• neusiedler-see-seewinkel-nemzeti-park

Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel (Fertő-Fertőzug Nemzeti Park)

A Fertő tó osztrák oldalán, Burgenlandban található Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel (magyarul Fertő-Fertőzug Nemzeti Park) Ausztria egyetlen „sztyeppés” nemzeti parkja, emiatt egyedinek és különlegesnek számít a magas hegyekkel tarkított alpesi országban.

De nem csak ezért különleges. Ausztria elsőként létrejött határon átnyúló nemzeti parkja is egyben, 1993-ban alapították. A szomszédban, az államhatár másik oldalán a Fertő-Hanság Nemzeti Park húzódik, 30 éve szorosan együtt dolgoznak a védett területek megőrzése érdekében.

Térkép a nationalparkneusiedlersee.at oldaláról. Mindkét nemzeti park látható rajta.

A Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park az utóbbi években a Fertő tó körüli helyi turizmus meghatározó márkájává nőtte ki magát Burgenlandban, a madárvonulás okán például rengeteg látogatót vonz tavasszal és ősszel a térségbe, miután Európa egyik legjobb madármegfigyelő desztinációja, egyik legjelentősebb madárvédelmi területe.

A határ mindkét oldalán a Ramsari egyezmény által is védett nemzetközi jelentőségű vizes élőhely található, mely Bioszféra-rezervátum, része a Natura 2000 hálózatnak és mint kultúrtáj UNESCO világörökségi terület. 

Ahogy ez hazánkban is van, Ausztriában is a nemzeti parkok feladata megőrizni az értékes élőhelyeket az állatok és növények számára. Tudományos kutatások is zajlanak itt, de cél az is, hogy turisztikai látnivalókat és programokat, lehetőleg kuriózumokat kínáljanak a látogatóknak.

illmitz-burgenland

Südliche Seekoppel Illmicnél.

neusiedler-see-seewinkel-nemzeti-park
neusiedler-see-nemzeti park
illmitz-burgenland
neusiedler-see-nemzeti park

A nemzeti park hat részből áll és hét Fertő parti települést is érint, ezeket: Andau, Apetlon, Illmitz, Neusiedl am See, Podersdorf, Tadten és Weiden am See.

Érdekesség, hogy a nemzeti parki, természetvédelem alá vont területek jelenleg is az eredeti tulajdonosok birtokában vannak, akikkel hosszú távú bérleti szerződést kötöttek azért, hogy területeiket hagyják rá a természetre, ne műveljék, hanem hagyják parlagon. Tulajdonosi szempontból Ausztriában másképp működnek a dolgok, mint nálunk, a burgenlandi nemzeti parknak ugyanis legalább 1200 tulajdonosa is van. Közöttük van az Esterházy birtoktest tulajdonosa, a vagyont kezelő magánalapítvány. (Annak idején Esterházy Pál herceg (1901-1989) hozzájárult ehhez, és lehetővé tette a nemzeti park megalapítását.)

A nemzeti parki területeken az alpesi, pannon, ázsiai, mediterrán, és északi növény- és állatfajok is megtalálhatók egyszerre. Mozaik szerűen tarkítják a tájat a hatalmas vizes élőhelyek, legelők, kaszálók, szárazrétek, homokos sztyeppék, szikes területek. És valójában ez az a kuriózum (a madarak mellett), amit érdemes látni.

A szikes területek nélkülözhetetlenek az európai-afrikai költöző madarak életében, hiszen több ezer átvonuló madár pihen meg itt, miközben megteszik az utat téli szállásuk és költőhelyük között.

A madarakat vonuláskor magyar oldalon is meg lehet figyelni a mekszikópusztai madármegfigyelőből. 

illmitz.hajokikoto

Illmici kikötő. A kompok kerékpárszállításra alkalmasak, a bringákat ingyenesen hozhatjuk a kompon.

A legjobb élmény kerékpárral bejárni a nemzeti parkot, aki teheti, ezt ne hagyja ki. Egy könnyű, szintkülönbségektől mentes, kb. 50 km-es körtúrával, amely a B 20-as jelű, Lackenrandweg nevű kerékpárút szőlőskertek, kis szikes tavak között, részben mezőgazdasági, részben kialakított úton vezet. Tipp, hogy a Fertőzug egyik legfontosabb szikes tavát, a Zicksee-t feltétlenül ejtsük útba, partján hosszú kavicsos strandot, kempinget, üdülőtelepet, több vendéglátóhelyet is találunk.

A Fertő magyar oldaláról (például Fertődről) kerékpárúton nem egy megerőltető túra ide átkerekezni. Hajóval a Fertő-tó szemközti oldaláról, Sopronból indulva, Mörbischről (Fertőmeggyes) a nemzeti park központjába, Illmitzre tudunk érkezni. (A hajójáratokról itt tájékozódhat.)

neusiedlersee

Rengeteg kilátópontból figyelhetjük meg a tájat és a madarakat, távcsövet érdemes magunkal vinni.

neusiedler-see-nemzeti park

Nemzeti parki nézelődős lovaskocsis túra Illmicnél.

Seewinkel (Fertőzug)

A Neusiedler-See-Seewinkel Nemzeti Parkban mintegy 45, de már csak inkább 30 ép szikes tó található, valójában ezek határozzák meg a belső területek, a Fertőzug (Seewinkel) tájképét. Sajnos, ma már csak ennyi van, valamikor 140 kis tó volt errefelé, de ezek kiszáradtak.

Az évszakok váltakozásának megfelelően ezek az erősen sós vizek a 70 centiméteres vízszint és a teljes kiszáradás állapota között ingadoznak. Ennek köszönhető, hogy egyedülálló növény és állatvilág él itt, páratlan vegetáció jött létre bennük. Különben ilyen szikes tavak az európai kontinensen egyedül csak itt, illetve még Közép-Magyarországon vannak, kicsit távolabb például Kazahsztánban.

Valamikor több tízmillió évvel ezelőtt ezt a területet sós tenger borította. Feltételezik, hogy a mai sós, szikes tavak még korábban keletkeztek, mint maga a Fertő tó, valamikor a jégkorszakban, s miután elolvadt a jég, maradtak a sekély mélyedések, melyek megteltek vízzel. Hogy a nemzeti parkban ilyen extrém élőhely jött létre, ez köszönhető a különleges sókoncentrációnak és az éjszakai-nappali hőingadozásnak.

szikes-tavak-neusiedlersee

Milyen programok vannak a nemzeti parkban?

Röviden, tömören: gyalogos- és kerékpárostúrák a természetben a Fertő-tó és a sós vízű szikes tavak körül, jó minőségű kerékpárútvonalakon, kiváló gasztronómia és bor kíséretében, plusz madármegfigyelés és strandolás. Egyedül és vezetéssel is bejárható a park, melyben 6 különboző, egyénileg is bejárható útvonalat alakítottak ki. Különben a park területén kijelölt autóparkolók is vannak.

A nemzeti park központja Illmitz (Illmic), ahol 2010-ben egy modern, egész évben nyitva álló látogató-és ökopedagógiai központot (Nationalparkzentrum) nyitottak, amely egyben turisták számára információs központ. Itt interaktív kiállítás is látható, érdemes felkeresni, számos programtippet kaphatunk, illetve egész évben vezetett túrák is indulnak olyan területekre, melyeket magunk nem biztos, hogy megtalálnánk. Gyerekekkel is kifejezetten érdemes belevágni egy ilyen túrába.

illmitz-burgenland-informationszentrum
illmitz-burgenland-informationszentrum
illmitz-bugenland-latogatokozpon