• kismarton-eisenstadt-esterhazy-schlosspark-orangerie

Pálmaház (Narancsház) a kismartoni Esterházy-kastély parkjában

A kismartoni Esterházy-kastély parkja az egyik legszebb fennmaradt tájpark Burgenlandban. Az Esterházyak vagyona, de ízlése is kellett ahhoz, hogy a kastély melletti korabeli konyhakertből később egy varázslatos angolpark és tájkert szülessen.

A park egyik legszebb dísze a terület közepén álló Pálmaház, az Orangerie. 

Meglehet, hogy a gazdag főúr,  Esterházy II. Miklós (1765-1833) herceg Nelson admirális és Lady Hamilton kismartoni látogatása miatt vágott bele a beruházásba a kastély parkjában. A herceg (Fényes Miklós unokája) 1797-ben adott megbízást kertészének, Mathhias Pöltnek, hogy alakítson ki egy angolkertet és a varázsoljon csodálatos üvegházakat, ezekbe pedig vásároljanak egzotikus növényeket.

Óriási fejlesztések kezdődtek, földvásárlással és parkosítással a kor legmodernebb technológiáját alkalmazva. Több lépcsőzetes terasz és melegház kialakítására is sor került, közel egy kilométer hosszan, melyekben 70 ezer, a világ különböző tájáról hozatott növényt, közöttük számos ritkaságot helyeztek el. A narancsház (franciául: orangerie) műfaja csaknem egyidős e délszaki növények európai behozatalával. Már a reneszánsz korában divatba jöttek a citrus-gyűjtemények, melyek elsősorban divat és státusz-szimbólumok voltak, de étkezési hasznuk is volt.

Az Esterházy-kastély parkja a Schönbrunni-kastély után a második legnagyobb és legszebb park volt a birodalomban, de Európában is híre volt. 

Mindebből a II. világháború után aztán nem sok maradt, a sérült üvegházakat lebontották, a parkot bezárták, a területet tenisz- és futballpályának használták. A csupa üveg épületet azonban sikerült megmenteni, a kismartoniak (ma is működő) egyesületet alakítottak a kastélypark barátai (Verein Freunde des Eisenstadter Schlossparks) néven, és 1992-98 között felújították. Ma egy csodálatos exkluzív esemény-helyszín, jobbára esküvőket rendeznek itt.

  • 7000 Eisenstadt, Schlosspark, Orangerie


Látnivalók Kismartonban – Cikkeink