• bitzinger-wurstelstand-wien

Bécs

Melyik a leghíresebb kolbászstand Bécsben?

A híres „bécsi életérzés” egyik eleme, a kávéházi kultúra mellett, a klasszikus utcai kolbászosbódé, a Würstelstand. A Würstelstand kultikus gasztró-hely, amely nem csak a bécsieknek, hanem a megfáradt turistának is élmény.

bitzinger-wurstelstand-becs

Kolbászos bódét persze lépten-nyomon találunk Bécsben, de mégis van néhány híres klasszikus, amit vétek nem kipróbálni. Egyrészt mert jólesik valami finomat gyorsan bekapni, másrészt, mert ezek a bécsi gasztronómia részeként, a szónak valódi értelmében kultikus helyek, akárcsak a bécsi életérzés másik zászlóshajói, a kávéházak. 

Szakavatott helyi gasztromagazinok (különösen a falstaff.at) időről időre szemlézik a Würstelstandokat, amiből biztosan megtudhatja az ember, hogy éppen melyik a leghíresebb, legkedveltebb kolbászstand.

Ha ezt a listát átpörgetjük, mindig meg fogjuk találni rajta például a „Bitzingert”, az Albertina Múzeum mellett álló kolbászost.

bitzinger-wurstelstand-wien

 A Bitzinger-kolbászda akkora klasszikus Bécsben, hogy még a magyar miniszterelnök sem hagyta ki az osztrák kancellárral való találkozója előtt 2018-ban.

Úgy mondják, a Würsteltandoknak mindig is volt közük a politikához. A bécsiek szerint – azon túl, hogy imádják a Käsekrainert és a Bratwurstot – valahol éppen itt keresendő a Würstelstand-filozófia lényege: attól nagyon bécsi és attól nagyon kultikus, hogy ezeknél nagy egyenlőségben falatozgathat bárki. Az öltönyös politikus a bécsi kisnyugdíjassal, és miközben komótosan letolnak egy adag fűszeres kolbászt egy Ottakringer Wiener Original kíséretében, szépen megváltják a világot, akár éppen egy hajnali órán.

bitzinger-wurstelstand-wien

Az igazán meglepő ebben, hogy mindez nem legenda volt.

A Bitzingernél állítólag késő éjjel az Operából hazafelé igyekvő frakkos urak, nagyestélyis hölgyek békés egymásmellettiségben tunkolták a kolbászzsírt császárzsemlével vagy barna kenyérrel az éjszakai buliban megfáradt fiatalsággal.

Mindenesetre egy időben borzasztó erős bécsi tradíció volt ez, ami így alakult.

A Würstelstand történelmi távlatokba nyúlik, a monarchia-béli időkből jött, amikor még a hadirokkantak, háborúból hazatérő veteránok árusíthattak az utcán, egy nagyon alap, kerekeken guruló kiskocsiról. A mai kolbászos standok ezek örökösei, és sokan gondolják úgy, hogy miattuk nem árasztották el annyira Bécset a gyorséttermek és a mekik.

Különben a mai modern bódékat kifejezetten művészien és tudatosan gondolták újra, hogy harmóniában a környezetükkel, amolyan gasztró-találkozóhelyként is szolgáljanak. A Bitzinger standja például egy építész-tervező cég által kigondolt, díjat is nyert modern dobozka, tetején most éppen egy zöld albertinás nyuszifigurával. A kolbászos stand az Opera és az Albertina közelségében szinte városképi elemmé lényegült az idők folyamán. Jószerivel minden Bécsről szóló katalógusban megtaláljuk a fotóját.

staatsoper-wien

Amit turistaként magunk is megtapasztalhatunk: nem egy túlhájpolt utcai talponállóról van szó, s bár a Würtelstand egyszerű mint a faék, ránézésre sincs benne semmi flanc, azt hozza, amiért vagy száz éve kedvelik: a tisztaság és a minőségi alapanyagokból készült ételek, s mindezek mellett a megfizethetőség, plusz az éjszakai nyitvatartás. Egy időben azt is rebesgették, hogy a bécsi Würstelstand-kultúra egyszer majd felkerül az UNESCO szellemi világörökségi listára, ahol már a bécsi kávéházi kultúra 2011 óta helyet foglal.

És hogy mit érdemes itt kóstolni, ha ott járunk? A klasszikusokat mindenképpen: Käsekrainert (sajtos kolbász), Bratwurstot (fűszeres kolbász), Currywurstot, Bosna-t (hot dog bécsi módra) Debrezinert (debreceni) és a Frankfurtert (virsli) és hozzá egy klasszikus bécsi sört, az Ottakringert.

bitzinger-wurstelstand-wien
bitzinger-wurstelstand-wien
bitzinger-wurstelstand-wien
bitzinger-wurstelstand-wien