• kismarton-eisenstadt_kastelypark-masinahaz

Burgenland – Látnivalók

Masinaház a kismartoni Esterházy-kastély parkjában

A kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély parkjában számos a látnivaló, azonban a legérdekesebb talán ez a kis tóparti épület: a Masinaház.

Ebben állt ugyanis a Habsburg birodalom első Watt-féle gőzgépe, aminek az volt a dolga, hogy a park felsőbb területein fekvő növényágyásokhoz pumpálja fel az öntözővizet.

A görögkereszt alaprajzú épületet ezért is hívják Gépháznak vagy Masinaháznak (Maschinenhaus), mert kifejezetten a gőzgép elhelyezése céljából építették. A mellette fekvő apró kis tavacska, a Gépháztó az egyetlen ebben a gyönyörű és hatalmas parkban, amely nem mesterséges tó, ennek vizét forrás táplálja.

Számtalan csodás dolog épült – főképp Esterházy II. Miklós (1765-1833) idejében – a parkban: tavak, medencék, mesterséges sziklaalakzatok, különleges kerti építmények, igazi, Európában ritka fa- és növény különlegességek, vagy Ausztria legjelentősebbnek tartott Narancsháza, ahol messzi földről hozott egzotikus növényeket neveltek.

Egy időben a kismartoni Esterházy-kastély parkja a Habsburg birodalom legjelentősebb tájkertjének számított.

kismarton-eisenstadt-schlosspark

Már 1750 körül, amikor még egy rokokó-kert díszelgett itt, volt egy tó, amely vizét korabeli „vízgép”, azaz igavonó állatok segítségével pumpálták fel a park magasabban fekvő nyugati részeibe. A kert átépítése után a „ vízgépek” nem működtek kifogástalanul, ezért Esterházy (II) Miklós a kastély és az ehhez tartozó park akkori birtokosa, Londonban vett egy Watt-féle gőzgépet, amelyet David Matson készített. Mindez 1803-ban történt.

Ez volt a történelmi Magyarország területén elsőként üzembe helyezett angol gyártmányú gőzgép.

A Masinaház közepén, a torony mögött rejtették el a gőzgép kéményét. A „kápolnában” pedig maga, az akkor ultramodernnek számító masina kapott helyet. Egyébként a kertben rendszeresen próbáltak ki technikai újdonságokat, bár ezekben az években a gőzgép az iparosodás akkor még utópikusnak tűnő jövőjét szimbolizálta és hát úgy olvasni a forrásokban, hogy nem is működött tökéletesen.

A gőzgép az idők során természetesen elhasználódott, viszont a Masinaház fennmaradt.

Merre találom?

Gyalogosan a történelmi belvárosból a Joseph Haydn Gasse felől, vagy az Esterházy-kastély feletti parkbejáratnál tudunk bejutni. Itt parkolók is vannak az autók számára. A park szabadon látogatható.

A park és a Masinaház mellett ma Kismarton kültéri strandja, a parkfürdő (Freibad im Schlosspark) ) működik, benne egy kávézóval.

A legfontosabb látnivalók Kismartonban.