• rosalia-kapolna-frakno

Rozália kápolna (Rosalienkapelle) Fraknó vára fölött

Fraknó várától (Burg Forchtenstein) néhány kilométerre, a Rozália-hegység gerincén és legmagasabb pontján, a Heubergen áll a Szent Rozália kápolna. A kápolna egyrészt zarándokok, másrészt kerékpáros és gyalogtúrázók kedvelt úti célja.

A Rozália-hegység Nagymarton (Mattersburg) városa fölé magasodik, innen van az egyik legszebb panoráma Burgenlandban. Tiszta időben a Bécsi-medencét vehetjük szemügyre, ellátunk Pozsonyig, a Fertő-tóig és a Pannon-síksákig. A kápolna másik oldaláról nézve magasodik a Rax és a Schneeberg. A kápolna alatt pedig a Fraknóváralja település és az Esterházyak fraknói vára áll.

rosalia-kapolna-frakno

Örökpanoráma Fraknó várára.

Szent Rozália a járványos betegségek ellen segítségül hívható védőszent, a fraknói kápolna ma is búcsújáróhely. A soproniak minden évben gyalogtúrát szerveznek a Madarak és Fák Napja jegyében, hogy a két világháború közti Sopron vármegyei hagyományokat felelevenítve, Sopronból az Asztalfőnél átlépve a trianoni határt, felgyalogoljanak Fraknóra és ott imádkozzanak.

A kápolnát egy régi fakápolna helyén építtette 1670-ben Esterházy Pál.

Érdekes legenda kapcsolódik építtetéséhez, melyet Thirring Gusztáv (1861-1941) soproni születésű földrajztudós írt le.

A rege szerint még az Esterházyak előtti időkben élt a fraknói várban egy gonosz asszony, Rozália. Kegyetlen, vérengző asszony volt, aki kapzsiságban jobbágyait zsarolta, kínozta és a vár fekete tornyába záratta. A szerencsétlen nép a háborúból visszatérő hercegnek elpanaszolta sorsát, aki büntetésként az asszonyt szintén a toronyba záratta. Rozália hosszú időn át éjszakánként megjelent és kísértett a vár öreg toronyában, lépteit és sikolyát sokáig hallani vélték az emberek. Hogy Esterházy Rozália szellemét kiengesztelje, és hogy az megbékéljen, felépítette ezt a kápolnát a vár fölötti hegyen.

Az épület kereszt alaprajzú, az északi sarkokban helyezkedik el a sekrestye és az oratórium, a déliben a lépcsőház. A déli homlokzat fölött emelkedik a gúlasisakos kis torony, bent pedig egy szép, barokk főoltár helyezkedik el. A déli kapu oromzatában az Esterházy grófi címer látható.

Hol találom?

Sopronból az Ágfalva-Schattendorf kishatárátkelőnél érdemes átlépni a határt, ha kerékpárral vágunk neki az útnak. Autóval Sopron felől érkezve Fraknó várától még további 4-5 km kaptatós szerpentinen érjük el a kápolnát. Gyalogtúrával Brennbergbányáról indulva a Mária Út erdei szakaszán lehet haladni, érintve az Urak asztalát (Asztalfő) és Szikra (Sieggraben) települést. Az út gyalogtúrával 23 kilométer.

A közelben érdemes megnézni természetesen Fraknó várát, Nagymartonban (Mattersburg) a zsidó temetőt , a viaduktot, és a Szent Márton templomot.  Kicsit odébb pedig Bad Sauerbrunn fürdővároskát és csodálatos parkját, a rózsakertet.

Kapcsolódó tartalom: