• nagycenk-szechenyi-kastely
2020.06.05. Frissítve 2020.10.12.

Megújul a nagycenki Széchenyi-kastély!

2020. október 5-étől várhatóan 2022 őszéig a kastély nem látogatható.

Bár erről már korábban is lehetett tudni, most minden Széchenyi tisztelő és kastélyrajongó felsóhajthat: megújul a nagycenki Széchenyi-kastély. Végre! 

A kormány még 2017-ben egy határozatban rögzítette a nagycenki Széchenyi-kastélyegyüttes fejlesztésének anyagi feltételeit. Nemrégiben megjelent a kastély turisztikai célú fejlesztésére kiírt ajánlati felhívás is – írta a magyarépítők.hu. Azóta az is kiderült, hogy a munkálatokat a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. végezheti, nettó 2 milliárd 189 millió forintért, melyet az Innovációs Operatív Program (GINOP) finanszíroz.

A tervek szerint a nagycenki kastélyegyüttes a Széchenyi-kultusz ápolásának központja lesz.

A cél a műemlék épületek (terek, térkapcsolatok, közlekedési útvonalak, nyílásrendszerek) tudományos kutatásokkal alátámasztott felújítása, helyreállítása. A beruházás az Öreg-kastélyt, a Széchenyi szárnyat, a Virágházat, a Pandúrházakat és a kertet érinti.

A részletes közbeszerzésből ezek a részletek derülnek még ki:

Az épületegyüttes vendégbejárata a Pandúrházaknál kap helyet, itt egy kisebb kávézó is épül. Az Öregkastélyban épületgépészeti, épületvillamossági rendszerek kerülnek felújításra és új tűzvédelmi rendszer épül. A Széchenyi-szárnyban elbontják az utólagosan beépített kiszolgáló helyiségeket és irodák, raktárak, személyzeti helyiségek épülnek, míg egyes emeleti terekbe enteriőr kiállítás kerül. A Virágház kiállítótérként és rendezvényteremként is funkcionál majd, az épület nyugati végében pult épül a catering háttereként. A Virágház északi oldalán pedig egy új, íves záródású bejárat létesül.

A fertődi Esterházy kastély nagyszabású és a fertőszéplaki Széchényi-kastély felújítása után ez a harmadik kastélyrekonstrukció a Fertő-tájon.

Kapcsolódó tartalom

szechenyi-kastely-nagycenk

Korának ultramodern rezidenciája volt Széchenyi nagycenki kastélya