• fertomeggyes-morbisch-am-see

Mörbisch romantikus arca, a Hofgasse

A Fertő partján fekvő néhány ezres lakosú burgenlandi települést, Fertőmeggyest, azaz Mörbisch am See-t ma leginkább Európa egyik legnagyobb szabadtéri vízi színpadáról, nyári fesztiváljáról (Seefestspiele Mörbisch) ismerjük, de kiváló bortermelő hely, és különös hangulatú utcácskái vannak. Ezek az utcácskák, az udvarközök (Hofgasse) adják igazán az UNESCO világörökségi területen fekvő Mörbisch sajátos báját. Az épületsorok egy része műemlék. 

A Hofgasse, azaz udvarköz a falu utcájára merőlegesen nyíló, hosszú keskeny telek, két párhuzamos utcát köt össze, egyikből át lehet sétálni a másikba. Legalábbis manapság. Valamikor négy gazda osztozott egy telken, és lakott egy ilyen udvarban. Jobbára szőlősgazdák voltak („Achtel-Bauer“), akik a megélhetéshez szükséges termőföld egynyolcadával rendelkeztek. Talán nem meglepő, hogy ez a „szűkös” beépítettség egykor alapvetően védelmi célokat szolgált a fosztogatókkal szemben. A Fertő parti Mörbisch a történelem során ugyanis sokat szenvedett a betolakodóktól, jobbára a török időkben.

Ami a szép reneszánsz ihletésű, pannon hangulatú házakat illeti, az épületsor mindig ugyanazt a mintát követte: a házban az első helyiség a gazda előszobája volt, majd következett a konyha, a hátsó (tiszta) szoba, majd a második gazda épületrészében ugyanígy. Ennek az elvnek megfelelően kerültek sorra a kamrák, szarvasmarhaistállók, disznóólak.

fertomeggyes-morbisch-am-see

A fehérre meszelt homokkő épületsorok eredetileg nádfedelesek voltak, és oromzattal az utcára néztek. A jellegzetes fertőmeggyesi településkép 1961-ben még az Osztrák Posta által kiadott bélyegre is felkerült, ma kedvelt fotómotívum.

A szép házak tornácát kukorica- és paprikafüzérrel, rengeteg virággal díszítik, festői látványt nyújtanak. A Hofgassék többségét Mörbisch fő utcáján, a Hauptstrasse-n találjuk.

fertomeggyes-morbisch-am-see

Kapcsolódó tartalom: