• petohaza-strand

Petőháza – Strand

A Soprontól 27 km-re, Fertőd szomszédságában található Petőháza kissé kiesik a Fertő-táj vérkeringéséből, nyáron azonban igencsak felértékelődik a szerepe, ugyanis a környéken egyedülálló strandja van.

Petőháza nevét az egykor itt működő cukorgyárról ismerheti az ország, a gyárat 1880–ban alapították és 2007-ig működött. 

Strandfürdője igen kedvelt, a Fertő-táj hazai oldalán tulajdonképpen az egyetlen klasszikus strand. Három medencéje van, általában május végétől szeptember elejéig tart nyitva.

A kis fürdőhelynek egy fűtött gyermekmedencéje, egy 33 méteres úszómedence, és bevizsgált, 36 fokos, gyógyvízzel (Dr. Fülöp József gyógyvíz) feltöltött un. ülőmedencéje van. Tiszta, egyszerű, szépen parkosított hely, fás-árnyas pihenőhelyekkel. A Fertő tavat kerülő kerékpárútról letérve könnyen elérhetjük kétkerekűvel is. (A strandbelépők árát lent mutatjuk.)

Ami a település történetét illeti: Petőháza már a kőkorszakban lakott lehetett. A cukorgyár építése során, 1880-ban kelta sírokra bukkantak, melyek a Kr. e. 4. századból származtak. Római kori leletek is kerültek elő a cukorgyártól északnyugatra, az Ikvából kiágazó csatorna és az országút között. Az 1980-as évek elején a Lés erdő alatt pedig egy római kori villa alapjaira bukkantak.

A honfoglalás korából egy kiemelkedő régészeti leletet találtak itt, az ún. „CUNPALD”-kelyhet, melyre az avarokat térítő frank püspök 9. századi sírjában bukkantak.

Ám Petőháza virágkorát a cukorgyár működése idejében élte, s köszönhette ezt annak, hogy a környék minden szempontból kedvező hely volt cukorgyár létesítéséhez. A Győr–Sopron vasútvonal közvetlenül a község mellett haladt el, s mintegy 3 km-re volt az eszterházi (Fertőd) vasútállomás. Az Ikva patak a Nagycenknél beleömlő Aranypatakkal együtt pedig elegendő vizet biztosított a feldolgozott répamennyiséghez, és a szükséges munkaerő is rendelkezésre állt.

Az 1880–2007 között működő Petőházi Cukorgyár a rendszerváltáskor üzemelő 12 hazai cukorgyár egyike volt. Aztán 2007. november végén a Magyar Cukor Zrt. bejelentette a bezárását, 2009 őszére pedig a nagy múltú gyár berendezéseit is leszerelték és elszállították.

2013-ban a gyár egykori dolgozói létrehozták a Petőházi Cukoripari és Helytörténeti Gyűjtemény Közhasznú Alapítványt – s cukormúzeum lett a cukorgyár helyett. Érdemes megnézni a kis gyűjteményt, a Petőházi Közösségi Házban (Kinizsi utca 51.)

Hol találom?

Cím: Petőháza, Kinizsi Pál u. 50. A strand autóbusszal és vonattal is elérhető, az autóparkolója pedig ingyenes.

Képek forrása és aktuális infók: Petőházi strand 

Cukorgyár, Holper Ferenc archívuma/ Légifotó