• Eisenstadt (Kismarton)

    kismarton-eisenstadt-esterhazy-schlosspark-orangerie

Pálmaház (Orangerie)

A kismartoni Esterházy-kastély parkja az egyik legszebb fennmaradt tájpark. Az Esterházyak vagyona, de ízlése is kellett ahhoz, hogy a kastély melletti egyszerű konyhakertből egy varázslatos angolpark és tájkert szülessen.

A park egyik legszebb dísze a terület közepén álló Pálmaház, az Orangerie. 

Meglehet, hogy a gazdag főúr,  Esterházy II. Miklós (1765-1833) herceg Nelson admirális és Lady Hamilton kismartoni látogatása miatt vágott bele a beruházásba a kastély parkjában. A herceg (Fényes Miklós unokája) 1797-ben adott megbízást kertészének, Mathhias Pöltnek, hogy alakítson ki egy angolkertet és a varázsoljon csodálatos üvegházakat, ezekbe pedig vásároljanak egzotikus növényeket.

Óriási fejlesztések kezdődtek, földvásárlással és parkosítással. Több lépcsőzetes terasz és melegház kialakítására is sor került ekkor, közel egy kilométer hosszan, melyekben 70 ezer, a világ különböző tájáról hozatott növényt, közöttük számos ritkaságot helyeztek el.

Az Orangeriehaus volt a Schönbrunni-kastély után a második legnagyobb és legszebb park a birodalomban, de Európában is híre volt.

Mindebből a II. világháború után aztán nem sok maradt, a sérült üvegházakat lebontották, a parkot bezárták, a területet tenisz- és futballpályának használták. A csupa üveg épületet azonban sikerült megmenteni, a kismartoniak (ma is működő) egyesületet alakítottak a kastélypark barátai (Verein Freunde des Eisenstadter Schlossparks) néven, és 1992-98 között felújították. Ma egy csodálatos exkluzív esemény-helyszín, jobbára esküvőket rendeznek itt.

  • 7000 Eisenstadt, Schlosspark, Orangerie