Nagycenki Széchenyi-kastély

Nagycenk Széchenyi István, a Legnagyobb magyar faluja, a Fertő-kultúrtáj részeként világörökségi helyszín.

A család históriájával összefonódott nagycenki kastély története a 18. század első felében kezdődött. Cenk a Wesselényi-féle összeesküvést követően került a Nádasdy-család birtokából Széchényi György kalocsai érsekhez 1710-ben, innentől a Széchényi család birtokolta egészen 1945-ig.

Itt rendezte be modern otthonát, a legnagyobb magyar, Széchenyi István.

szechenyi-kastely-nagycenk

Cenken először Széchényi Antal kezdett építkezni, aki 1741-ben a közeli Fertőszéplakról birtokai központját az akkori Kiscenkre helyezte át. Feleségével, Barkóczy Zsuzsannával építették a főúri kastélyt, barokk stílusban, egy korábbi majorsági épület átalakításával.

A birtok örököse a későbbi könyvtár- és múzeumalapító Széchényi Ferenc lett, aki a kastélyt Ringer József soproni építésszel ismét átépíttette. Széchényi Ferenc feleségével, Festetics Juliannával 1783-ban költözött a nagycenki kastélyba és egy ideig itt őrizte gyűjteményeit is.

Ebben az időben kapott az épület erkéllyel és domborművel tagolt klasszicista homlokzatot. A parkot is átalakították, a barokk geometrikus és szimmetrikus elrendezés helyett a kor divatja szerinti angol kertet hoztak létre. A bejárat melletti két pandúrház is ekkor épült.

A klasszicista homlokzaton a Széchényi-Barkóczy címer látható.

nagycenki-szechenyi-kastely

Széchényi Ferenc halála után Cenket a legkisebb fiú, Széchenyi István örökölte.

A gróf  az 1834 és 1840 közötti években kibővíttette az épületet egy új épületrésszel, ahová Magyarországon elsőként vízöblítéses toalettet, gázvilágítást is és számos modern használati eszközt beépíttetett.

szechenyi-kastely-nagycenk

Széchenyi István halála után a kastélyt Béla fia örökölte, aki számos egzotikus növényritkaságot telepített az angolparkba. A kastély az ő halála után a Széchényi-család birtokában volt 1945-ig.

A második világháború során súlyosan megrongálódott az épület, a berendezés nagy része elpusztult, ami megmaradt, az az ötvenes években eltűnt. A kastély rekonstrukciója 1960-ban kezdődött, az emlékmúzeum 1973-ban nyílt meg. A kastély középső részben található a Széchenyi István Emlékmúzeum, a keleti szárnyban helyezkedik el a méntelep. 

A kastély hamarosan megújul, erről ebben a cikkünkben olvashat, 2023-ban a parkja már látogatható.

szechenyi-kastely-nagycenk
szechenyi-kastely-nagycenk
szechenyi-kastely-nagycenk
szechenyi-kastely-nagycenk