• sopron-kornyeki-strandok

Frissítve: 2023.05.11.

Térképre tettük a Sopron környéki strandokat

Korábban már bemutattuk a Fertő-tó partján található strandokat, most egy kicsit tágítjuk a kört és számba vesszük azokat a helyeket, melyek Sopronból vagy egy Fertő parti szállásról hamar elérhetők. 

Ami a Fertő tavi strandokat illeti, a tó magyarországi oldalán nincs strandolásra lehetőség, miután a fertőrákosi leendő élménykomplexum még csak készül. A tó ausztriai oldalán lévő fürdőhelyeket legkönyebben Sopronból autóval a Sopron-Klingenbach határátkelőnél átlépve Ausztriába érhetjük el. (Fertőrákos-St.Margarethen határátkelő zárva!) Kerékpárral a Sopron-Tómalom útvonalon Fertőrákosnál Mörbisch (Fertőmeggyes) felé tartva juthatunk ki az ottani vízpartra vagy hajókikötőbe, ahonnan esetleg egy másik strandra is átkompozhatunk.

Ha a Fertő-táj településeinek valamelyikén szálltunk meg, akkor közelsége miatt érdemes a Fertőd-Pamhagen (Pomogy) határátkelőnél átlépni Ausztriába és Illmitzig autózni vagy kerékpározni, ahol szintén van strand és hajóállomás.

A Fertő tavi strandokról nem is szólunk többet, itt írtunk ezekről:

Megjegyezzük, hogy Balf és Kapuvár fürdőit nem tüntettük fel, mert – bár sok, helyismerettel nem rendelkező weboldal ezeket élménymedencés fürdőhelyként jellemzi, ezek azonban kifejezetten gyógyászati célokat szolgáló helyek, például tilos beugrálni a vízbe vagy gyermekeknek a hangoskodás. Így ezek nem kerültek fel a térképre.

Sopron – Lőver Fürdő strandja

A soproni Lőverekben található strandon négy medencét, csúszdákat, élményelemeket, valamint strandröplabda-pályát és egy fenyvesekkel körbeölelt napozófelületet találunk.

Mellette áll egy gyönyörű 2021. júniusában átadott új sportuszoda is, ahol a sportolni vágyók egy 50 méter hosszú, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medence, valamint egy 25 méter hosszú úszómedence, és két tanmedence közül választhatnak. Emellett egy lazító medence, illetve egy jacuzzi, továbbá szaunák, gőzkabin és merülő medence is várja a látogatókat.

A strand reggel 9 órától este 20.30 óráig van nyitva.

Tómalom-fürdő

Tómalom valójában összeépült a várossal, Soprontól 10 km távolságra helyezkedik el. Két kis mesterséges tó áll itt, melyek a vizüket a Sopron városától északra található egykor nagy víztartalmú homokos-kavicsos pannon tengeri üledékből nyerték.

A tavak mellett játszótér, büfé, szabadtéri zuhanyzók és öltözőfülkék állnak, és vízi eszközök is, – kajak, vízibicikli, vízicsopper, csónak – kölcsönözhetőek.

Gyermekek számára is biztonságos kerékpárúton is közelíthető meg Sopronból. A strand reggel 8.30-tól este 20.30-ig van nyitva.

Hegykő, SÁ-RA termál

A Fertő part egyik turisztikai központja, így az egyik leglátogatotabb települése Hegykő, ahol valójában termálvíz tör fel a mélyből.

A SÁ-RA termálfürdőnek nyáron hűs, ásványvízzel feltöltött, feszített víztükrű medencéi vannak: 6 kültéri és 2 beltéri medence, köztük termálvizes, gyógyvizes, úszó- és pancsoló, valamint pihenésre és játékra alkalmas medence. Játszótér, nyugágyak, szauna, és különféle vendéglátó üzletek bőven állnak rendelkezésre.

A fürdő reggel 9 és este 18 óra között van nyitva.

petohaza-strand

Petőházi strand/facebook

Petőházi strand

A Fertő parton, Hegykő és Fertőd között helyezkedik el Petőháza. Az 1960-as évek végén kőolaj után kutatva találtak a termálvízre, amely 1348 méteres talajmélységből tör fel.  

Itt a gyermekeket fűtött gyermekmedence, az úszni vágyókat egy 33 m hosszú úszómedence, a gyógyulni vágyókat pedig bevizsgált gyógyvíz várja, szépen gondozott füves napozófelülettel, büfével. Nyitva minden nap reggel 9 és este 20 óra között. 

Rengeteg látnivalót gyűjtöttünk össze Sopronban, a Fertő tájon és a szomszédos Ausztria Burgenland tartományában, melyeket érdemes felkeresni abban az esetben, ha mégsincs strandidő. Jó böngészést!