• mörbisch-viziszinpad

Burgenland – Látnivalók

Mörbisch-i Víziszínpad

Európa egyik legnagyobb víziszínpada, rangos, látványos operettelőadásokkal, elképesztő díszletek között a Fertő tóba nyúló színpadon. Mörbischre ezért az élményért látogatnak sok tízezren egy-egy szép nyárestén.    

A Sopronhoz és Eisenstadthoz (Kismarton) közeli, a Fertő-tó partján fekvő Mörbisch am See (Fertőmeggyes) nemzetközi hírnevét jó bora mellett, a tó partján kialakított színpadán megtartott Mörbischi Ünnepi Játékoknak (Seefestspiele Mörbisch) köszönheti. Az impozáns díszleteket felvonultató mörbisch-i úszó színpad egy öbölben, a strand és a kikötő mellett áll.

Szó, mi szó, a Fertő-tó környékén több látványos szabadtéri színház van, ráadásul mindegyik kivételes szépségű  “természetadta” környezetben. Ilyen a tó hazai oldalán a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, az osztrák oldalon pedig Európa legrégebbi és egyik legnagyobb kőbányája, az operafesztiválokról híres szentmargitbányai kőfejtő. Mörbisch viszont kifejezetten az operettkedvelők kedvence.

mörbisch-viziszinpad

A 2021-es színpadkép, a 3,5 tonna, 14 méter magas Szabadság szobor, a West Side Story díszlete volt. (Forrás: google.)

Hogy itt a tavon egy víziszínpad szülessen, a bécsi Állami Operaház tagjának, Herbert Alsen kamaraénekesnek pattant ki a fejéből. A tájkép ragadta meg igazából, így 1957-ben a Fertőmeggyestől kicsit távolabb eső szigetre földet szállítottak és egy nézőtéri tribünt építettek. A „Cigánybáró” című operettel nyitották meg az első ünnepi játékokat, amely mindjárt annyira sikeres lett, hogy a következő évben már bővíteni kellett a nézőteret.

A fesztivált ma több százezren látogatják a nyári szezonban, amely május közepétől augusztus végéig tart.

A nyári játékok színpadra állításakor mindig kreatívan használják a víztükör és a természeti táj adottságait. A víziszínpad nem csak előadásai, hanem építészeti megoldásai miatt is nagy érdeklődésre számot tartó turisztikai látványosság a Fertő tó partján. Rendszeresen szerveznek hajós túrákat és „kulisszatitkokat feltáró” csoportos kirándulásokat ide.

Hasznos információk

A víziszínpadot akkor is megnézhetjük, ha nem előadásra megyünk. Fertőmeggyesről egy rövid útszakasz vezet ki a tóhoz, mely utat kerékpárral, de autóval is megtehetjük. A hajókikötő és a strand irányába kell tartanunk, ahol egy hatalmas autóparkolót is találunk. A színpad kompról jól szemügyre vehető, amint a hajó kiindul a kikötőből és Illmitz (Illmic)   felé tart.

Előadások előtt rendszeresen szerveznek vezetett látogatói programot is, melyre néhány euróért be lehet fizetni. Ha előadást szeretnénk látni, időben kell jegyet vásárolni.