• mörbisch-viziszinpad

Mörbisch-i Vízi-színpad

Európa egyik legnagyobb vízi-színpada, rangos, látványos musical- és operettelőadásokkal, elképesztő díszletek között a Fertő tóba nyúló színpadon. Mörbischre, a fertőmeggyesi nyári fesztiválra ezért az élményért látogatnak sok tízezren egy-egy szép nyárestén.    

A Sopronhoz és Eisenstadthoz (Kismarton) közeli, a Fertő-tó partján fekvő Mörbisch am See (Fertőmeggyes) nemzetközi hírnevét – jó bora mellett – a tó partján kialakított színpadán megtartott Mörbischi Ünnepi Játékoknak (Seefestspiele Mörbisch) köszönheti. A monumentális és impozáns díszleteket felvonultató mörbisch-i színpad egy öbölben, a strand és a kikötő mellett áll.

Szó, mi szó, a Fertő-tó környékén több látványos szabadtéri színház van, ráadásul mindegyik kivételes szépségű  „természetadta” környezetben. Ilyen a Fertő hazai oldalán a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, az osztrák oldalon pedig Európa legrégebbi és egyik legnagyobb kőbányája, az operafesztiválokról híres szentmargitbányai kőfejtő.

A Fertőrákossal szomszédos Mörbisch viszont kifejezetten a musical- és operettkedvelők kedvence.

morbisch-neusiedlersee

Így látszik a tóról a 2022-es színpadkép.

mörbisch-viziszinpad

Ez pedig a 2021-es különleges színpadkép, amikor is egy 3,5 tonna, 14 méter magas Szabadság szobor, a West Side Story előadás díszlete volt.

Hogy itt közvetlenül a Fertő partján előadások lehessenek és egy vízi-színpad szülessen, a bécsi Állami Operaház tagjának, Herbert Alsen kamaraénekesnek pattant ki a fejéből. A tájkép ragadta meg igazából, így 1957-ben a Fertőmeggyestől kicsit távolabb eső területre földet szállítottak és nézőtéri tribünt építettek. A „Cigánybáró” című operettel nyitották meg az első ünnepi játékokat, amely mindjárt annyira sikeres lett, hogy a következő évben már bővíteni kellett a nézőteret.

A fesztivált ma már több százezren látogatják a nyári szezonban, amely május közepétől augusztus végéig tart.

A nyári játékok színpadra állításakor mindig kreatívan használják a víztükör és a természeti táj adottságait. A fertőmeggyesi vízi-színpad nem csak előadásai, hanem építészeti megoldásai miatt is nagy érdeklődésre számot tartó turisztikai látványosság a Fertő-tó partján. Rendszeresen szerveznek hajós túrákat és „kulisszatitkokat feltáró” csoportos kirándulásokat ide.

Hasznos információk

A vízi-színpadot akkor is megnézhetjük, ha nem előadásra megyünk. Fertőmeggyesről egy rövid útszakasz vezet ki a tóhoz, ahol a színpad és a kompkikötő is van. Az utat kerékpárral, ha muszáj, autóval is megtehetjük. A hajókikötő és a strand irányába kell tartanunk, ahol egy hatalmas autóparkolót is találunk. A színpad kompról jól szemügyre vehető, amint a hajó kiindul a kikötőből és Illmitz (Illmic)   felé tart.

Előadások előtt rendszeresen szerveznek vezetett látogatói programot is, melyre néhány euróért be lehet fizetni. Ha előadást szeretnénk látni, nagyon időben kell jegyet vásárolni.

Fotók frissítve 2022. 07.19./Címlapfotó: Österreich Werbung