tetőn kifújhatjuk magunkat, és innen már a Lánzséri-hegyek Natúrpark felé tartunk, hogy megismerjünk egy időszámításunk előtti települést, egy kelta falut.

Landseer Berge – Lánzséri-hegyek Natúrpark

Közép-Burgenland nyugati részén járunk, egy ősi határrégióban, várak, romok, barlangok nyomában. A hat önkormányzat által létrehozott natúrpark hatalmas, erdős terület, a völgyekben csodaszép rétekkel, szárazgyepekkel, szórványgyümölcsösökkel és szántóföldekkel.

A legismertebb történelmi emlékhely a natúrpark legmagasabb pontján álló, 12. századi Lánzsér vára, amely Közép-Európa legnagyobb várromja és a denevérek fontos élettere. Ezen a vidéken van Ausztria legfiatalabb vulkánja is, a Pauliberg (Pál-hegy), amely nagyjából 11 millió évvel ezelőtt tört ki utoljára. A feltörő láva elöntötte a környező hegyvidéket, ezért van, hogy a natúrpak több településén is láthatunk szürke bazaltot, vagy kőgolyókat.

Mi Feketevárra (Scwarzenbach) tartunk, hogy időszámításunk előtti idők, kelta emlékek nyomába eredjünk.

Scwarzenbachban egy kelta falut látogatunk meg, ugyanis itt állt Ausztria egyik legnagyobb vaskori, kelta települése, amelyben valószínűleg háromezer ember is lakott. Van itt egy rendkívüli szabadtéri múzeum, ahol a kelták házainak hű mását, életmódjuk és gazdag kultúrájuk nyomait találjuk.

Ezután elhagyjuk a Lánzséri natúrparkot és átlépünk egy másikba: az Írottkő – Geschriebenstein Natúrparkba, és Léka vára felé vesszük az irányt.

irottko-kilato-geschriebenstein

Írottkő – Geschriebenstein Natúrpark

Ez az első közös, osztrák-magyar natúrpark, először 1996-ban az osztrák Geschriebenstein Natúrpark jött létre, ezt követte egy évvel később, az ország első natúrparkjaként az Írottkő megalakulása.

Az ausztriai oldalon Rechnitz (Rohonc) és Lockenhaus (Léka) községek határán túl húzódik, míg nálunk tulajdonképpen lefedi a Kőszegi Tájvédelmi Körzetet, hogy csak Bozsok, Cák, Velem községeket vagy Kőszeget említsük.

A natúrpark nevét az osztrák-magyar határon magasodó, 884 méter magas Írottkő (Szálkő) csúcsról kapta, mely nem csak a Kőszegi-hegység, hanem a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja is.

A hegytetőn épült kilátó ma egyszerre látogatható Magyarország és Ausztria irányából, sőt, a határkő is a kilátó épületében van. (Korábban, a rendszerváltás előtt a kőkilátót egy drótkerítéssel az osztrákokhoz kerítették, és csak arról az oldalról lehetett megközelíteni.) A kilátó bejárata felett egy napóra van, osztrák és magyar zászlóval a két sarkában, a felirat rajta: Nap nélkül elnémulok. Innen nem messze, az osztrák területen áll a hegynek is nevet adó szikla, amelyen ma is kivehetők a bevésett C B E betűk, amelyek valószínűleg a Batthyány és az Esterházy birtokok határvonalát jelölhették. Jelentésük: Confinia Batthyányana Esterhazyana.

Útvonalunkon a Kőszeg közeli Léka (Burg Lockenhaus) várát látogatjuk meg.

lockenhaus-leka-vara-burgenland

Burg Lockenhaus, Léka vára csodálatos erdős környezetben, a Gyöngyös-patak által körülölelt sziklán, egy lenyűgözően szép tó mellett magasodik. Másfél évszázadon keresztül a Nádasdyak tulajdonában állt, de a zord középkort idéző lovagvárként híresült el. A várban egy különleges denevér kiállítás látható, amely bőséges információkat ad az éjszaka teremtményeinek világáról. A vár ugyanis Európa legnagyobb csonkafülű denevér állományának ad otthont.

Léka után most már az ország egyik leghangulatosabb kisvárosa vár ránk, Kőszegre érkezünk, hogy megnézzünk egy értékes kiállításokkal berendezett tartalmas bemutatóhelyet a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.

A kőszegi látogatóközpont önmagában is látványos épület, melyet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága hozott létre egy hatalmas, több mint 500 négyzetméteres bemutatótéren. A 2010-ben az „Év ökoturisztikai létesítménye” címet elnyert impozáns épületben a Kárpát-medence és az Alpok találkozásánál kialakult különleges élővilággal, a Kőszegi-hegység növény-és állatvilágával ismerkedhetünk egy valóban élménydús és jól kitalált interaktív kiállítás keretében, különféle izgalmas bemutatóterekben. A látogatóközpont mellett nyílik a Chernel-kert, ahol hangulatos ösvényeken végighaladva számos botanikai különlegességet fogunk felfedezni és megnézhetjük a madármentő állomást.

Kőszegről aztán a közeli Bozsokra tartunk, ahol a Sibrik-kastély 8 hektáros, természetvédelem alatt álló gyönyörű ősparkja vár ránk és a Malomportán pihenünk meg.

Egynapos természeti élménytúrák a Szigetköztől a Balaton-felvidékig:

TÚRAVEZETŐK

SZOLGÁLTATÓK

Natúrparkok

Rosalia-Kogelberg Natúrpark

landseer-berge-naturpark

Lanseer Berge Natúrpak

geschriebenstein- naturpark

Geschriebenstein Natúrpark

irottko-kilato-geschriebenstein

Írottkő Natúrpark