Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park

A Fertő tó-Fertőzúg Nemzeti Park a Fertő tó ausztriai, burgenlandi oldalán helyezkedik el, s miután határon átnyúló védett területek megőrzése a feladata, szorosan együttműködik a hazai, szomszédos Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal. Ausztria egyetlen sztyeppés nemzeti parkja, egyben az első határon átnyúló is, 1993-ban hozták létre. 

Területe 2001 óta UNESCO világörökség is (Fertő / Neusiedler See), kultúrtáj kategóriában. A nemzeti park felét természeti övezet adja, az úgynevezett magzóna, melyen nem folyik gazdálkodás.

A park hat részből áll és hét települést érint: Andau, Apetlon, Illmitz, Neusiedl am See, Podersdorf, Tadten és Weiden am See. Érdekesség, hogy a természetvédelem alá vont területek jelenleg is az eredeti tulajdonosok birtokában vannak, akikkel hosszú távú bérleti szerződést kötöttek, ilyen értelemben a nemzeti parknak 1200 tulajdonosa is van.

A területen alpesi, pannon, ázsiai, mediterrán, és északi növény- és állatfajok is megtalálhatók. Hatalmas vizes élőhelyek, legelők, kaszálók, szárazrétek, homokos sztyeppék, szikes területek alkotják, melyek mozaik szerűen szabdalják a tájat. Ez a terület nélkülözhetetlen funkciót tölt be az európai-afrikai költöző madarak életében. Száznál is több fajhoz tartozó, több ezer átvonuló madár pihen meg itt, miközben megteszi az utat téli szállása és költőhelye között.

A nemzeti parkban mintegy 45 kisebb szikes tó található, valójában ezek határozzák meg a Fertőzug tájképét. Az évszakok váltakozásának megfelelően ezek a vizek a 70 centiméteres vízszint és a teljes kiszáradás állapota között ingadoznak, egyedülálló növény és állatvilág jellemzi, páratlan vegetáció jött létre bennük. Ilyen szikes tavak az európai kontinensen egyedül csak itt, illetve még Közép-Magyarországon vannak.

A nemzeti park központja Illmitz (Illmic), ahol 2010-ben egy ökopedagógiai központot nyitottak, amely egyben turisták számára információs központ, ahol interaktív kiállítás látható, e mellett képzéseket, és rendezvényeket is tartanak.

Fotók: a nemzeti park közösségi oldala.
  • Nationalpark Neusiedler See Seewinkel
    7142 Illmitz, Hauswiese,

  • +43 2175 – 3442

Friss információk