A PaNaTOUR kerékpáros természeti élménytúrákkal Ausztria és Magyarország határtérségében natúr-és nemzeti parkokat járhatunk végig. A Szigetköztől a Balaton-felvidékig kialakított túrautat 7 nap alatt, egyes szakaszait pedig egynapos túrán is bejárhatjuk.

Kerékpárral a Fertő-parton, evezővel a tó nádasában

Ezen az egynapos élményprogramon a Fertő tó magyar oldalán, UNESCO világörökségi kultúrtájon, falvakon át kerekezünk Sopron irányába a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén. Balf és Fertőrákos között a Csárdakapu csatornánál azonban vízre szállunk és beevezünk a Fertő tó titokzatos nádasába. Innen tovább pedig Sopron érintésével folytatjuk utunkat a Rosalia-Kogelberg Natúrparkba.

A Fertő-táj pazar kultúrtörténeti látnivalókat ígér, hogy mást ne említsünk, itt áll az ország legszebb barokk kastélya, az Esterházy-kastély Fertődön, kicsit odébb Sopron felé, Fertőszéplakon a nemzeti múzeum- és könyvtár alapító Széchényi Ferenc szülőháza és kastélya, tovább pedig Nagycenken a Széchenyi-kastély. A Fertő-menti kerékpárút (ez a tókerülő kerékpárút hazai szakasza) élvezetes, rendezett falvakban szép templomok és házak mellett vezet. Fertőszéplakon is átkerekezünk, ahol egy sor, fehérre meszelt tájházat csodálhatunk meg, melyek a Fertő-táj paraszt-barokk építészetének legszebb darabjai.

Széchényi Ferencnek köszönhetjük, hogy Fertőbozon csodálatos kilátásban lehet részünk, ő építtette ugyanis a bozi Csúcsos-dülőre a Gloriette kilátót, ahová, ha felkapaszkodunk, belátjuk a Fertő tó déli medencéjét, és rácsodálkozhatunk a végeláthatatlannak tűnő nádasra.

Aki most jár először ezen a tájon, annak talán meglepő, hogy a Fertő-parti települések lakói évtizedeken át éltek a vasfüggöny árnyékában. A műszaki zár 1948-1989 között 356 km hosszan húzódott az ország nyugati határán, így végig a Fertő mentén is. Utunk során több helyütt is találkozhatunk műszaki zár emlékhelyekkel, de ezek közül mégis a hegykői a legérdekesebb. A településtől néhány km-re található vasfüggöny emlékhely ugyanis az eredeti helyén, eredeti valójában mutatja be, mintegy 40 méter szakaszon az egykori határzár mindhárom korszakát (mert három is volt).

Hegykőn az 1960-as évek végén találtak termálvizet, az ország egyik legmagasabb ásványi anyagtartalmú gyógyvize tör itt fel. Ennek köszönhetően jelentős a turistaforgalom, a vasfüggöny lebontása után a Fertő tó magyar oldalának leglátogatottabb települése lett.

A Vasfüggöny emlékhely mellett több érdekességet is találunk Hegykő határában, a táj megértése szempontjából leginkább a Nádak útján tanösvény a leghasznosabb. Az egykori kacsaúsztató helyén a nádasok fölé emelkedő kilátóból pedig jól megfigyelhető a Fertő különleges madárvilága.

A Csárdakapu csatorna Balf és Fertőrákos között található, innen lehet beevezni a tó nádasában a belső tavakhoz. Ha valamire lehet mondani, hogy zöld sáv, egykori határsáv, ember által érintetlen terület, akkor ez az.

A tó vidéke, az elzárt területek, a tavat körülvevő hatalmas nádas részek sokak számára nagyon sokáig ismeretlen, borzongatóan titokzatos világ volt. Szerencsére ma már a nádasba vágott csatornákban nem árút csempésznek, a magaslesből nem embereket figyelnek, hanem a természetet csodálják és vizsgálják, a területet pedig természetvédelem óvja.

Az összefüggő, sűrű nádasba vágott közlekedő csatornákon juthatunk be egy szinte zavartalan világba, a Csárdakapui-csatorna és egy belső tó, a Kláder-tó közötti részre, ahol valóságos madárparadicsomra találunk. Garantáltan lesz bőven látnivaló: nádi énekesmadarak (nádirigó, foltos nádiposzáta, barkóscinege), vagy a nemzeti park címerállata, a nagy kócsag figyelhető meg itt, de láthatunk vörösgémet, a szárcsát, és különféle récéket egy alkalmas pillanatban.

Az evezőket letesszük, kerékpárra váltunk és magunk mögött hagyjuk a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot és a világörökségi Fertő kultúrtájat. Sopron felé vesszük az irányt, itt átlépünk Ausztriába, hogy megismerjük Burgenland legfiatalabb natúrparkját a Rosalia turisztikai régióban.

Rosalia – Kogelberg Natúrpark

A vidék az Alpokalja, Sopron vármegye és Alsó-Ausztria történelmi határvidéke, egykori Esterházy-birtok, melynek ikonikus jelképe Fraknó (Forchtenstein) vára és a Rozália-hegység legmagasabb pontján álló Rozália-kápolna.

A Rosalia – Kogelberg Natúrpark lankás, bájos dombvidék a Bécsi-medence peremén. Tizennyolc település hozta létre, s ezzel ez Burgenland legfiatalabb natúrparkja. Éghajlatát kedvezően befolyásolja a közeli Fertő-tó, ezért növény- és állatvilága is sokszínű. A natúrparkban a Mattersburgi dombvidék madárvédelmi területén él – számos egyéb madárfaj mellett – Ausztria legnagyobb füleskuvik-állománya.

burgenland-rosalia-regio

Egynapos természeti élménytúrák a Szigetköztől a Balaton-felvidékig:

Túravezetők

Fertőtekergő

Fertő táj túra

Natúr-és Nemzeti park

ferto-hansag-nemzeti-park

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Rosalia-Kogelberg Natúrpark