• seefestspiele-morbisch-viziszinpad

Mörbisch-i Víziszínpad / Seefestspiele Mörbisch

Európa egyik legnagyobb víziszínpada, rangos, látványos musical- és operettelőadásokkal, elképesztő díszletek között a Fertő tó panorámáját látványos háttérként felkínáló, a tóba egészen benyúló színpadon. Mörbischre, a fertőmeggyesi nyári fesztiválra ezért az élményért látogatnak sok tízezren egy-egy szép nyári estén.    

A Sopronhoz és Eisenstadthoz (Kismarton) közeli, a Fertő tó partján fekvő Mörbisch am See (Fertőmeggyes) nemzetközi hírnevét – jó bora mellett – a tó partján kialakított színpadon megtartott Mörbischi Ünnepi Játékoknak (Seefestspiele Mörbisch) köszönheti. A minden évben monumentális és impozáns díszleteket felvonultató színpad, a kompkikötők, a strand és a kemping egy komplexum a fertőmeggyesi Fertő parton.

mörbisch-hajoallomas-
seefestspiele-morbisch-viziszinpad

A Fertő környékén több látványos szabadtéri színház is van, ráadásul mindegyik kivételes szépségű  „természetadta” környezetben. Ilyen a tó hazai oldalán a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, az osztrák oldalon pedig Európa legrégebbi és egyik legnagyobb kőbányája, az operafesztiválokról híres szentmargitbányai kőfejtő.

A Seefestspiele Mörbisch viszont kifejezetten a musical- és operett rajongók kedvence, egyben Burgenland tartomány egyik legjelentősebb kulturális helyszíne.

morbisch-neusiedlersee

Így látszik a tóról a színpad, mögötte Mörbisch település.

mörbisch-viziszinpad

Ez pedig a 2021-es különleges, tóban álló színpadkép, amikor is egy 3,5 tonna, 14 méter magas Szabadság-szobor, a West Side Story előadás díszlete volt. A szobrot közvetlenül a színpadtér bejárata előtt állították fel, ma is látható díszlet.

Hogy itt közvetlenül a Fertő partján előadások lehessenek és egy a vízbe benyúló színpad szülessen, a bécsi Állami Operaház tagjának, Herbert Alsen kamaraénekesnek az ötlete volt. A gyönyörű tájkép ragadta meg igazából, így 1957-ben a Fertőmeggyestől kicsit távolabb eső tóparti részre egy monumentális nézőtéri tribünt építettek fel. A Cigánybáró című operettel nyitották meg az első ünnepi játékokat, amely mindjárt annyira sikeres lett, hogy a következő évben már bővíteni kellett a nézőteret és ezzel megteremtődött a Seefestspiele Mörbisch márkanév és brand. 

A fesztivált ma már tömegek látogatják a nyári szezonban (2023-ban 180 ezer jegyet adtak el), amely július közepétől augusztus végéig tart.

A Seefestspiele Mörbisch produkcióinak színpadra állításakor mindig kreatívan használják a víztükör és az Unesco világörökségi természeti táj adottságait. A fertőmeggyesi víziszínpad nem csak előadásai, hanem a produkciók díszletei miatt is nagy érdeklődésre számot tartó turisztikai látványosság a Fertő partján. Ezek ugyanis építészeti szempontból is különlegesek. Rendszeresen szerveznek hajós túrákat és a színpadkép kulisszatitkait bemutató csoportos kirándulásokat ide, így a víziszínpadot akkor is megnézhetjük, ha nem előadásra megyünk. Előadások előtt rendszeresen szerveznek vezetett látogatói programot is, melyre néhány euróért be lehet fizetni. Ha előadást szeretnénk látni, akkor nagyon időben kell jegyet vásárolni.

seefestspiele-morbisch
seefestspiele-morbisch-viziszinpad

A Mamma Mia előadás díszlete 2023-ban. 

Hasznos információk

Fertőmeggyesről egy rövid útszakasz vezet ki a tóhoz, ahol a színpad és a kompkikötő is van. Sajnos Sopronból a korábbiakhoz képest kerülőúton, csak a Sopron-Klingenbach határon át jutunk ki Fertőmeggyesre, tekintettel arra, hogy 2023 tavaszán a Fertőrákos közelében fekvő szentmargitbányai határátkelőt lezárták. A korábbi kompos közlekedés is megszűnt, Fertőrákosról nem közlekedik hajójárat Mörbischre, az évek óta átépítés alatt álló Fertő Part beruházás befejezetlensége okán. Viszont a Fertő tó másik oldaláról, Illmicről hajójárattal könnyen át lehet jutni az előadásokra.

A Seefestspiele Mörbisch autóval jól megközelíthető, hatalmas, ingyenes parkolót is találunk itt.

A színpad kompról jól szemügyre vehető, amint a hajó kiindul a kikötőből és Illmitz (Illmic)   felé tart.

seefestspiele-morbisch-viziszinpad

A színpadon éppen egy csoport ismerkedik a díszlettel 2023-ban. 

Kapcsolódó tartalmaink: