• bitzinger-wurstelstand-wien

Bécs

2019.05.04.

Melyik a leghíresebb kolbászstand Bécsben?

Amikor Bécsben jár az ember, azon túl, hogy határozott célja van, mondjuk egy kiállítással, megpróbálja megfejteni, vajon mitől is vált az osztrák főváros immár zsinórban tizedszer a világ legélhetőbb városává. Erre rájönni egy röpke látogatás alatt persze nem lehet, viszont a híres bécsi életérzésbe azért éppenséggel bele lehet kóstolni. Már csak azért is, mert ennek egyik zászlóshajója a klasszikus utcai kolbászosbódé, a Würstelstand.  Kultikus gasztró-hely, ami nem csak a bécsieknek, hanem a megfáradt turistának is élmény.

bitzinger-wurstelstand-becs

Ilyen bódét persze lépten-nyomon találni Bécsben, de mégis van néhány híres klasszikus, amit vétek nem kipróbálni. Egyrészt mert jólesik valami finomat gyorsan bekapni, másrészt, mert ezek a bécsi gasztronómia részeként, a szónak valódi értelmében kultikus helyek, akárcsak a bécsi életérzés másik zászlóshajói, a kávéházak.

Szakavatott helyi magazinok (példul a falstaff.at) időről időre szemlézik a Würstelstandokat, amiből biztosan megtudhatja az idegen, hogy éppen melyek a best of – top- kolbászdák Bécsben. De, ha ezeket átpörgetjük, mindig ugyanoda fogunk kilyukadni: a “Bitzingerhez”, az Albertina Múzeum mellett.

bitzinger-wurstelstand-wien

Még a magyar miniszterelnök is…

A Bitzinger Würstelstand igen-igen frekventált helyen van, a belváros közepén, két lépésre az Albertina Múzeumtól, kőhajításnyira az Operától, rövid sétára a Burggartentől. Gondolhatja az ember, hogy no persze, így könnyű híresnek lenni, éhes turisták tömegei járnak-kelnek előtte.

De nem.

albertina-museum-becs

A Bitzinger-kolbászda akkora klasszikus Bécsben, hogy még a magyar miniszterelnök sem hagyta ki, útban az osztrák kancellárral való találkozója előtt, amikor 2018 elején Bécsben járt a híres vonatozós útján. Márpedig mint tudjuk, a miniszterelnöknek kifinomult gasztronómiai ízlése van, még egy reggeli vonatkozásában is, és maga is ért a kolbásztöltéshez.

Úgy mondják, a Würsteltandoknak mindig is volt közük a politikához. A bécsiek szerint – azon túl, hogy imádják a Käsekrainert és a Bratwurstot – valahol éppen itt keresendő a Würstelstand-filozófia lényege: attól nagyon bécsi és attól nagyon kultikus, hogy ezeknél nagy egyenlőségben falatozgathat bárki. Az öltönyös politikus a bécsi kisnyugdíjassal, és miközben komótosan letolnak egy adag fűszeres kolbászt egy Ottakringer Wiener Original kíséretében, szépen megváltják a világot, akár éppen egy hajnali órán.

bitzinger-wurstelstand-wien

Az igazán meglepő ebben, hogy mindez nem legenda.

A Bitzingernél késő éjjel az Operából hazafelé igyekvő frakkos urak, nagyestélyis hölgyek békés egymásmellettiségben tunkolják a kolbászzsírt császárzsemlével vagy barna kenyérrel az éjszakai buliban megfáradt fiatalsággal. Még ma is.

Borzasztó erős bécsi tradíció ez, ami így alakult, aztán így is maradt.

A Würstelstand történelmi távlatokba nyúlik, a monarchia-béli időkből jött, amikor még a hadirokkantak, háborúból hazatérő veteránok árusíthattak az utcán, egy nagyon alap, kerekeken guruló kiskocsiról. A mai kolbászos standok ezek örökösei, sokan gondolják úgy, hogy miattuk nem árasztották el Bécset a gyorséttermek és a mekik.

Különben a mai modern bódékat kifejezetten művészien és tudatosan gondolták újra, hogy harmóniában a környezetükkel, amolyan gasztró-találkozóhelyként is szolgáljanak. A Bitzinger standja például egy építész-tervező cég által kigondolt, díjat is nyert modern dobozka, tetején most éppen egy zöld albertinás nyuszifigurával. A kolbászos stand az Opera és az Albertina közelségében szinte városképi elemmé lényegült az idők folyamán. Jószerivel minden Bécsről szóló katalógusban megtaláljuk a fotóját.

staatsoper-wien

Amit turistaként magunk is megtapasztalhatunk: nem egy túlhájpolt utcai talponállóról van szó, s bár a Würtelstand egyszerű mint a faék, ránézésre sincs benne semmi flanc, azt hozza, amiért vagy száz éve kedvelik. A minőségi és megfizethető bécsi gasztronómia egy szeletkéjét. Így aztán még az is lehet, hogy a bécsi Würstelstand-kultúra egyszer majd felkerül az UNESCO szellemi világörökségi listára, ahol már a bécsi kávéházi kultúra 2011 óta helyet foglal.

És hogy mit érdemes itt kóstolni? A klasszikusokat mindenképpen: Käsekrainert (sajtos kolbász), Bratwurstot (fűszeres kolbász), Currywurstot, Bosna-t (hot dog bécsi módra) Debrezinert (debreceni) és a Frankfurtert (virsli) és hozzá egy klasszikus bécsi sört, az Ottakringert.

bitzinger-wurstelstand-wien
bitzinger-wurstelstand-wien
bitzinger-wurstelstand-wien
bitzinger-wurstelstand-wien

Az írás nem támogatott tartalom. Köszönjük Kovács Balázsnak, Bécsben élő turisztikai szakembernek, hogy megmutatta a helyet. Legközelebb bekukkantunk egy másik klasszikus bécsi gasztró-élményért az Augustiner Kellerbe.