• neusiedler-see-seewinkel-nemzeti-park

Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel (Fertő-Fertőzug Nemzeti Park)

A Fertő-tó osztrák oldalán, Burgenlandban található Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel (magyarul Fertő-tó-Fertőzug Nemzeti Park) Ausztria egyetlen “sztyeppés” nemzeti parkja, s emiatt különlegesnek számít a magas hegyekkel tarkított alpesi országban. Ráadásul ez Ausztria első határon átnyúló nemzeti parkja is, 1993-ban hozták létre. Az államhatár másik oldalán hazánk van (Fertő-Hanság Nemzeti Park), de miután szokták mondani, hogy a “természet nem ismer határokat”, a védett területek megőrzésében szorosan együttműködnek egymással. 

Térkép a nationalparkneusiedlersee.at oldaláról.

A nemzeti park Európa egyik legjelentősebb madárvédelmi területe, a határ mindkét oldalán a Ramsari egyezmény által is védett nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, Bioszféra-rezervátum, emellett UNESCO világörökségi terület, része a Natura 2000 hálózatnak.

Azon túl, hogy a nemzeti parkok feladata megőrizni az értékes élőhelyeket az állatok és növények számára, ezekben tudományos kutatás is zajlik, de cél az is, hogy turisztikai látnivalókat és programokat, lehetőleg kuriózumokat kínáljanak a látogatóknak.

Így van ez a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park esetében is, amely a Fertő-tó körüli helyi turizmus legmeghatározóbb márkájává nőtte ki magát, és elsősorban a madárvonulás okán rengeteg látogatókat vonz tavasszal és ősszel a térségbe, miután Európa egyik legjobb madármegfigyelő desztinációjáról van szó.

illmitz-burgenland

Südliche Seekoppel Illmicnél.

neusiedler-see-seewinkel-nemzeti-park
neusiedler-see-nemzeti park
illmitz-burgenland
neusiedler-see-nemzeti park

Aki teheti, kerékpárral járja be a nemzeti parkot egy könnyű, szintkülönbségektől mentes kb. 50 km-es körtúrán. A B 20-as jelű, Lackenrandweg nevű kerékpárút szőlőskertek, kis szikes tavak között vezet, részben mezőgazdasági, részben kialakított úton. Tipp, hogy a Fertőzug egyik legfontosabb szikes tavát, a Zicksee-t feltétlenül ejtsük útba, partján hosszú kavicsos strandot, kempinget, üdülőtelepet, több vendéglátóhelyet is találunk.

A magyar Fertő partról (például Fertődről) nem egy megerőltető túra ide átkerekezni. Hajóval a Fertő-tó szemközti oldaláról, Sopronból indulva, Mörbischről (Fertőmeggyes) a nemzeti park központjába, Illmitzre tudunk érkezni. (A hajójáratokról itt tájékozódhat.)

illmitz.hajokikoto

A nemzeti park hat részből áll és hét Fertő parti települést érint: Andau, Apetlon, Illmitz, Neusiedl am See, Podersdorf, Tadten és Weiden am See. Érdekesség, hogy a természetvédelem alá vont területek jelenleg is az eredeti tulajdonosok birtokában vannak, akikkel hosszú távú bérleti szerződést kötöttek, azért, hogy területeiket parlagon hagyják. Ilyen értelemben a nemzeti parknak legalább 1200 tulajdonosa is van. Közöttük van az Esterházy birtoktest is, miután Esterházy Pál herceg (1901-1989) annak idején hozzájárult ehhez, és lehetővé tette a nemzeti park megalapítását.

A nemzeti parki területeken alpesi, pannon, ázsiai, mediterrán, és északi növény- és állatfajok is megtalálhatók. Mozaik szerűen szabdalják a tájat a hatalmas vizes élőhelyek, legelők, kaszálók, szárazrétek, homokos sztyeppék, szikes területek. Ez a kuriózum, amit érdemes látni.

A szikes területek nélkülözhetetlenek az európai-afrikai költöző madarak életében, hiszen több ezer átvonuló madár pihen meg itt, miközben megteszik az utat téli szállásuk és költőhelyük között.

A madarakat vonuláskor magyar oldalon is meg lehet figyelni a mekszikópusztai madármegfigyelőből. 

neusiedlersee

Rengeteg kilátópontból figyelhetjük meg a tájat és a madarakat, távcsövet érdemes magunkal vinni.

neusiedler-see-nemzeti park

Nemzeti parki lovaskocsis túra Illmicnél.

Seewinkel (Fertőzug)

A Neusiedler-See-Seewinkel Nemzeti Parkban mintegy 45 kisebb szikes tó található, valójában ezek határozzák meg a Fertőzug (Seewinkel) tájképét. Az évszakok váltakozásának megfelelően ezek az erősen sós vizek a 70 centiméteres vízszint és a teljes kiszáradás állapota között ingadoznak. Ennek köszönhető, hogy egyedülálló növény és állatvilág él itt, páratlan vegetáció jött létre bennük. Különben ilyen szikes tavak az európai kontinensen egyedül csak itt, illetve még Közép-Magyarországon vannak, kicsit távolabb például Kazahsztánban.

Valamikor több tízmillió évvel ezelőtt ezt a területet sós tenger borította. Feltételezik, hogy a mai sós, szikes tavak még korábban keletkeztek, mint maga a Fertő-tó, valamikor a jégkorszakban, s miután elolvadt a jég, maradtak a sekély mélyedések, melyek megteltek vízzel. Hogy a nemzeti parkban ilyen extrém élőhely jött létre, ez köszönhető a különleges sókoncentrációnak és az éjszakai-nappali hőingadozásnak.

szikes-tavak-neusiedlersee

Milyen programok vannak a nemzeti parkban?

Röviden, tömören: gyalogos- és kerékpárostúrák a természetben a Fertő-tó és a sós vízű szikes tavak körül, jó minőségű kerékpárútvonalakon, kiváló gasztronómia és bor kíséretében, plusz madármegfigyelés és strandolás. Egyedül és vezetéssel is bejárható a park, melyben 6 külön is bejárható útvonalat alakítottak ki. A park területén kijelölt autóparkolók is vannak.

A nemzeti park központja Illmitz (Illmic), ahol 2010-ben egy modern, egész évben nyitva álló látogató-és ökopedagógiai központot (Nationalparkzentrum) nyitottak, amely egyben turisták számára információs központ. Itt interaktív kiállítás is látható, érdemes felkeresni, számos programtippet kaphatunk, illetve egész évben vezetett túrák is indulnak olyan területekre, melyeket magunk nem biztos, hogy megtalálnánk. Gyerekekkel is kifejezetten érdemes belevágni egy ilyen túrába.

illmitz-burgenland-informationszentrum
illmitz-burgenland-informationszentrum
illmitz-bugenland-latogatokozpon